Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Uzvratni posjet, nakon što je delegacija Šibenika bila u Albaniji u listopadu lani

Delegacija albanskog Pogradeca u Šibeniku radi razvoja suradnje

storyeditor/2024-05-02/_FOT7268.jpg
1/3
Foto: Šibenik Albanske goste na tvrđavi Barone pozdravio je gradonačelnik Željko Burić te im poželio dobrodošlicu
"Primarni interes izaslanstva je upoznati se s projektima Grada Šibenika koje je podržala i financirala Europska unija pa smo ih prezentirali", izjavio je šibenski gradonačelnik Željko Burić

Izaslanstvo albanskoga grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem boravilo je u trodnevnom službenom posjetu Šibeniku. Cilj posjeta je razvoj ekonomske, turističke i kulturne suradnje između gradova, a povezivanje se odvija na inicijativu Veleposlanstva Republike Albanije u RH. Pogradec je značajan albanski turistički centar i mjesto bogate povijesne baštine, što su doticajne točke sa Šibenikom koje pružaju mogućnosti razvoja suradnje. Podsjetimo, posrijedi je uzvratni posjet delegacije iz Pogradeca nakon što je izaslanstvo Grada Šibenika ovaj albanski grad posjetilo u listopadu prošle godine.

Albansku delegaciju na tvrđavi Barone pozdravio je gradonačelnik Željko Burić te poželio dobrodošlicu.

Šibenik prednjači

– Republika Albanija je u pripremnoj fazi za ulazak u Europsku uniju, a primarni interes njihova izaslanstva je upoznati se s projektima Grada Šibenika koje je podržala i financirala Europska unija. Grad Šibenik prednjači upravo u realizaciji ovakvih projekata te smo dio njih, u maniri dobrog domaćina, danas i prezentirali. Sutra tijekom dana naši će gosti dobiti priliku iz prve ruke vidjeti kako funkcioniraju neki od naših najvećih projekata, kao što su Centar za gospodarenje otpadom Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut, a posjetit će i Poduzetničku zonu Podi – najavio je gradonačelnik Željko Burić po završetku radnog sastanka.

Gradonačelnik Pogradeca Ilir Xhakolli uz predstavljanje gospodarskih potencijala te kulturnih, prirodnih i povijesnih znamenitosti svoga grada zahvalio je na dobrodošlici te je pobliže pojasnio ciljeve posjeta.

Albanska delegacija obišla je Poduzetničku zonu Podi, Centar za gospodarenje otpadom Bikarac...
Foto: Šibenik Albanska delegacija obišla je Poduzetničku zonu Podi, Centar za gospodarenje otpadom Bikarac...

– Ovaj posjet je za nas velik izazov i vjerujemo da možemo dosta naučiti iz vaše prakse. Mi vidimo četiri mogućnosti razvoja naše suradnje, kroz gospodarstvo, turizam, kulturu i ono što nas najviše zanima, a to je priprema projekata za apliciranje na fondove Europske unije – rekao je Xhakolli.

Na službenom sastanku izaslanstva Grada Šibenika i Pogradeca bio je Veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj NJ. Eksc. Riza Poda.

– Republika Hrvatska i Republika Albanija njeguju prijateljske odnose, no važno je i da se suradnja razvija i među gradovima – istaknuo je veleposlanik Poda, zahvalivši gradonačelniku Buriću na domaćinstvu ovom susretu.

Nagrađivani obrtnik koji je u svoje zlatarsko umijeće utkao i lokalne šibenske motive Simon Čivljak također je sudjelovao na sastanku i pozdravio izaslanstvo ovog albanskog grada.

Službenom sastanku uz gradonačelnika Xhakollija nazočili su i njegovi suradnici, zamjenici gradonačelnika Entela Gusho i Paskalino Ziko, savjetnik za vanjske poslove Andi Kosta, savjetnik za medije Artin Halili, tajnica Ervisa Selmanllari te direktor poduzeća za održavanje javne infrastrukture Enton Berberi. U službenom posjetu Šibeniku boravila su i četvorica albanskih poduzetnika.

Posjetili Podi i Trokut

Albanska delegacija obišla je Poduzetničku zonu Podi, Centar za gospodarenje otpadom Bikarac, Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut te Nacionalni park Krka.

U pratnji gradonačelnika Željka Burića i direktora Pouzetničke zone Podi Jakova Terzanovića posjetili su pogon tvrtke ZM-Vikom d.o.o. gdje ih je u način rada proizvodnog pogona uputio inženjer Marko Lugović.

Nakon obilaska zone Podi albanska delegacija zadržala se u obilasku Centra za gospodarenje otpadom Bikarac budući da im je gospodarenje i uspješni primjeri zbrinjavanja otpada jedan od primarnih interesa posjeta. Djelovanje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac prezentirao im je direktor Robert Podrug sa suradnicima.

U nastavku dana gosti iz Pogradeca nazočili su i završnoj konferenciji projekta "Regionalni znanstveni centar RaSTEM", financiranog iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a koja se održala u Inkubatoru za nove tehnologije Trokut. Tamo su iz prve ruke čuli kako teče provedba projekta financiranog od strane Europske unije, od njegove prijave do provedbe i realizacije.

storyeditor/2024-05-06/PXL_190523_100009127-1.jpg Trinaesto izdanje održava se od 16. do 19. svibnja Cirkuski ulični festival uz ples na trapezu, radionice, žonglere... storyeditor/2024-05-02/PXL_020524_113915276.jpg Konzervacija i prezentacija lokaliteta Manastirine stoji pola milijuna € Predstavljen projekt sanacije Manastirina i groba sv. Dujma storyeditor/2024-05-02/izazov_1.jpg Završen izazov "Isključi se" koji je postavio gradonačelnik Izlet za učenike koji su najbolje proveli vrijeme bez mobitela