Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
grad Čazma

Dinko Pirak: Širokopojasni internet je preduvjet za nove poslovne prilike

Dinko Pirak i uvođenje širokopojasnog interneta
1/2
Foto: Čazma
Uskoro počinje gradnja širokopojasne infrastrukture u projektnom području Čazma. Do sredine 2026. širokopojasnim internetom povezat će se više od 200.000 kućanstava

Grad Čazma te općine Berek, Ivanska, Štefanje i Velika Trnovitica dobit će vrhunsku infrastrukturu širokopojasnog pristupa zahvaljujući ulaganju tvrtke OPTIX infrastructure d.o.o. i sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. OPTIX je potpisao ugovore o sufinanciranju 17 projekata po provedenom natječaju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu bespovratnih sredstava iz NPOO-a za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima gdje nema dovoljno komercijalnog interesa za ulaganja.

Sami će birati operatera

Ukupna vrijednost projekta veća jeo d 200 milijuna eura. Među spomenutim projektima je i PRŠI Čazma koji obuhvaća 7652 potencijalnih korisnika u tzv. "bijelim područjima" u gradu Čazmi te općinama Berek, Ivanska, Štefanje i Velika Trnovitica. Projekt će se financirati sredstvima iz NPOO u iznosu od 4,635.569,49 eura.

OPTIX infrastructure d.o.o. tvrtka je u vlasništvu Meridiama, francuskog investicijskog fonda s globalnom prisutnošću specijaliziranom za razvoj, financiranje i dugoročno upravljanje održivom javnom infrastrukturom. Jedno od glavnih područja interesa Meridiama su kritične javne usluge, uključujući i svjetlovodne mreže. Ono što Meridiam izdvaja od ostalih investitora jest njegova dugoročna predanost povezivanju zajednica kojima nisu dostupne odgovarajuće usluge.

Riječ je o najvećem greenfield telekomunikacijskom projektu povezivanja ruralnih područja Republike Hrvatske infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu. Do sredine 2026. OPTIX će infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu povezati više od 200.000 kućanstava na područjima gdje nije bilo komercijalnog interesa za ulaganja postojećih telekom operatera.

Kućanstva i drugi korisnici će nakon postavljanja infrastrukture moći samostalno odabrati usluge telekomunikacijskog operatera kojeg žele koristiti, a sam OPTIX neće nuditi usluge u maloprodaji.

Pozitivno za gospodarstvo

– Uvođenje interneta izravno pozitivno utječe na gospodarstvo, stoga mi je iznimno drago da je Grad Čazma nositelj ovog projekta za naše područje. Uvjeren sam kako svi u poslovnom svijetu znaju da digitalizacija potiče poslovanje i to u svim industrijama. Uvođenjem širokopojasnog interneta, stvaramo preduvjete za nove poslove, proizvode i prilike - istaknuo je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak koji je još početkom siječnja ove godine potpisao Sporazum o partnerstvu s tvrtkom Optix infrastructure d.o.o., koja se javila kao operater na javni poziv za projekt širokopojasnog interneta za područja grada Čazme i općina Štefanje, Ivanska, Berek i Velika Trnovitica. Sa spomenutim lokacijama Grad Čazma je prethodno proveo i studiju Plana razvoja širokopojasne infrastrukture za ta područja.

storyeditor/2024-05-03/cazma_bb_foto.jpg Aktivno se natječu u disciplini endurance, odnosno u daljinskom jahanju Odlični rezultati Konjičkog kluba Arion u samo nekoliko mjeseci postojanja Hrvački klub Čazma Mladih hrvači s natjecanja se vraćaju s medaljama Članovi Hrvačkog kluba Čazma nižu uspjehe storyeditor/2024-04-19/Projekt_rekonstrukcije_i_dogradnje_Hitne_sluzbe_u_Cazmi.jpg Hitna ostaje u Domu zdravlja, ali seli se u podrumski dio zgrade 'Ovaj projekt znatno će podići razinu zdravstvene zaštite u Čazmi'