Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Završen izazov "Isključi se" koji je postavio gradonačelnik

Izlet za učenike koji su najbolje proveli vrijeme bez mobitela

storyeditor/2024-05-02/izazov_1.jpg
1/3
Foto: Grad Vinkovci Na nagradni izlet na Papuk će učenici 4.a razreda OŠ Bartola Kašića i 3.c razreda OŠ Vladimira Nazora

Učenici 4.a razreda Osnovne škole Bartola Kašića i 3.c razreda Osnovne škole Vladimira Nazora pobjednici su izazova "Isključi se" koji je pred njih postavio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. Kako je ranije i najavljeno, oni su tom pobjedom osvojili jednodnevni izlet na Papuk.

– Dvije škole napravile su odličan posao tako da jednostavno nismo mogli odrediti tko je bolji. Njihova nagrada bit će još jedno lijepo iskustvo gdje će se sada nova prijateljstva složiti iz dvije škole – rekao je Bosančić.

Pojasnio je kako su se oni najviše potrudili i bili najaktivniji u sklopu izazova "Isključi se" koji je organiziran kako bi djecu osnovnih škola potaknuli da barem na tjedan dana isključe mobitele i uživaju u zajedničkim aktivnostima. Tako je u tih tjedan dana bilo sporta, boravka u prirodi, čišćenja okoliša svojih škola i čitanja pod sjenicom pa sve do plesa i izrade pravog hotela za kukce.

– Pokazali su time iznimnu maštovitost i volju te zasluženo osvojili izlet na Papuk – istakao je Bosančić.

Na nagradni izlet na Papuk će učenici 4.a razreda OŠ Bartola Kašića i 3.c razreda OŠ Vladimira Nazora
Foto: Grad Vinkovci Na nagradni izlet na Papuk će učenici 4.a razreda OŠ Bartola Kašića i 3.c razreda OŠ Vladimira Nazora

Ovaj nesvakidašnji izazov pred učenike trećih i četvrtih razreda vinkovačkih osnovnih škola Bosančić je postavio u ožujku. Tako ih je izazvao da se isključe s društvenih mreža i na tjedan dana ostave mobitele, tablete i druge ekrane te vrijeme provedu u prirodi, na sportskim terenima, družeći se s prijateljima. Pojašnjavajući razloge ovog nesvakidašnjeg izazova, Bosančić je tada kazao kako su najnovije studije potvrdile ono o čemu se već dulje vrijeme govori – za malu djecu vrijeme provedeno ispred ekrana znači da su propustila brojne ključne trenutke za razvoj, a kod nešto veće djece to itekako utječe na društveni razvoj, ali i tjelesne sposobnosti. Kazao je i kako je kod djece koja su provodila više vremena pred ekranima uočen sporiji i lošiji razvoj jezičnih vještina i određenih motoričkih sposobnosti u odnosu na djecu koja su se bavila drugim aktivnostima.

– Sve su to razlozi zbog kojih smo pokrenuli izazov kako bismo djecu i posebno roditelje dodatno upozorili na opasnosti prekomjernog korištenja tehnologije – rekao je tada Bosančić. 

storyeditor/2024-05-03/a_vozilo_foto_kristijan_toplak.jpg Ulaganjima se stvaraju temelji za kvalitetno obrazovanje i napredak učenika Županija nabavila kombi za Strukovnu školu Virovitica storyeditor/2024-05-06/ZapresicB__1_.jpg U lipnju izložba na Šetalištu kardinala Kuharića Građani pozvani da fotografijama pokažu zašto vole grad Zaprešić storyeditor/2024-05-03/cazma_bb_foto.jpg Aktivno se natječu u disciplini endurance, odnosno u daljinskom jahanju Odlični rezultati Konjičkog kluba Arion u samo nekoliko mjeseci postojanja