Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zagorska žila kucavica

Obnova kumrovečke pruge vrijedan 175 mil. kn kreće 2019. godine

Dubravica
Foto: Općina Dubravica
Pruga je zatvorena 2000. godine, a to je rezultiralo porastom stope nezaposlenosti što je posljedično uzrokovalo i gospodarsku stagnaciju na tom području

– Ovo nam je trenutačno najveći i najopsežniji infrastrukturni projekt koji je od velikog značaja ne samo na za nas već i za cijeli sjeverozapadni dio Hrvatske – birane su riječi kojima načelnik Općine Dubravica Marin Štritof govori o revitalizaciji tzv. Kumrovečke pruge koja bi iduće godine nakon gotovo dva desetljeća čekanja napokon trebala krenuti u rekonstrukciju.

Briga o sportašima u Zaprešiću Nakon logopedske uskoro dobivaju i sportsku ambulantu

Nakon ulaska u Schengen

Praktički iste sekunde kad je došao na mjesto načelnika Štritof je krenuo s guranjem tog projekta, pokrenuo je inicijativu za obnovu te željezničke dionice duge 36 kilometara te okupio čelnike iz još sedam općina u Hrvatskoj i tri općine u Sloveniji, a u tek nešto više od godinu dana za rukom im je pošlo napraviti ono što njegovim prethodnicima nije u proteklih 18 godina.

– Trenutačno smo u fazi postupka uvrštavanja te investicije u plan HŽ Infrastrukture za 2019. godinu, za što imamo i podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Projekt nam je zaista važan jer bi se očekivani rezultati revitalizacije pruge ogledali u boljem i redovitijem prijevozu putnika, pozitivnom utjecaju na smanjenje iseljavanja stanovništva, predvidivom povećanju broja radnih mjesta i samim time povećanju zaposlenosti – pojašnjava Štritof.

Oba kluba imaju za cilj potaknuti ljude na rekreaciju i omogućiti je svima, bez ograničenja Zaprešić bogatiji za dva nova sportska kluba

Troškovi cijelog projekta procjenjuju se na 175 milijuna kuna, a rekonstrukcija će se odvijati u dvije etape. Prva obuhvaća područje u dužini od 20 kilometara na dionici Harmica - Klanjec, a na njoj će osim same pruge biti obnovljena i dva kolodvora te devet stajališta. Druga etapa obuhvatila bi dionicu pruge u dužini od 16 kilometara koja se proteže od kolodvora Klanjec do mjesta Imeno u Sloveniji, a na njoj se nalaze jedan kolodvor i dva stajališta. Cijeli je projekt podijeljen u dvije etape prvenstveno zbog toga što se dio pruge nalazi u Sloveniji, zbog čega se druga etapa može realizirati tek nakon ulaska RH u schengenski prostor što se očekuje 2021. godine.

Gospodarstvo i turizam

Jedna od značajnih gospodarskih aktivnosti područja kojim pruga prolazi jest turizam, a s obzirom na to da je područje slovenske općine Podčetrtek jedan od najvećih generatora potražnje u turističkom segmentu s ostvarenih 131 tisuću noćenja u prošloj godini, pretpostavka je da upravo u navedenoj djelatnosti leži najveći potencijal za razvoj čitave regije uz osnovni preduvjet uspostave kvalitetne prometne povezanosti obaju pograničnih područja.

– Od 2000. godine kad je pruga zatvorena vidljiv je porast stope nezaposlenosti što je uzrokovalo gospodarsku stagnaciju. Stoga više nije pet do dvanaest nego dvanaest i pet da krenemo s revitalizacijom ove zagorske žile kucavice – apelira načelnik. 

Pešćenka Ulica budućnosti Pešćenka će biti aleja kojom će se dolaziti do novog centra čestitke svima Dvije medalje za Akrobatski rock'n'roll klub Bistra