Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Novosti iz Gradske uprave o infrastukturi i obnovi nakon potresa

Zaprešić postao jedan od 24 grada u Hrvatskoj u koji je stigla 5G mreža

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Centar za mladež Zaprešić preselio se u nove prostore u sklopu ŠRC-a Zaprešić u Ulici Vladimira Novaka

U grad Zaprešić je stigla mobilna 5G mreža. HT je pustio u rad 5G mrežu, čime je Zaprešić postao jedan od 24 grada u Hrvatskoj koji su pokriveni bržim i boljim internetom, bržim odazivom mreže te boljom povezanošću uređaja bez povećanja broja baznih stanica. Tako da se istodobno mogu koristiti resursi za 4G i 5G mrežu.

ZA VIR TURIZAM Oznake Safe travels i Safe stay in Croatia

Obnova crkve sv. Petra

5G nudi teorijski procijenjene brzine do 10 Gb/s, što je, pojašnjavaju, stotinjak puta brže nego kod postojećih 4G mreža.

– Time će primjerice preuzimanje filma biti moguće za nekoliko sekundi. Većina aplikacija će se moći koristiti u oblaku, bez potrebe za njihovim preuzimanjem na pametni telefon, tablet ili računalo – kažu u Gradu i dodaju da, uzimajući u obzir zaštitu zdravlja ljudi, 5G tehnologija nije znatno drukčija od ostalih tehnologija koje se već upotrebljavaju u bliskim frekvencijskim pojasevima za mreže pokretnih komunikacija.

– Ovime se inicira daljnji razvoj Zaprešića kao pametnog grada budući da će 5G tehnologija omogućiti spajanje velikog broja uređaja te njihovu pouzdanu komunikaciju uz minimalno kašnjenje, otvara se nebrojeno puno novih primjena i mogućnosti od, na primjer, autonomne vožnje, udaljenog nadzora pacijenata i dijagnostike, automatizacije proizvodnje, sigurnijeg i pouzdanijeg videonadzora javnih i poljoprivrednih površina i drugo – ističu u Gradskoj upravi iz koje stiže još nekoliko dobrih vijesti.

PUT STRAŽE Asfaltiranje dijela ceste na virskoj obilaznici

Sve zgrade koje su nakon potresa u prosincu prošle godine dobile žutu naljepnicu, pa su privremeno neuporabljive, potpisale su s Gradskim stambenim komunalnim gospodarstvom, kao upraviteljem zgrada, i izvođačem ugovor o provedbi elaborata koji će pokazati stanje zgrade te projekta potrebnih daljnjih koraka. Grad Zaprešić obvezao se financirati izradu elaborata i projekta kako bi iseljenim stanarima ubrzao proces prikupljanja potrebnih dokumenata za daljnje korake.

Za obnovu crkve sv. Petra apostola koja je stradala u potresu te za restauratorsko-konzervatorske radove na freskama u unutrašnjosti crkve Grad je donirao 500.000 kuna.

Uređenje novih prostorija

Ugovor su potpisali gradonačelnik Željko Turk i dekan Zaprešićkog dekanata vlč. Ivan Frkonja. Župna crkva sv. Petra u Zaprešiću, dio vrijedne sakralne graditeljske baštine, sagrađena je 1869. godine na mjestu drvene kapele. Dodajmo da se Centar za mladež Zaprešić preselio u nove prostore u sklopu ŠRC-a Zaprešić na adresi Vladimira Novaka.

UDRUŽENO OGLAŠAVANJE I UREĐENJE STAZA ZA PJEŠAČENJE TZ Vir u projektu Ninske rivijere

– Podsjećamo da je CeZaM iseljen iz svojih prostora u Ulici Pavla Lončara kako bi se tamo mogli žurno preseliti sud i gruntovnica, čije su zgrade stradale u potresu 29. prosinca prošle godine, a sve kako te službe ne bi bile izmještene u neki drugi grad Zagrebačke županije. Ovako su ostale u Zaprešiću dostupne građanima, a CeZaM je odmah započeo s preseljenjem u nove prostore. Za uređenje je Grad izdvojio 150.000 kuna – kažu u Gradu.