Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Majstorica Mira Fidanza

Čipku je počela raditi kao dijete u Mraclinu, a u mirovini gledala svoje radove u New Yorku

Mira Fidanza
Foto: Vlado Vinetić/Grad Velika Gorica
Čipkani radovi stvoreni batićima rađeni u rukama Mraclinke Mire Fidanza obišli su cijeli svijet, a neki dospjeli i na modne piste

Postoji paška, lepoglavska, posavska, hvarska i druge vrste čipke u Hrvatskoj, ali kada se izrada neke od njih nađe u rukama rođene Mraclinke Mire Fidanza, djevojački Kos, to postaje - Mirina čipka. Još kao djevojčica otkrila je ljubav prema tekstilu, ali život ju je u profesionalnom smislu odveo u neke potpuno druge vode te je postala medicinska sestra. Međutim, stalno se vraćala tkaninama, tekstilu i ručnoj izradi goblena, nakita, čipkarstvu i sl. da bi u svojoj šezdesetoj godini upisala tekstilnu školu kako bi usavršila svoje znanje, ponajviše ono iz područja čipkarstva. Samo zbog ljubavi i upornosti danas se 69-godišnja Mira može pohvaliti kako su njezini radovi izlagani i u Metropolitanu u New Yorku.

Stjepan Mihanović Tradicionalna turopoljska gradnja Makete slaže i pincetom, za jednu mu treba godina dana

U mirovini upisala školu

Miru Fidanza život je još poslije srednje škole odveo u Švicarsku u gradić Locarn, gdje i danas živi. Povremeno je na lokalnim štandovima prodavala svoje radove koje su primijetili i organizatori filmskoga festivala u Locarnu. Festival se inače održava od 1946. godine i nakon onoga u Cannesu i Veneciji najstariji je u Europi. Naime, izradila je logotip festivala od čipke i to je zapravo bio njezin prvi veliki projekt i put u zavidnu karijeru u čipkarstvu.

– Sve je počelo kao hobi, ali mi se toliko svidjelo da sam nakon što su mi sinovi odrasli i nakon što sam otišla u mirovinu našla vremena da upišem tekstilo-umjetničku školu – rekla je Mira Fidanza, koja se dodatno usavršavala i na mnogim privatnim tečajevima, a danas i sama predaje i uči druge o izradi čipke, posebice onoj na batiće. Od početka rada u čipkarstvu svoje je radove izlagala u cijeloj Europi, Kanadi, SAD-u, Južnoafričkoj Republici, Indiji, Gani, Australiji i Brazilu. Mira govori više svjetskih jezika: talijanski, njemački, engleski, španjolski, francuski te portugalski, a redovito sudjeluje na međunarodnim festivalima i kongresima vezanim uz čipkarstvo. Posjećuje i međunarodne festivale čipkarstva u Hrvatskoj koji se održavaju u Lepoglavi, Pagu i Sikirevcima kod Slavonskog Broda.

Otvoren HAZU u Velikoj Gorici Otvoren Zavod HAZU-a “Akademija u malom” u kojoj će znanstvenici smišljati projekte za brendiranje Turopolja

To je stil života

Njezin rad “Ikarova krila” dospio je i u muzej Metropolitan u New Yorku gdje je od 268 izloženih radova osvojio šesto mjesto. Prvo mjesto dobila je za čipkani jastuk na jednom izlaganju u Riminiju 2005. godine. Osim na izložbama, Mirini se radovi mogu naći i u obliku modnih kreacija kod velikih modnih imena kao što su Valentino, Lagerfeld i dr.. Naime, posljednja vjenčanica koju je izradila prodana je za 49 tisuća eura.

– Raditi čipku, to je stil života. To je vjera, to je sam život. Da imam 100 godina vremena, opet bi bilo malo za napraviti sve što želim. Sam proces ide poprilično sporo, ali to je ono što volim i u čemu najviše uživam – rekla je Mira Fidanza.

Ranč Kurilovec Gosti dolaze i iz metropole Etno selo Novo Čiče i ranč Kurilovec sve su popularniji za proslave na otvorenom