Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
OD ĐURĐEVA DO MARKOVA

Oživljavanje starih običaja

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
Blagoslov konja uoči početka radova u polju

Udruga “Naši Borinci” uz potporu Grada Vinkovaca sedmu godinu zaredom organizira manifestaciju “Od Đurđeva do Markova”. Radi se inače o trodnevnoj manifestaciji koja je ove godine, zbog vremenskih neprilika, održana u jednom danu.

Uručeni ugovori predstavnicima udruga Za Kućni hospicij koji pomaže najranjivijim građanima Vinkovaca 11.000 kn iz proračuna

Manifestacija oživljava davne običaje vezane za dolazak proljeća i početak radova u polju te je iz godine u godinu sve posjećenija. Predsjednik udruge “Naši Borinci” Vlado Varga kaže kako se u udruzi brinu o Borincima te da žele da se čuje za njihovo naselje, ali i da se ne zaborave stari običaji koji su nekada bili dio svakodnevice.

– Udruga je i nastala upravo na temelju običaja blagoslova konja i polja. U Borincima se radi, sve je raskopano, nekoliko projekata u tijeku je u isto vrijeme. To znači da ćemo napokon dobiti sve ono što godinama čekamo, ceste, kanalizaciju i, što je najvažnije, brži i kraći put do grada preko nadvožnjaka – rekao je Varga.

KAZALIŠTE JOZA IVAKIĆ Predstavljen roman “Štajga ili put u maglu”

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je kako je zahvaljujući ovoj udruzi manifestacija “Od Đurđeva do Markova” ne samo da je ponovo oživjela davne običaje vezane uz dolazak proljeća i početak radova u polju nego je postala i tradicionalni događaj kojim se u Vinkovcima slavi dolazak lijepog vremena i toplijih dana.

– Zazvali smo blagoslov naših svetaca da nas čuvaju od svih nedaća, pa i od korone, pošasti modernog doba – rekao je Bosančić koji tradicionalno svake godine sudjeluje na svim događanjima u sklopu ove manifestacije.