Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Odgovorno gospodarenje otpadom

Zaprešić dobiva 7 novih podzemnih spremnika za odlaganje otpada

Zaprešić otpad
1/2
Foto: Grad Zaprešić
Novi spremnici obuhvaćat će 1800 stanova

Dok se na razini Hrvatske odvaja jedva trećina otpada, zbog čega bi mogle uslijediti sankcije Europske unije ako se do 2020. godine ta količina ne poveća na 50 posto, Zaprešić nastoji pružiti pozitivan primjer. Odvajanje otpada njegovim stanovnicima omogućava jedan od trenutačno najrazvijenijih sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

Odvajanje otpada Za zeleni Zaprešić I najmlađi učili kako odvajati otpad

Posebna čip-kartica

Komunalno poduzeće Zaprešić do kraja će godine postaviti novih sedam kompleta podzemnih spremnika za potrebe odlaganja otpada korisnika iz višestambenih zgrada. Svaki komplet sastoji se od odvojenih spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada, stakla, papira, plastike i biootpada, a na već postavljena četiri kompleta dodat će se spremnik za biootpad. Dosadašnji podzemni spremnici obuhvaćali su 750 stanova korisnika, a ovim novim taj će se broj povećati za njih još 1800.

Prednosti ovih spremnika su korištenje podzemnog prostora, sprečavanje neugodnih mirisa i ispadanja otpadaka iz kontejnera, a estetski se uklapaju u okoliš. Namjera je poboljšati kvalitetu usluga gospodarenja otpadom, podići higijenski standard i svjesnost korisnika o važnosti razvrstavanja otpada, ali i omogućavanje pravednijeg načina obračuna odvoza odloženog otpada. Naime, spremnicima se koriste isključivo stanari kojima su oni namijenjeni, i to pomoću čip-kartice koja otvara spremnike. Tako se stanar identificira i automatski zadužuje prema stvarnoj količini odloženog miješanog komunalnog otpada. Kada je riječ o spremnicima za plastiku, papir, staklo i biootpad, odlaganje je potpuno besplatno, no ipak se evidentira kako bi se moglo pratiti razvrstavanje otpada.

Logopedska ambulanta u Zaprešiću veliki iskorak Zaprešić dobio logopedsku ambulantu

Smanjivanje količine otpada omogućavanjem njegova razvrstavanja u Zaprešiću je višegodišnja praksa, no na razvoju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom i dalje se kontinuirano radi. Tako je u tijeku i nabavka gotovo šest tisuća novih spremnika za odvojeno prikupljanje papira, plastike te vrtnih kompostera za kućanstva koja je operativnim programom EU “Konkurentnost i kohezija”, sufinancirana u 85-postotnom iznosu.

Izazovi i visoki standard

U istom postotku sufinancirat će se i provedba projekta “Za zeleni Zaprešić” kojim se planira educirati građane o važnosti odgovornog postupanja s otpadom, s posebnim naglaskom na sprečavanje nastanka otpada.

– Izazovi kvalitetnog gospodarenja otpadom su brojni te spadaju u temeljne segmente razvoja svake sredine. Iako postojeći način prikupljanja komunalnog otpada još nije u cijelosti usklađen sa svim odredbama zakona, kada je o Zaprešiću riječ usuđujem se reći da smo u prikupljanju i odvajanju otpada već sada postigli visok standard – kazuje gradonačelnik Željko Turk.

Zaprešić ulaže u djecu i mlade te u njihovo obrazovanje Gradska uprava puno ulaže u poboljšanje uvjeta odgoja i obrazovanja Zaprešić - grad mladih, ali i najobrazovanijih u Zagrebačkoj županiji Recikliranje Stižu nove kante i kontejneri za smeće