Izbornik
Naslovnica Gradovi Vukovar
Nastavak projekta u Vukovaru

Certifikate “Proizvod hrvatskog sela” dobilo još 17 poljoprivrednih proizvođača

Foto: Grad Vukovar
Grad Vukovar je ove godine dao gotovo milijun kuna poticaja poljoprivrednicima

Četvrtu godinu zaredom Grad Vukovar uključio se u provedbu projekta Certificiranje seljačkih tržnica u sklopu kojega je povjerenstvo za nadzor i dodjelu zaštićene oznake “Proizvod hrvatskog seljaka” posjetilo i certificiralo 17 poljoprivrednih proizvođača koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar.

Domaći proizvodi

Cilj ovog projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije.

– Certificiranjem domaćih proizvođača želimo dodatno potaknuti lokalnu proizvodnju te promovirati domaće proizvode. Grad Vukovar dugi niz godina poticajnim mjerama pruža podršku poljoprivrednicima s područja našega grada, pa smo ove godine u tu namjenu osigurali milijun kuna – rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Dodao je i da vukovarski poljoprivrednici i gospodarstvenici prepoznaju posvećenost Grada te namijenjena sredstva iskorištavaju u punom iznosu. Istaknuo je i to da je Vukovar ove godine dao gotovo milijun kuna poticaja poljoprivrednicima.

Upravitelj službe vlastitog pogona Gradske tržnice Vukovar Igor Antolović dodatno je pojasnio kriterije za certificiranje napominjući da je važno da proizvođač ima registrirano poljoprivredno gospodarstvo i da sam proizvodi svoje poljoprivredne proizvode koje prodaje na našoj tržnici.

Utvrdi li povjerenstvo da ispunjava sve kriterije, proizvođač postaje certificiran, a certifikati se obnavljaju svake godine.

Besplatno za proizvođače

– Na Gradskoj tržnici Vukovar djeluje više od 80 gospodarskih subjekata, od kojih je 50 na klupama. Tradicionalni tržni dani su srijedom i subotom i tada je posjećenost tržnice zaista velika – rekao je Antolović.

Podsjetio je na to da organizaciju certificiranja i dodjele oznake kojom se jamči podrijetlo proizvoda provodi Udruga hrvatskih tržnica (UHT) još od 2006. Tada su imali tek nekoliko proizvođača dok ih je danas certificiran veliki broj diljem Hrvatske. Certificiranje je za proizvođače besplatno, a uz sami certifikat proizvođaču se dodjeljuje i pregača te majice s logom Proizvod hrvatskog seljaka i Gradske tržnice Vukovar.