Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Konzervacija i prezentacija lokaliteta Manastirine stoji pola milijuna €

Predstavljen projekt sanacije Manastirina i groba sv. Dujma

storyeditor/2024-05-02/PXL_020524_113915276.jpg
1/4
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL NA PROJEKTU posljednje dvije godine Županija surađuje sa splitskim Arheološkim muzejom i s Javnom ustanovom u kulturi Zvonimir iz Solina
Splitsko-dalmatinska županija omogućila je od 2022. godine do danas 37 autobusa za učenike onih škola koji teže dolaze do lokaliteta Manastirine u Solinu i groba sv. Dujma, koji je već restauriran i saniran

U Splitsko-dalmatinskoj županiji predstavljen je pola milijuna eura vrijedan projekt konzervacije i prezentacije kulturno-povijesne baštine lokaliteta Manastirine – Salona​ u kojem je među ostalim saniran grob sv. Dujma i 15 sarkofaga.

Županija radi na zaštiti

Župan Blaženko Boban istaknuo je da je 80% svih eksponata koje ima splitski Arheološki muzej vezano za Salonu i podsjetio da je u akvatoriju te županije, gdje je nađeno puno amfora, obavljeno mapiranje podmorja. Kao arheološka zona je zaštićeno i starogradsko polje Ager na Hvaru, koje je zbog najbolje očuvane katastarske podjele na Mediteranu od 2008. godine uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Osim Agera, podsjetio je župan, tu su još i arheološka nalazišta rimske terme Issa na Visu i najveće starokršćansko groblje Manastirine u Solinu.

– Naša je obveza, radi turizma i gospodarstva, ali i domaćeg stanovništva, surađivati na ovakvim projektima. Od danas krećemo još intenzivnije u ovakve aktivnosti. Zahvaljujući našem Upravnom odjelu za turizam, pomorstvo i promet zaštićeni su brojni podmorski lokaliteti – izjavio je župan. Naglasio je kako svesrdno žele animirati učenike da dolaze i vide arheološke lokalitete.

Županijska pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet Matea Dorčić kazala je da na projektu intenzivno rade posljednje dvije godine sa splitskim Arheološkim muzejom i s Javnom ustanovom u kulturi Zvonimir iz Solina. Istaknula je da odjel koji vodi provodi program arheološkog turizma, 2023. godine financirali su devet vrijednih projekata, a i ove godine nastavljaju s aktivnostima.

RAZVIJEN je i širok edukativni program koji uključuje obavljanje nastave na lokalitetu i programe za opću javnost
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL RAZVIJEN je i širok edukativni program koji uključuje obavljanje nastave na lokalitetu i programe za opću javnost

– Imamo prijavljenih 12 izuzetno dobrih projekata. Naša suradnja na prezentaciji, valorizaciji i zaštiti lokaliteta Manastirine traje od 2022. godine, kada smo s nešto više od 11 tisuća eura sufinancirali istraživanje, prezentaciju i zaštitu groba sv. Dujma i njegova nećaka, biskupa Prima. Suradnja se nastavlja i u 2023. godini, kada smo sa 16 tisuća eura sufinancirali konzervaciju i restauraciju transepta bazilike – kazala je Dorčić.

Dodala je da im je čast ostvariti međuinstitucionalnu suradnju na razini muzeja, županije, turističkih zajednica i Doma kulture. Cilj im je kombiniranje arheologije i turizma, te kreiranje novih turističkih proizvoda.

Projekt je u suradnji muzeja i županije počeo 2021. godine, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu Ante Jurčević i objasnio da je riječ o sanaciji jednog od najznačajnijih starokršćanskih lokaliteta na istočnom Jadranu, a riječ je o lokalitetu Manastirine.

Solinski mučenici

Uz Manastirine u Saloni se nalaze još dva značajna lokaliteta gdje su sahranjeni solinski mučenici, kazao je, te dodao da je na Manastirinama pokopan splitski zaštitnik sv. Dujam.

– To je bilo u izrazito lošem stanju, no ovim smo projektom među ostalim sanirali grob sv. Dujma i biskupa Prima te sjeverne zidove transepta i 15 sarkofaga koji su bili uz grob splitskog zaštitnika. Cijena svega do sada napravljenoga iznosila je 506 tisuća eura, a najviše je novca osiguralo Ministarstvo kulture i medija. To je velik iskorak u investiranju lokaliteta – zaključio je Jurčević.

Luka Donadini je kustos u Arheološkom muzeju u Splitu.

– Predstavljamo projekt suradnje Splitsko-dalmatinske županije i Arheološkog muzeja, a to je konzervacija i zaštita lokaliteta koji je grob svetog Dujma. Zahvaljujući konzervaciji i restauraciji lokaliteta, mi smo u suradnji sa Županijom razvili širok edukativni program koji uključuje obavljanje nastave na lokalitetu i programe za opću javnost. Riječ je o 3106 učenika koji su došli tijekom 2023. godine. Županija je omogućila od 2022. godine do danas 37 autobusa za učenike koji teže dolaze do lokaliteta. Imamo i program "Ususret Sudamji" koji smo pokrenuli 2023. u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije. Sve je to omogućeno obnovom i prezentacijom tog važnog lokaliteta. U programu "Ususret Sudamji" već je rezervirano osam autobusa za učeničke posjete, to je više od 350 učenika. Prošle smo godine educirali 112 nastavnika, uglavnom povijesti i vjeronauka – rekao je Donadini.

storyeditor/2024-05-03/WhatsApp-Image-2024-05-03-at-13_35_53-2.jpeg Gradonačelnik Ivan Radić posjetio je vatrogasce te im čestitao njihov dan Novo ruho zgrade JVP-a Osijek – za energetsku obnovu 730.000 eura storyeditor/2024-05-03/a_vozilo_foto_kristijan_toplak.jpg Ulaganjima se stvaraju temelji za kvalitetno obrazovanje i napredak učenika Županija nabavila kombi za Strukovnu školu Virovitica storyeditor/2024-05-06/ZapresicB__1_.jpg U lipnju izložba na Šetalištu kardinala Kuharića Građani pozvani da fotografijama pokažu zašto vole grad Zaprešić