Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Učenička zadruga Ban

Učenici i profesori zajedno pomažu djeci, izrađuju sapune...

Nedavno su učenici svoje proizvode izlagali na božićnoj izložbi Zagrebačke županije, a posebno su se isticali po tome što su ponudili usluge frizera i kozmetičara
1/2
Foto: Grad Zaprešić
Bave se humanitarnim i kreativnim radom u sklopu zadruga

U zaprešićkoj srednjoj školi prije nešto više od mjesec dana na inicijativu profesorice Zdravke Kramarić osnovana je učenička zadruga nazvana Ban kojoj su, kako kazuje ta profesorica, ime nadjenuli po banu Josipu Jelačiću čiji se dvorac Novi dvori nalazi u Zaprešiću. Poticaj za osnivanje udruge bio je taj jer je riječ o školi s različitim usmjerenjima, zbog čega postoji velik potencijal za objedinjavanje nekih učeničkih i mentorskih aktivnosti.

regionalni dani eu fondova Bez sufinanciranja iz EU kapitalni projekti ne bi bili ostvareni

Nakon što je profesorica Kramarić koja već godinama u školi vodi keramičku sekciju pokrenula zadrugu, u roku od samo nekoliko dana pridružile su joj se i ostale kolegice koje vode cijeli niz ostalih sekcija. Zvonimira Špoljar tako je na čelu sekcije za humanitarni rad, Helga Kraljik vodi sekciju za projekte na međunarodnoj razini, Lana Milašinović novinarsku, a Keti Bradanović likovnu, dok je Bojana Ivošević zadužena za njih dvije – onu za izradu sapuna te za poslovnu ekonomiju. Sekciju osobnih usluga utemeljila je Gordana Huzak, uslužnih djelatnosti Dunja Vukelja, dok preostale tri – one za promociju, osobne usluge i financijsku pismenost vode redom Monika Škalec, Gordana Huzak i Anita Kola Brundić.

– Za naš Erasmus projekt Raising Responsible Citizen u sklopu kojeg će nam na razmjenu u travnju doći dvadesetak učenika sekcije su radile punom parom. U keramici smo izradili magnetiće s logom projekta, sapune za poklone, likovno uredili školu, svakodnevno ugošćivali međunarodne učenike i njihove mentore ukusnim jelima i uslugama kuhara, konobara i slastičara. Posebno smo ponosni i na naš humanitarni rad pa smo tako za Nikolinje ugostili štićenike iz Dječjeg doma Laduč koji su nam pomogli okititi školski bor, naši su ih frizeri i kozmetičari uredili, a kuhari, konobari i slastičari nahranili – opisuje profesorica Kramarić te dodaje i kako su pokrenuli i akciju Medo za medvjediće kojom su pomogli i u skupljanju sredstava za kombi koji im je potreban.

projekt - dostupnost do stana Živite u zgradi bez lifta? Prijavite se za ugradnju dizala

Kad je riječ o humanitarnom radu, članovi udruge za Valentinovo planiraju ostvariti suradnju sa Specijalnom bolnicom za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, a na Uskrs će organizirati sajam čija će sredstva također otići u ruke malih štićenika iz Dječjeg doma u Laduču. Nedavno su učenici svoje keramičke zvjezdice i sapune izlagali i na županijskoj božićnoj izložbi Zagrebačke županije gdje su bili posebno prepoznatljivi po njihovu logu s brkovima bana Jelačića koji je izradio učenik trećeg razreda Bruno Ferenc. Na sajmu su se posebno isticali i po tome što su ponudili usluge frizera i kozmetičara, čime su na sajmu bili jedinstveni.

– Imamo plan i jednom ili možda i nekoliko puta mjesečno u školi organizirati događaj na koji će na šišanje i frizuru moći doći primjerice umirovljenici i osobe slabijeg imovinskog statusa. Šišanje bi im naplatili po nekoj simboličnoj cijeni, a to bi ujedno bila i odlična praksa za naše učenike – govori profesorica Kramarić. 

Odvajanje otpada Za zeleni Zaprešić I najmlađi učili kako odvajati otpad Zaprešić otpad Odgovorno gospodarenje otpadom Zaprešić dobiva 7 novih podzemnih spremnika za odlaganje otpada