Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Održane radionice u sklopu projekta za mlade

Digitalna participacija – pametni građani za pametan grad

MLADI su bili izuzetno zainteresirani i iskazali su svoje potrebe u gradu, posebno uvođenje lokalnog javnog prijevoza
Foto: Jastrebarsko

Nastavljaju se aktivnosti u sklopu Erasmus+ projekta edukacije mladih "Digitalna participacija: pametni građani za pametan grad'' koji u suradnji s Gradom Jastrebarskim i Srednjom školom Jastrebarsko provodi Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor.

Kako je priopćeno, nakon predstavljanja projekta na kojem je sudjelovalo 120 učenika, u grupama, zajedno s predstavnicima Grada, kreirali svoju viziju pametnog grada, a kroz to prezentirali i svoje potrebe i želje u Jastrebarskom.

– Na radionicama je sudjelovalo 30 učenika Srednje škole Jastrebarsko, a pridružili su im se predstavnici Grada, zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić, Petra Aralica i Maja Belan iz Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti te Tomislav Pavić, voditelj informatičkih poslova u jaskanskom Centru za kulturu. Uvodno ih je pozdravila i ravnateljica Srednje škole Jastrebarsko Sonja Stipanović koja je istaknula važnost ovakvih radionica koje potiču kreativnost i kritičko razmišljanje kod učenika. Radionice su vodile Maja Rupčić i Romina Galović iz Udruge Pozitiva iz Samobora koje imaju veliko iskustvo u provođenju Erasmus+ projekata i radu s mladima – ističu u Gradu. Radionice su uključivale teme istraživanja postojećih dobrih praksi i alata digitalizacije, mapiranja problema građanske participacije u gradu Jastrebarskom i mogućnosti razvoja digitalnih rješenja u Jastrebarskom.

– Mladi su se pokazali iznimno zainteresiranima za ovu temu, a isto tako iskazali su i svoje potrebe u gradu, prvenstveno se to odnosi na uvođenje lokalnog javnog prijevoza na čemu Grad radi, potom na organizaciju većeg broja događanja kao i neformalnih obrazovnih aktivnosti za njihove dobne skupine. Pokazala se i velika inicijativa za osnivanjem udruge mladih, što će svakako biti jedan od važnih koraka u povećanju razine njihove participacije – ističu.

U ožujku će se zajedno s IT stručnjacima i predstavnicima Grada nastaviti rad na kreiranju digitalne platforme koja bi olakšala njihovu komunikaciju s Gradom i pomogla im da brže i lakše izraze svoje želje i potrebe.

NAJVEĆI INTERES bio je za polaganje majstorskih ispita za autoservisera, bravara i strojobravara. Trojica majstora položila su ispite za majstorski status u dva zanimanja Ovi ispiti provode se od 1996. godine i dosad ih je položeno više od 900 Majstorske ispite u Međimurju polagali i kandidati iz Njemačke POVRAT INVESTICIJE, kažu u tvrtki Ukop, trebao bi se prema izračunu projektanata ostvariti za neke tri godine i četiri mjeseca. Kada prođe taj rok, tvrtka će ostvariti i dodatne uštede Grad Osijek je dvije godine zaredom hrvatski Eco city Na osječkom Centralnom groblju završena gradnja sunčane elektrane Na potpisivanju je bio župan Nikola Dobroslavić, zamjenik Joško Cebalo i načelnik Dubrovačkog primorja Nikola Knežić Vrijednost 1,6 milijuna € Potpisan ugovor o gradnji obilaznice naselja Mravinca