Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
PROJEKTI OPĆINE VIR U 2021.

Kreće se s gradnjom škole sa sportskom dvoranom, novom ambulantom...

Foto: Vrtić Smješko
Očekuje se kako će se do 2025., u svakoj ulici i naselju na otoku položiti vodovodne i kanalizacijske cijevi

Iako od sredine ožujka prošle godine zbog globalne krize uzrokovane pandemijom koronavirusa nije bilo uobičajenih događaja koji su prepoznatljivi kao virski turistički brend, od lanjske se godine Vir oprostio kao najuspješnija hrvatska turistička destinacija.

DAROVI Antonija je prva vinkovačka beba u 2021.

Pomoć tvrtkama i obrtnicima

Uspješna je bila i Općina Vir koja je realizirala većinu zacrtanih komunalnih, infrastrukturnih i socijalnih programa, ali je, uvažavajući činjenicu sveopće krize i reflektirane ekonomske ugroženosti građana, svoj socijalni program nadopunila novim mjerama. Općinsko vijeće Općine Vir tako je krajem 2020. godine usvojilo odluke o pomoći virskim tvrtkama i obrtnicima, kao i o povećanju potpora prema socijalno najugroženijim skupinama stanovnika otoka.

U virskoj općinskoj upravi ističu kako će 2021. godina biti još uspješnija s programima borbe protiv posljedica globalne krize na lokalno gospodarstvo, dok se među razvojnim planovima ističu ulaganja u kapitalne objekte, odnosno izgradnja nove školske zgrade sa sportskom dvoranom i nove zgrade ambulante, proširenje dječjeg vrtića, rekonstrukcija zgrade Općine Vir te nastavak radova na velikim komunalnim i infrastrukturnim projektima.

Virska Područna škola dio je Osnovne škole Privlaka koju pohađaju virski osnovnoškolci od 5. do 8. razreda, dok su oni iz nižih razreda na nastavi na otoku Viru. Iako je u sustavu OŠ Privlaka nekoliko godina unazad veći broj virskih učenika nego učenika iz Privlake, nova virska škola nikako se nije ukazivala na vidiku.

Zbog toga će Općina Vir graditi novu školsku zgradu, moderno zdanje sa svim sadržajima za učenike i nastavnike te sportskom dvoranom za školske i izvannastavne aktivnosti, kako bi u trećem desetljeću 21. stoljeća uhvatila korak s najnaprednijim sredinama.

IZGLASAN Proračun iznosi 115,463.247 kuna

Ovaj je projekt jedan od najvažnijih u 2021. za Općinu Vir i realizirat će se s izgradnjom nove zgrade ambulante, kao i s rekonstrukcijom i proširenjem postojećeg Dječjeg vrtića Smješko. Sljedeća godina donosi i nastavak radova na virskoj infrastrukturiodnosno daljnju realizaciju milenijskog projekta izgradnje kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira te nastavak radova na najvećim komunalnim projektima koje vodi općinsko poduzeće Vir održavanje – postavljanje javne rasvjete i uređenje groblja.

Sveukupno je na Viru dosad priključeno oko 1,5 tisuća objekata s oko 2,9 tisuća izvedenih priključaka na vodovod i kanalizaciju, a sa skorom realizacijom III. faze gradnje koja uključuje naselje Prezida, trećina otoka bit će spojena na sustav vode i odvodnje. S dobivanjem posljednje građevinske dozvole općinsko poduzeće Vodovod Vir kompletiralo je i svu potrebnu građevinsku dokumentaciju za izvođenje cjelokupnog projekta, a to znači kako je odrađen složeni posao na pripremi projekta.

Posljednja dobivena građevinska dozvola za podmorski ispust zaokružila je projektnu cjelinu od oko 250 kilometara vode i kanalizacije na otoku Viru. Ovaj je projekt investitorsko općinsko poduzeće Vodovod Vir poslalo na kontrolu državnoj tvrtki Hrvatske vode, koja usporedo s kontrolom projekt šalje u Bruxelles.

Cjelokupni projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže na otoku Viru ukupne je vrijednosti milijardu kuna i najvećim dijelom sufinancirat će se sredstvima iz Europske unije.

Najveći komunalni projekt

Istodobno je općinsko poduzeće Vir održavanje u punom pogonu s radovima na najvećem komunalnom projektu – postavljanju nove javne rasvjete – koji će se nastaviti izvoditi tijekom 2021. kako bi sve virske ulice dobile modernu rasvjetu.

LIONS CLUB SLATINA I GRAD SLATINA POMAŽU BANOVINI Donacije za kupnju mobilnih kućica

Program modernizacije i postavljanja javne rasvjete počeo je još prije tri godine s početnom investicijom od 1,5 milijuna kuna, a to je bio tek početak izvođenja programa. Dvije godine ranije uloženo je novih dva milijuna kuna, dok je dodatnih pola milijuna investirano u javnu rasvjetu uz državnu cestu D306. Lanjskih 4,5 milijuna kuna za građenje javne rasvjete nastavak je tog komunalnog programa, a paralelno s radovima na krupnoj infrastrukturi izvode se radovi na asfaltiranju ulica kako bi cijeli otok imao komunalnu opremljenost primjerenu razvijenom mjestu.

Vir održavanje nastavit će i s radovima na uređenju virskog groblja, odnosno popločavanju staza, ograđivanju prostora groblja i njegovu hortikulturnom uređenju. Očekuje se kako će s konačnom realizacijom infrastrukturnih projekata do 2025., u svakoj ulici i naselju na otoku biti položene vodovodne i kanalizacijske cijevi s uređenim prometnicama i postavljenom javnom rasvjetom, izvijestili su iz virske lokalne uprave.