Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Turistička ponuda Zaprešića

Broj noćenja porastao za 10%, Bugari su najčešći strani gosti

Banovanje u sklopu kojeg se održava i obiteljska biciklijada jedna je od popularnijih manifestacija u Zaprešiću
1/2
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Turiste najviše privlače Jelačićevi dani i Ledena bajka, a ove godine posebnu pažnju je izazvao i Svjetski kup u kuglanju

Iako nije jedna od klasičnih “turističkih meka” kakvima Hrvatska danas obiluje, grad Zaprešić posljednjih godina, baš kao i mnogi razvikaniji gradovi na Jadranskoj obali, barem kad je u pitanju broj turističkih noćenja i dolazaka, bilježi konstantan porast. Kako bez puno okolišanja pojašnjava Branka Barilović, direktorica Turističke zajednice grada Zaprešića, o uspješnosti turističke ponude svjedoče statistički podaci.

Podvožnjak Nova regulacija prometa Prva faza izgradnje južne obilaznice

Razlog više za dolazak

A prema podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, na području Zaprešića u prvih sedam mjeseci 2018. godine ostvaren je porast turističkih dolazaka od sedam posto i porast noćenja od deset posto. Konkretno, lani je Zaprešić u tom razdoblju ostvario 8531 noćenje, dok se ove godine ta brojka popela na 9385. Ovaj srpanj zabilježeno je 735 dolazaka i 996 ostvarenih noćenja u kojima prednjače strani gosti, a Barilović napominje i da su tijekom ljetnih mjeseci indeksi obično nešto manji.

Zaprešić Boys Zaprešić Boys “Jedva sam stajao na nogama kad su vatreni stigli na binu”

– Neki od razloga za porast su blizina Zagreba kao i važne prometnice koje prolaze kroz Zaprešić. No ono zbog čega se turisti odluče zadržati u Zaprešiću raznolika je ponuda sadržaja namijenjenih svim uzrastima od kojih ističemo Dvorac Lužnicu, Nove dvore Jelačićeve, Jezero Zajarki, Konjički klub Trajbar team i novootvoreni Muzej Ferdinand Budicki, što uz bogatu gastronomsku ponudu turistima daje razlog više za dolazak – kazuje Branka Barilović.

Rumunji na drugom mjestu

Manifestacije koje privlače najveći broj gostiju su susreti KUD-ova i puhačkih orkestara, Ljeto u Zaprešiću, Dani Jelačića i Ledena bajka koja je osmišljena kao adventski program. Među događajima s kojima do kraja ove godine planiraju nastaviti privlačiti goste te tako ostvariti daljnji porast dolazaka i noćenja su, uz već spomenute Jelačićeve dane i Svjetski kup u kuglanju koji će se održati u novoizgrađenoj Kuglani od 02. do 06. listopada, turnir u tenisu, Romobilijada, natjecanje u preponskom jahanju, međunarodno vatrogasno natjecanje, Međunarodni gospodarski sajam te još niz izložbi, koncerata i sportskih događanja.

Ono što posebno upada u oko kada je riječ o zaprešićkom turizmu je zanimljiva informacija da su najčešći strani turisti u tom gradu - Bugari. Naime, u prvih sedam mjeseci oni su ostvarili 1117 noćenja, dok su na drugo mjesto zasjeli Rumunji sa 723 noćenja. Slijede ih Nijemci sa 710, a četvrto i peto mjesto zauzeli su susjedi iz BiH s 479 te Talijani s 469 noćenja.

Stjepan Đurinski Zaprešićki vinarski šampion U proizvodnji vina je najbolji, ali pije ga samo ako baš mora Centar za mladež Zaprešić Centar za mladež Zahvaljujući njima Zaprešić je postao grad za volontere