Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Gradska uprava puno ulaže u poboljšanje uvjeta odgoja i obrazovanja

Zaprešić - grad mladih, ali i najobrazovanijih u Zagrebačkoj županiji

Zaprešić ulaže u djecu i mlade te u njihovo obrazovanje
1/4
Foto: Grad Zaprešić
Statistike pokazuju da ima najviše građana sa završenom srednjom i višom školom te fakultetskim obrazovanjem

Ono što Zaprešić čini posebnim je spoj mladosti i povijesne baštine. Grad je mladih ljudi, ali i grad povijesnog imena – hrvatskog bana Josipa Jelačića, a što su važne odrednice njegove današnjice. Zanimljiv je podatak da je Zaprešić i najobrazovaniji grad Zagrebačke županije.

Banovanje u sklopu kojeg se održava i obiteljska biciklijada jedna je od popularnijih manifestacija u Zaprešiću Turistička ponuda Zaprešića Broj noćenja porastao za 10%, Bugari su najčešći strani gosti

Prosječna dob 37 godina

Statistike pokazuju da ima najviše građana sa završenom srednjom i višom školom te fakultetom. Tome pridonosi kvalitetan odgojno-obrazovni sustav; od dječjih vrtića, osnovnih škola, Srednje škole Ban Josip Jelačić, do Veleučilišta Baltazar Zaprešić, a epitet mladog grada daje mu podatak da je prosječna dob njegova stanovništva 37 godina.

Suvremeno doba donijelo je nove migracije i učinilo Zaprešić poželjnom destinacijom za život u kojoj će se, prema statističkim predviđanjima, uskoro premašiti brojka od 30.000 stanovnika, pa stoga ne čudi da se brojna ulaganja u gradu odnose upravo na poboljšanje obrazovnog sustava.

Tako uskoro započinje provedba projekta ulaganja u objekte dječjih vrtića ukupne vrijednosti 1,2 milijuna kuna, a iznosom od gotovo 300.000 kuna sufinancirat će ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prema Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima.

Zgrada OŠ Ljudevita Gaja dobila je novu fasadu, krov, stolariju, rasvjetu... Radovi pri kraju OŠ Ljudevita Gaja u novom ruhu

Ovaj projekt odnosi se na izradu projektne dokumentacije za gradnju nove zgrade dječjeg vrtića, energetsku obnovu dijela vanjske ovojnice zgrade Dječjeg vrtića Maslačak te sanaciju dijela unutarnjih prostorija zgrade Dječjeg vrtića Vrtuljak. Što se tiče izgradnje novog vrtićkog objekta, Grad Zaprešić planira, po izradi projektne dokumentacije, modularni sustav gradnje na sjevernom dijelu grada, na parceli u Ulici K. Š. Gjalskog. U novom vrtiću bit će smješteno do 165 djece u 10 odgojnih skupina u redovitom programu, od čega 5 mješovitih jasličkih skupina za djecu od 1. do 3. godine života, 4 mješovite vrtićke skupine za djecu od 3. do 7. godine života te jedna vrtićka skupinu za djecu od 7. godine do polaska u osnovnu školu. Zgrada vrtića bit će smještena uz prometnicu, a dvorište će biti iza objekta.

Zaprešić Boys Zaprešić Boys “Jedva sam stajao na nogama kad su vatreni stigli na binu”

Na vanjskom prostoru predviđa se uređenje igrališta s fiksnim spravama, pješčanik, prostor za igru s mobilnim spravama i rekvizitima te zeleni dio za eko program. Vrijedi napomenuti i da Grad Zaprešić, za djecu koja pohađaju program predškolskog odgoja i obrazovanja u predškolskim ustanovama čiji je Grad osnivač, podmiruje razliku između stvarne ekonomske cijene koja iznosi 1830 kn i roditeljske uplate od 595 kuna po djetetu.

Stipendije za đake i studente

Roditelji mogu ostvariti i pomoć financiranja zbog okolnosti vezanih uz teško socijalno-ekonomsko stanje te pomoć u mliječnoj hrani za djecu u dobi do 12 mjeseci.

Kada je riječ o ulaganjima u osnovnoškolske objekte, podsjećamo kako je netom završena energetska obnova OŠ Ljudevita Gaja, a pri samom završetku je i obnova postojećeg objekta te dogradnja i opremanje novog dijela sa sportskom dvoranom Osnovne škole Kupljenovo – projekta vrijednog gotovo 22 milijuna kuna.

Grad će i ove godine osigurati besplatne udžbenike i radne bilježnice za sve osnovnoškolce s prebivalištem na području grada, subvencionirat će prijevoz i dodijeliti stipendije učenicima srednjih škola i studentima, u iznosu od 500 odnosno, 1000 kuna, uz novost da će se od ove akademske godine stipendirati i studenti prve godine studija.

Centar za mladež Zaprešić Centar za mladež Zahvaljujući njima Zaprešić je postao grad za volontere