Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
GRADSKI MUZEJ VINKOVCI

Cilj je uređenje Arheološkog parka Sopot

Foto: novosti.hr
U međuvremenu se radi na projektima koji donose znatna ulaganja koja će posjetiteljima biti prilično zanimljiva

Vinkovci su grad na čijem se prostoru kontinuirano život odvija 8000 godina, a Gradski muzej Vinkovci ustanova koja kroz svoj rad dokumentira taj višetisućljetni život.

VIR POMAŽE UNESREĆENIMA Novi kombi s potrepštinama otišao prema Glini

Ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić kaže da zbog toliko bogate prošlosti iz godine u godinu svjedoče vrijednim arheološkim nalazima te da nitko zapravo ne zna što se sve i koliko vrijedan nalaz u budućnosti može pronaći. Prošla godina ostat će upamćena po smanjenom broju posjetitelja, čemu je uzrok epidemija koronavirusa, ali ipak su zabilježena ulaganja u redovito održavanje objekata i u nabavu opreme.

U međuvremenu se radi na projektima koji donose znatna ulaganja koja će posjetiteljima biti prilično zanimljiva. Jedan od njih je rekonstrukcija kuća iz mlađeg kamenog doba na Sopotu, koji se planiraju realizirati tijekom ove godine. Prema riječima Hrvoja Vulića, to je samo uvod u novi investicijsko-projektni ciklus na Sopotu koji Muzej provodi u suradnji s Gradom Vinkovcima.

– Cilj je uređenje Arheološkog parka Sopot, koji će posjetiteljima pružiti iskustvo boravka u rekonstrukciji naselja otprije 7000 godina. U idućoj godini planiramo realizirati i projekt uređenja podrumskog prostora u kojem će biti prezentiran dio masivnog zida iz rimskog doba pronađenog tijekom istraživanja 2014., kao i dio nalaza – najavljuje Vulić.

PROJEKTI OPĆINE VIR U 2021. Kreće se s gradnjom škole sa sportskom dvoranom, novom ambulantom...

Dodaje kako će se osim originalnog zida i predmeta u uređenom prostoru moći vidjeti projekcija u kojoj će biti predstavljen tijek istraživanja, ali i rekonstrukcija zgrade kojoj je zid pripadao. Prema Vulićevim riječima, riječ je o masivnoj građevini od oko 2500 četvornih metara koja je bila dio kompleksa skladišta za žitarice i neke vrste zatvorene tržnice.