Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić - Grad koji čita

Četvrtina stanovnika učlanjena u Gradsku knjižnicu

Gradska knjižnica
1/2
Foto: Knjižnica Ante Kovačića
Zaposlenici knjižnice svake godine pokrenu nekoliko projekata namijenjenih starijim i mlađim korisnicima, pa čak i djeci od 3 godine koja još ne čitaju

– I veliki i mali Zaprešićani rado svraćaju u našu knjižnicu, a da to nije tek floskula, svjedoči i činjenica da je oko 6,5 tisuća naših sugrađana, što je oko 25 posto stanovnika Zaprešića, učlanjeno kod nas. Zaprešić je poznat kao grad koji čita i uz to je i grad koji u Zagrebačkoj županiji ima najveći broj intelektualaca što se najbolje vidi po tome da je lani u knjižnici posuđeno sto tisuća knjiga i jedanaest tisuća jedinica audiovizualne građe – kazuje Tatjana Vrdoljak, voditeljica Gradske knjižnice Ante Kovačića, te zatim s ponosom ističe brojne projekte i aktivnosti koje redovito organiziraju te njima privlače i djecu i odrasle.

Radionica Projekt “Zaposli se” u Zaprešiću Grad studentima značajno olakšao pronalazak posla

Makedonski kutak

Korisnicima tako nude stalne aktivnosti kao što su kreativne radionice za djecu, radionice poticanja čitanja, pričaonice petkom, satove lektire, za najmlađe su tu pedagoško-animacijske igraonice za djecu od tri godine, pričaonice na njemačkom jeziku... I odrasli i nešto stariji korisnici također su aktivni sudionici programa među koje spadaju kreativne radionice za umirovljenike, radionice talijanskog, tjelovježbe i radionice disanja, informatičke pismenosti...

Foto: Knjižnica Ante Kovačića

– Svim tim aktivnostima privukli smo i stvorili stalnu publiku u gradskoj knjižnici, a uz sve nabrojeno organiziramo i književne susrete, putopisna predavanja, radionice i predavanja na temu zdravlja i prehrane, odgoja, obrazovanja, okoliša i slično. Posebno bi željela istaknuti da imamo čitateljski klub za djecu i odrasle koji se u pet godina postojanja razvio u vrlo kompaktnu skupinu zainteresiranih čitatelja koji se sastaju svaka dva tjedna i raspravljaju o knjizi koju su pročitali – govori Tatjana Vrdoljak.

Zaprešićka knjižnica uz to je i prva u Zagrebačkoj županiji i druga u cijeloj Hrvatskoj koja je otvorila Makedonski kutak koji sadržava makedonsku literaturu na hrvatskom i makedonskom jeziku i koji predstavlja mjesto susreta i odvijanja brojnih makedonsko-hrvatskih multikulturalnih događanja.

Zbog potreba na tržištu rada Veleučilište Baltazar uvelo novi kombinirani tečaj njemačkog jezika

Opušteniji pristup lektiri

Među projektima na koje su vrlo ponosni izdvajaju i digitalnu zbirku “Zaprešić digital” pokrenutu prije dvije godine. Riječ je o projektu zavičajne zbirke knjižnice koji objedinjuje digitalizaciju stare građe fonda zavičajne zbirke te digitalno nakladništvo autora zaprešićkog kraja kroz četiri nakladnička niza. To su digitalizirana zaprešićka baština, zaprešićki autori online, dječji digitalni kutak i zaprešićka kultura online, a u okviru nakladničkog niza digitalizirane su i objavljene i stare razglednice Grada Zaprešića.

– Kod nas se redovito već 48 godina održavaju i poetski susreti djece zaprešićkog kraja u kojima djeca prezentiraju svoje radove na standardnom jeziku i kajkavskom dijalektu. Važni su nam i satovi lektire u kojima nastavnici dovode djecu i ugošćuju učenike i obrađuju lektire na opušteniji i drugačiji način kao što su izrada stripova, kvizova, ilustracija... – završava Tatjana Vrdoljak. 

Zaprešić Srednja škola ‘Ban Josip Jelačić’ Bilo je i suza, đaci se nisu htjeli vratiti svojim kućama