Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Intervju s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem

Cilj nam je poticajima rasteretiti kućni budžet jedne obitelji od rođenja djeteta do studija

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
“Ponosan sam na činjenicu da smo u Vinkovce zajedničkim snagama privukli 1,47 milijardi kuna kroz ugovorene EU projekte”

Prije četiri godine aktualni gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić preuzeo je čelno mjesto najvećeg grada u Vukovarsko- srijemskoj županiji. Tijekom te četiri godine u Vinkovcima se puno radilo, a niz projekata je započeo ili se tek planira započeti. Malo pomalo Vinkovci dobivaju jedan sasvim drukčiji, moderniji i uređeniji izgled. O učinjenome tijekom mandata razgovarali smo s gradonačelnikom Bosančićem.

VELIKI USPJEH Četiri državna rekorda za paraatletičare

Kako gledate na učinjeno tijekom protekle četiri godine?

Moj rad se temeljio na projektu Vinkovačka obitelj, koji obuhvaća niz mjera usmjerenih prema svakom članu jedne vinkovačke obitelji – od onog najmlađeg, pa do onog najstarijeg. Cilj nam je različitim naknadama i poticajima omogućiti rasterećenje kućnog budžeta jedne obitelji prilikom rođenja djeteta, upisa u školu, troškova školovanja i studiranja. Od samog početka mandata nastojali smo da gradska uprava bude na raspolaganju svakom našem građaninu koji treba pomoć ili stručni savjet. Organizacijom javnih tribina u mjesnim odborima građanima je pružena mogućnost aktivnog sudjelovanja u donošenju proračuna na temelju potreba u njihovom naselju.

Što biste od realiziranih projekata posebno istaknuli?

Vinkovce smo u protekle četiri godine razvijali kao grad po mjeri svakoga čovjeka. Radili smo na gradnji nove i poboljšanju postojeće prometne, komunalne, gospodarske i odgojno-obrazovne infrastrukture. Naši najmlađi Vinkovčani idu u energetski obnovljene vrtiće i škole, sagradili smo novu školu u Mirkovcima i nova igrališta u našim gradskim četvrtima. Nova zgrada Poduzetničkog inkubatora svojom pojavom zaista uljepšava ionako lijepu obalu našega Bosuta, a posebno sam ponosan na činjenicu što je 50 naših Vinkovčana zaposleno u 18 novoosnovanih tvrtki unutar ove poduzetničke infrastrukture sagrađene europskim sredstvima. Grad Vinkovci postao je jedno veliko gradilište i naši građani vide trud tima mladih i stručnih ljudi koji neumorno rade na pripremi i provedbi brojnih projekata. Infrastrukturu grada neprestano razvijamo o čemu svjedoči 120 milijuna kuna vrijedna istočna obilaznica, 80 milijuna kuna vrijedan projekt gradnje borinačkog nadvožnjaka i 384 milijuna kuna vrijedan projekt aglomeracije. Nikako ne smijemo izostaviti projekte energetske obnove ukupne vrijednosti 37,8 milijuna kuna, a njima smo obnovili 3 dječja vrtića, 2 škole i 2 zgrade javne namjene. Socijalni projekti možda nemaju vidljivu i opipljivu komponentu poput infrastrukturnih projekata, no zasigurno su od izrazite važnosti za više od četiri i pol tisuće naših građana koji su uključeni u projekte kao ciljane skupine i krajnji korisnici.

OD ĐURĐEVA DO MARKOVA Oživljavanje starih običaja

Jeste li zadovoljni učinjenim tijekom protekle četiri godine?

Da, bliži se kraj jednog aktivnog mandata kojim sam zadovoljan i vjerujem da sam opravdao povjerenje naših građana. Naravno, uvijek može bolje i ima projekata koje trebamo dovršiti u iduće četiri godine. Ostvarili smo gotovo sve ono što smo si zadali na početku mandata. Na kraju mandata građanima sam podnio detaljno izvješće o onome što smo radili u protekle četiri godine kako bi točno znali što je učinjeno i za što su se izdvajala sredstva iz proračuna grada na Bosutu, najstarijeg europskog naselja u kojem se kontinuirano živi dulje od 8000 godina. Za naš grad vrijedi raditi i boriti se kako bismo i ubuduće podizali kvalitetu života u svim područjima.

Realiziran je niz EU projekata, a neki su još u tijeku. Koliko sredstava je kroz te projekte došlo u Vinkovce?

Ponosan sam činjenicom da smo u Vinkovce zajedničkim snagama privukli 1,47 milijardi kuna ugovorenih projekata. Naši poduzetnici, udruge i ustanove prepoznali su potencijal EU sredstava i ostvarili svoje hvalevrijedne investicije s zavidnih 83% bespovratnih sredstava. Naš grad jedan je od vodećih u Hrvatskoj kad je riječ o prijavama na različite natječaje i povlačenja bespovratnih sredstava za projekte od izrazite važnosti za naše sugrađane. Provedbom brojnih projekata pokrenuli smo gospodarstvo i uvjeren sam da su upravo podaci prema kojima ima više od tisuću novozaposlenih, plaće su rasle za gotovo 900 kuna, a imamo i 130 novih poduzetnika dokaz kako smo krenuli u zaista dobrom pravcu.

Uručeni ugovori predstavnicima udruga Za Kućni hospicij koji pomaže najranjivijim građanima Vinkovaca 11.000 kn iz proračuna

U kakvom je stanju gospodarstvo u Vinkovcima danas?

Za razvoj našega grada najvažniji je razvoj gospodarstva u kojem smo u razdoblju od 2016. do 2019. bilježili konstantan rast. U 2019., godini prije pandemije, u Vinkovcima su bila aktivna 693 poduzetnika s 8347 zaposlenika i uz pozitivni trgovinski saldo veći od 368 milijuna kuna, dok je recimo 2016. godine on iznosio oko 175 milijuna kuna. U ovom istom razdoblju rasle su i prosječne neto plaće zaposlenika za više od 17%. Razvoj svake sredine, bilo da je riječ o općini, gradu ili državi, ovisi o uspješnosti gospodarstva na tom području. Što je gospodarstvo snažnije, veći je priljev sredstava i samim time veće su mogućnosti ulaganja i u ostala područja neophodna za stvaranje željene kvalitete života. Realizirali smo i niz mjera potpore kako bismo pomogli našim poduzetnicima. Grad je kroz provedbu “Programa poticanja poduzetništva na području grada Vinkovaca” i “Programa poticanja poljoprivrede na području grada Vinkovaca” osigurao 3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poduzetnike i poljoprivrednike koji djeluju na području Vinkovaca. Oba programa imaju za cilj pružanje pomoći i potpore u razvoju poslovanja i investiranja, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje konkurentnosti naših poduzetnika i poljoprivrednika. Radimo i dalje, a jedan od pokretača daljnjeg razvoja bit će i proširena industrijska zona Zalužje. Osigurali smo sve preduvjete da nam Vlada RH daruje 111 ha zemljišta vrijednog 160 milijuna kuna, te smo na samom kraju ovog procesa.

Kakvi su demografski pokazatelji u gradu?

Demografska obnova je vrlo važna i to je nešto na čemu moramo intenzivno raditi i u idućem mandatu. Ovo pitanje je iznimno važno ne samo za Vinkovce, nego i cijelu Hrvatsku i tom se problemu treba ozbiljno pristupiti na najvišim razinama. Jasno je vidljiva pozitivna demografska slika u našem gradu na Bosutu što pokazuje i podatak da je dosad u ovoj godini rođeno 30 djece više nego u istom promatranom razdoblju u protekloj godini. U planu nam je niz novih projekata i mjera, a kako bismo mladima osigurali sadržaje na otvorenom, pripremili smo nove projekte pa će se graditi kompleks otvorenih bazena, sportski sadržaji na lokaciji Papuk, ali i moderna igrališta za djecu i sportski tereni za mlade u svakom gradskom kvartu.

KAZALIŠTE JOZA IVAKIĆ Predstavljen roman “Štajga ili put u maglu”

Koje planove i projekte planirate realizirati u sljedeće četiri godine poklone li vam građani ponovno povjerenje na izborima?

Konkurentno i inovativno gospodarstvo, razvoj i unapređenje urbanih i “zelenih” sadržaja te promicanje zdravog i aktivnog života građana, poticanje obrazovanja kao društvene i gospodarske investicije te demografska revitalizacija i unapređenje standarda vinkovačke obitelji naglasak su i okosnica projekata na kojima ćemo raditi u sljedećem razdoblju. Povećanje naknada za novorođene, smanjenje cijene vrtića, prodaja građevinskih zemljišta mladim obiteljima po povoljnijim uvjetima, samo su neke od mjera u sljedećem mandatu, a novim programima ranog, predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja želimo olakšati usklađivanje obiteljskog i poslovnog života građana.