Izbornik
Naslovnica Gradovi
I jesen će biti uzbudljiva

Detour sa stilom zatvorio "Ljeto u Samoboru", no zabavi tu nije kraj

BOGAT PROGRAM U 11 dana posjetitelji su mogli uživati u dnevnom programu ispunjenom kreativnim i edukativnim radionicama i glazbenim događanjima, od DJ setova do koncerata
1/2
Foto: Marko Lopac
Tijekom ljeta nudit će se radionice za djecu, tu je i Ljetno kino četvrtkom, srijedom se može besplatno vježbati joga u parku, niz aktivnosti pripremio je i Bunker

Ovogodišnje "Ljeto u Samoboru" privedeno je kraju koncertom benda Detour, a brojne posjetitelje očarali su i nastupi cijenjenog slovenskog kantautora Zorana Predina, riječkih rokera Jonathan i energičnog Žige & Žiga Žaga Banda.

Kornjača Barbare Celjske
Festival je i ove godine organiziran u predivnom zelenom parku iza Samoborskog muzeja, koji je ovom prilikom bio ukrašen magičnim detaljima i pretvoren u neodoljivu oazu druženja na otvorenome. Tijekom ukupno jedanaest dana posjetitelji svih generacija mogli su uživati u dnevnom programu ispunjenom kreativnim i edukativnim radionicama i glazbenim događanjima u večernjim satima, od DJ setova do koncerata. Uz već spomenuta imena, na ovogodišnjem izdanju Ljeta u Samoboru nastupile su i dvije jedinstvene glazbenice – Zdenka Kovačiček i Natali Dizdar. Organizator Ljeta u Samoboru je Turistička zajednica grada Samobora, uz podršku Grada Samobora.

Posjetitelji festivala mogli su se upoznati i sa simpatičnom "kornjačom", recyprint dekoracijom, koja je dio predanog i društveno odgovornog i održivog turizma grada. Riječ je o spremniku u obliku kornjače, izrađenom od ekološki prihvatljivih materijala, koji služi za prikupljanje plastičnih boca od kojih zatim 3D printeri proizvode jedinstvene biorazgradive ukrase. Lik kornjače povezan je dakako i s legendom o samoborskoj kornjači: prema predaji iz 15. stoljeća, grofica Barbara Celjska, vladarica Staroga grada i poznata Crna kraljica, baveći se alkemijom htjela je napakostiti Samoborcima i od kamene stijene stvorila je veliku kornjaču. Danas je to prirodni fenomen, jedinstvena kamena stijena podno Staroga grada, u obliku – kornjače. I po završetku ovog bajkovitog festivala Samobor je idealna destinacija za istraživanje i ugodan boravak tijekom ljeta budući da grad nudi niz sadržaja i događanja.

Tijekom ljeta i dalje će se nuditi brojne edukativne i zabavne radionice za djecu u Gradskoj knjižnici i Samoborskom muzeju, Ljetno kino na otvorenom četvrtkom nudi zanimljive filmske projekcije na livadi iza kina, srijedom se može besplatno vježbati joga u parku iza Samoborskog muzeja, osvježenje građani i posjetitelji mogu potražiti u bazenima na Vugrinščaku, zaigrati se može i odbojka na pijesku, a Centar za mlade Bunker također je pripremio niz sadržaja i aktivnosti za mlade. Tijekom srpnja i kolovoza u Bunkeru će se tako svi zainteresirani moći okušati u turnirima u graničaru, beli, ili, primjerice, popularnoj računalnoj igri Fortnite. Krajem kolovoza organiziran je ''Inicijalni test'' – kviz općeg znanja za mlade od 15 do 30 godina.

Uzbudljivo i na jesen
U tijeku su i Ljetne likovne PRICAonice, besplatne likovne radionice za najmlađe, kao i izložbe u Galeriji Prica. Plavi Bor u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem organizira Malu filmsku akademiju – seriju besplatnih radionica filmske pismenosti za djecu. Nakon svake radionice održavaju se i besplatne filmske projekcije za djecu. Svi detalji dostupni su na internetskoj stranici Grada. Od većih događanja na jesen nas očekuju Samoborska dvorišna furka – urbano događanje koje okuplja i prezentira samoborsku dizajnersku, ugostiteljsku i zabavnu scenu, zatim Samoborska glazbena jesen – festival klasične glazbe, International sound and film music festival, proslava Dana grada i brojna druga događanja... Samobor je uz manifestacije mamac za uživanje u odličnoj tradicijskoj, domaćoj hrani, ali i širokom prostranstvu biciklističkih i planinarskih staza po Samoborskom gorju i Žumberku.

ODABRANE su lokacije gdje se zadržava i okuplja velik broj djece i odraslih osoba Projekt od 370.619,84 eura Sadit će drvorede i ozelenjivati prostore U GODINU DANA županijska uprava pokrenula je obnovu ili obnovila više od 70 objekata javne namjene. Putem Županijske uprave za ceste sanirano je ukupno 85 km cesta, šest mostova i šest klizišta Pokrenuli ili već obnovili više od 70 objekata javne namjene Županija povukla više od 86 milijuna eura za obnovu VEĆINOM GLASOVA usvojeno je izvješće o izvršenju županijskog proračuna u 2022. godini s prijedlogom godišnjeg izvještaja Održana 17. sjednica Županijske skupštine Vijećnici podržali izmjenu odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika