Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Grad Osijek je dvije godine zaredom hrvatski Eco city

Na osječkom Centralnom groblju završena gradnja sunčane elektrane

POVRAT INVESTICIJE, kažu u tvrtki Ukop, trebao bi se prema izračunu projektanata ostvariti za neke tri godine i četiri mjeseca. Kada prođe taj rok, tvrtka će ostvariti i dodatne uštede
1/2
Foto: Osijek
Spremna je i dokumentacija te postoji elektro-energetska suglasnost za sunčane elektrane na devet naših osnovnih škola, rekao je gradonačelnik Ivan Radić

Osječki gradonačelnik Ivan Radić proteklog je tjedna obišao završene radove na sunčanoj elektrani koja je sagrađena na krovištu zgrade Centralnoga groblja. Investicija je vrijedna gotovo 102.000 eura, a 40 posto je sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U planu još niz elektrana

Gradonačelnik je prilikom obilaska nove elektrane istaknuo kako će značajno smanjiti troškove za električnu energiju gradske komunalne tvrtke Ukop jer će proizvoditi oko 70 posto energije potrebne za njezinu djelatnost. Procjenjuje se da je riječ o uštedi od oko 18.000 eura godišnje.

– Grad Osijek je dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eco cityjem, na što smo izuzetno ponosni. Jedan od velikih doprinosa tome dale su i sunčane elektrane u vlasništvu Grada Osijeka ili gradskih poduzeća. Imamo 18 elektrana koje proizvedu 70 posto potrebne energije za njihove djelatnosti – kazao je gradonačelnik Radić. Dodao je i kako Grad Osijek i ubuduće planira ulagati u energetske obnove svojih objekata.

– Za energetsku obnovu Dječjeg vrtića na Mačkamami, gdje će se također postavljati sunčana elektrana, odobreno je sufinanciranje u iznosu od 900.000 eura. Elektranu ćemo postaviti i na zgradi Dječjega kazališta, a spremna je i dokumentacija te postoji elektro-energetska suglasnost za sunčane elektrane na devet naših osnovnih škola – rekao je gradonačelnik. Istaknuo je i kako je Grad Osijek u protekle tri godine udvostručio iznos subvencioniranja tvrtke Ukop, pa je u 2024. subvencija iznosila čak 200.000 eura.

– Ni za jednu od svojih usluga nismo dizali cijenu, pa tako ni u Ukopu, iako rastu troškovi i materijala i radne snage. Važno je reći da zbog subvencija Grada Osijeka tvrtka Ukop neće podizati cijene svojih usluga građanima – naglasio je gradonačelnik.

Velika ušteda

Vedran Novokmet, direktor Ukopa, izrazio je zadovoljstvo procijenjenim uštedama, osobito jer je riječ o zgradi koja je najveći potrošač energije.

– S obzirom na godišnje uštede i na vrijednost koju smo uložili za ovakav projekt sunčane elektrane, povrat investicije bio bi, prema izračunu naših projektanata, ostvaren za neke tri godine i četiri mjeseca. Kada prođe taj rok, ostvarit ćemo i dodatne uštede – zaključio je Novokmet zahvalivši gradonačelniku Radiću, FZOEU, zaposlenicima Ukopa i izvođaču radova bez kojih, kako je istaknuo, projekt ne bi bilo moguće realizirati.

Inače, sunčane elektrane dosad su ugrađene na zgradama Srednjoškolskog igrališta, BIOS-a, dječjih vrtića Sarvaš, Latica, Ivančica i Mak, Vodovoda Osijek, Kulturnog centra, športskih dvorane Jug 2 i Zrinjevac, Streljane Pampas, Gradskih bazena, te osnovnih škola Ljudevita Gaja, Vijenac i "Tin Ujević".

Počeo je projekt Lješnjomedska rapsodija moga kraja čiji je prijavitelj Strukovna škola Virovitica Projekt Počela Lješnjomedska rapsodija moga kraja POMOĆNICI U NASTAVI neophodni su kako bi se osigurala što kvalitetnija nastava za učenike s teškoćama u razvoju Asistentima je od 1. siječnja povećana i plaća Edukaciju u Petrinji završilo 30 novih pomoćnika u nastavi U DVA NOVA dječja vrtića bit će osiguran smještaj za 330 mališana predškolske dobi Potpisan ugovor o gradnji u Herešinu Jedan novi dječji vrtić već u listopadu, drugi na proljeće