Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Srednja škola ‘Ban Josip Jelačić’

Bilo je i suza, đaci se nisu htjeli vratiti svojim kućama

Zaprešić
Foto: Srednja škola "Ban Josip Jelačić"
Učenici su radili QR kodove za zaprešićke znamenitosti, a kada bi se skenirali ti QR kodovi, dobile bi se slike, video i naracija na engleskom jeziku o tim lokalitetima

– Ne samo da su svi učenici bili prvi put u Hrvatskoj, nego je većini njih to bilo i prvo putovanje avionom, a nekima čak i prvo putovanje u inozemstvo. Kad tome dodate i činjenicu da su ti učenici bili smješteni u domovima naših učenika, ne čudi da je tu u početku bilo puno treme i straha s njihove strane, neki su se jedva odvojili od svojih nastavnika. I onda, tjedan dana poslije kad su odlazili opet drama, tuga, pa i ponešto suza, ali ovoga puta zato što ne žele natrag svojim kućama – riječi su kojima Helga Kraljik, profesorica engleskog i njemačkog jezika u zaprešićkoj srednjoj školi "Ban Josip Jelačić" opisuje učeničku razmjenu koju je u sklopu Erasmus+ programa koji to sve i financira nedavno pokrenula upravo ta profesorica stranih jezika.

Nedavno su učenici svoje proizvode izlagali na božićnoj izložbi Zagrebačke županije, a posebno su se isticali po tome što su ponudili usluge frizera i kozmetičara Učenička zadruga Ban Učenici i profesori zajedno pomažu djeci, izrađuju sapune...

Sa smišljanjem projekta nazvanog Raising Responsible Citizens (Odgajamo odgovorne građane) krenula je još prije dvije godine, a lani u studenom isti je napokon i pokrenut u suradnji s još četiri države – Grčkom, Portugalom, Turskom i Poljskom.


– Kod nas je tema bila ekologija, pa su učenici radili QR kodove za zaprešićke znamenitosti, a kada bi se skenirali ti QR kodovi, dobile bi se slike, video i naracija na engleskom jeziku o tim znamenitostima. Sve su radili učenici u grupama, a svaka grupa bila je sastavljena od po pet učenika, odnosno od po jednog učenika iz svake zemlje – pojašnjava profesorica Kraljik.

Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor u dvorcu Lužnica tradicionalni događaj u Lužnici Tajanstvena šetnja dvorcem moguća je samo jednom u godini

Učenici koji idu na razmjene uglavnom su polaznici trećih ili četvrtih razreda, ali u pripremi domaćinstva direktno je sudjelovalo njih čak šezdesetak, a indirektno i tristotinjak. S obzirom na to da je riječ o miješanoj školi s različitim usmjerenjima, svatko je nešto radio – konobari su posluživali, kuhari kuhali, oni s turističkim usmjerenjem su vodili goste u razgledavanja po gradu, gimnazijalci su vodili radionice... Sve to radi se kako bi svi učenici stekli široku paletu vještina poput poduzetništva, kreativnosti i komunikacijskih vještina i jednog dana se bili spremni prilagođavati tržištu rada. Osim toga, učenici tako stječu i prijatelje iz cijele Europe, pa tako nije rijetkost niti da se njihova druženja i međusobna posjećivanja nastave i nakon što program završi.

Zaprešić otpad Odgovorno gospodarenje otpadom Zaprešić dobiva 7 novih podzemnih spremnika za odlaganje otpada

Osim ovog projekta postoji još jedan u kojem SŠ "Ban Josip Jelačić" sudjeluje, a temelji se na novim metodologijama podučavanja. Konkretno, dvije nastavnice i četiri učenice u siječnju će otputovati u Madrid gdje će naučiti nešto od drugih nastavnika i učenika iz različitih europskih država, a nakon toga će to što su naučili primjenjivati u Hrvatskoj te će nekoliko mjeseci poslije na sastanku koji će organizirati u našoj zemlji prezentirati kako su primjenjivali to što su naučili u Madridu. Uz dva spomenuta projekta koja su nedavno krenula, a koja će trajati iduće dvije godine, profesorica sa svojim kolegama i učenicima radi na pripremanju njih još nekoliko jer, kako kaže, nema smisla čekati da prođu dvije godine prije nego krene u smišljanje novih jer bi to bio samo gubitak vremena. 

Dubravica Zagorska žila kucavica Obnova kumrovečke pruge vrijedan 175 mil. kn kreće 2019. godine