Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Gradonačelnik Franković obišao radove na novoj prometnici od Mosta dr. Tuđmana do Pobrežja

Cesta će donijeti gospodarski razvoj, širenje stambene zone, manje prometne gužve

1/8
Foto: Grad Dubrovnik
U Pobrežju je planirano uređenje Park ‘n’ Ride parkirališta. Sustav će omogućiti prihvat većeg broja vozila i autobusa, najavio je gradonačelnik

Gradilište nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik, obišao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima nakon čega je iskazao zadovoljstvo napretkom radova koji se izvode brže od zacrtanih rokova.

Foto: Grad Dubrovnik

POSTAVLJENA OGRADA, IZGRAĐEN BETONSKI ZID, ISCRTANO IGRALIŠTE... Završeni radovi uređenja sportskog igrališta u Ljupču

Ujedno, istaknuo je važnost ceste za razvoj grada. Naime, povezivanjem Mosta dr. Franja Tuđmana s Osojnikom i Pobrežjem stvaraju se preduvjeti za širenje stambene zone Grada Dubrovnika na ta prigradska područja.

Park ‘n’ Ride parkiralište

– Projekt je važan i zato što otvara mogućnosti za povezivanje Grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima, uključujući gospodarski razvoj tog područja, ali i zato što je na području Pobrežja planirano uređenje Park ‘n’ Ride parkirališta, prvog takvog u Dubrovniku. Sustav će omogućiti prihvat većeg broja vozila i autobusa s ciljem rasterećenja prometnih gužvi – najavio je gradonačelnik Franković.

Nova cesta gradi se od postojeće državne ceste D8 u neposrednoj blizini Mosta do postojeće ceste koja je prije bila kategorizirana kao županijska cesta Ž6235, a do kraja projektiranog zahvata rekonstruira se postojeća prometnica.

Foto: Grad Dubrovnik

Trenutačno se na gradilištu izvode radovi širokog iskopa, a na trasi postojeće nerazvrstane ceste koja se rekonstruira izvode se iskopi za nove potporne zidove.

Dinamikom radova zadovoljan je i inženjer gradilišta Davor Krstulović, napomenuvši da se paralelno izvodi prva i treća od ukupno tri faze, što će ubrzati radove.

Gradonačelnik obišao radove u Ulici kardinala Stepinca Riječ je o zajedničkom projektu Grada Dubrovnika i Vodovoda Dubrovnik vrijednom 6,2 milijuna kuna, bez PDV-a Gradonačelnik obišao radove u Ulici kardinala Stepinca

Kraj radova travanj 2021.

U prvoj fazi izvodi se novoprojektirana prometnica, njen spoj na državnu cestu D8 te izmjene prometne opreme i signalizacije na prometnici D8. Druga faza većim dijelom prolazi neurbaniziranim područjem na potezu od državne ceste D8 do postojeće ceste (bivša županijska cesta Ž6235) te se dalje nastavlja u smjeru Osojnika. Treća faza većim dijelom prolazi po trasi postojeće ceste u smjeru Osojnika.

Gradnjom ove ceste naselje Osojnik imat će znatno kvalitetniji i sigurniji spoj s državnom cestom D8, a postojeća cesta zadovoljit će tehničke uvjete. Radovi koje izvodi ugovorni izvođač PZC Split/Strabag započeli su u prosincu prošle godine, a očekivani završetak je travanj 2021. Investicija je vrijedna nešto više od 32 milijuna kuna. 

Foto: Grad Dubrovnik

Na Pobrežju parkiralište za 600 vozila     

Idejno rješenje i glavni projekt s troškovnikom te ostalu projektnu dokumentaciju budućeg Park ‘n’ Ride sustava koji će se razvijati na području Pobrežja izradit će tvrtka Proposta d.o.o. iz Splita, a kao najpovoljnija ponuda za izradu geodetskih podloga i parcelacijskog elaborata izabrana je ona splitske tvrtke Reljet d.o.o. Vrijednost izrade projektne dokumentacije iznosi 242.250 kuna s PDV-om, a geodetskih podloga 42.500 kuna s PDV-om.

Mokošici 200 novih parkirališnih mjesta do svibnja Nova ulaganja u prometnu infrastrukturu Mokošici 200 novih parkirališnih mjesta do svibnja

Park ‘n’ Ride sustav uključuje uređenje javnog parkirališta za 600 osobnih i taksi-vozila te autobuse na kat s prometnim priključkom na bivšu županijsku cestu Ž6235 i javnim prijevozom do užeg središta grada. Cilj je znatno smanjiti pritisak vozila i rasteretiti cestovnu mrežu užeg gradskog područja. Posjetiteljima koji vozila ostave na Pobrežju na raspolaganju će biti prijevoz autobusima Libertasa, koji će biti uključen u cijenu parkiranja.