Izbornik
Naslovnica Županije
Pokrenuli ili već obnovili više od 70 objekata javne namjene

Županija povukla više od 86 milijuna eura za obnovu

U GODINU DANA županijska uprava pokrenula je obnovu ili obnovila više od 70 objekata javne namjene. Putem Županijske uprave za ceste sanirano je ukupno 85 km cesta, šest mostova i šest klizišta
1/3
Foto: Nikola Cutuk/ PIXSELL
Sisačko-moslavačka županija do 30. lipnja utrošila je 86,2 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU, od čega je županijska uprava utrošila oko 70 milijuna eura, a Županijska uprava za ceste 16,3 milijuna eura

Iz Fonda solidarnosti EU, koji je zaključen 30. lipnja 2023. godine, Sisačko-moslavačka županija povukla je više od 86 milijuna eura za obnovu javnih objekata u svojoj nadležnosti te za obnovu cestovne infrastrukture. Resorna ministarstva objavila su 12 poziva za obnovu zgrada iz područja obrazovanja, kulturne baštine, energetskog sektora, prometne infrastrukture, telekomunikacija, zdravstva i drugih područja.

Dobar rad uprave
Osim Sisačko-moslavačke županije, alokacija u iznosu od 319,2 milijuna eura bila je raspoloživa i Gradu Zagrebu te Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko- bilogorskoj županiji.

– Sisačko-moslavačka županija objavu javnih poziva resornih ministarstava za obnovu dočekala je potpuno spremna, što je bio rezultat danonoćnog rada službi županijske uprave koje su istovremeno pripremale potrebnu projektnu dokumentaciju i elaborate za prijavu obnove objekata. Uloženi su veliki napori u organizaciju rada, smještaja i svih drugih aktivnosti kako bi se rad svih županijskih ustanova i službi, od zdravstvenih, obrazovnih i drugih, nastavio u odgovarajućim uvjetima te kako bi stanovnici županije i dalje sve usluge mogli dobivati i koristiti na svome području – rekao je župan Ivan Celjak dodavši kako iznos od 86 milijuna eura Županiju čini najuspješnijim pojedinačnim korisnikom u okviru alokacije za "petrinjski" potres.

Uredili 15 stanova
Istaknuo je da je u samo godinu dana županijska uprava pokrenula obnovu ili obnovila više od 70 objekata javne namjene. Putem Županijske uprave za ceste sanirano je ukupno 85 km cesta, šest mostova i šest klizišta. Također, Sisačko-moslavačka županija osigurava i svakodnevnu prehranu stanovnika na potresom pogođenom području te je potpuno uredila i opremila 15 stanova u svom vlasništvu ili vlasništvu ustanova kojima je osnivač te ih putem javnog poziva dodijelila na korištenje obiteljima koje su u potresu ostale bez svojih domova. Do sada je obnovljeno i šest zgrada Neuropsihijatrijske bolnice "Dr. Ivan Barbot" u Popovači, 14 zgrada u području obrazovanja, a do kraja godine obilježit će, kažu, završetak radova na nizu drugih gradilišta.

– Sisačko-moslavačka županija do 30. lipnja utrošila je 86,2 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU, od čega je županijska uprava utrošila oko 70 milijuna eura, a Županijska uprava za ceste 16,3 milijuna eura. Najviše sredstava utrošili smo za obnovu iz područja zdravstva, obrazovanja i kulture te za cestovnu infrastrukturu. Nastavljamo dalje i svakom našem objektu koji obnavljamo dodajemo novu vrijednost, infrastrukturno i sadržajno – zaključio je župan Ivan Celjak.

VEĆINOM GLASOVA usvojeno je izvješće o izvršenju županijskog proračuna u 2022. godini s prijedlogom godišnjeg izvještaja Održana 17. sjednica Županijske skupštine Vijećnici podržali izmjenu odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika Ovo je trenutak za refleksiju o našim postignućima, prepoznavanje izazova s kojima smo se susreli i razmatranje načina kako dalje unaprijediti našu Općinu – rekao je načelnik Željko Cickaj Sufinanciraju školske potrepštine i prijevoz učenika svih škola Cickaj: Naša je glavna briga uvijek bila skrb o djeci i umirovljenicima U nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te brojnih dužnosnika gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću uručeni su ugovori i odluke o sufinanciranju ukupne vrijednosti 935.361 eura Ljetnikovci Crijević Pucić i Stjepović – Skočibuha Dubrovniku na dar čestica na Lopudu i korištenje ljetnikovca