Izbornik
Naslovnica Gradovi Senj 58 pregleda
Da se ne zaboravi

Dirljivo predstavljanje romana Bojane Meandžije: Mnogi su zaplakali

Bojana Meandžija
Foto: Senj.hr

Uz Bojanin pogled na rat iz dječje perspektive, svoja iskustva s publikom podijelio je i umirovljeni časnik HV-a Boško Ramljak opisujući svoj ratni put te uspomene na svoje vojničke i ratne dane.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige i programa „Da se ne zaboravi“ jučer, 15. studenoga u Gradskoj knjižnici Senj je održano predstavljanje romana “Trči! Ne čekaj me…” spisateljice Bojane Meandžije. Riječ je o autobiografskom romanu djevojčice u Domovinskom ratu – tada trinaestogodišnje Karlovčanke koja je dio zapisa koji su se našli u romanu zapisivala u prvim ratnim danima u vlažnom podrumu na drvenim letvicama drvarnice u svojoj zgradi, gdje se i danas mogu vidjeti.

- Četiri godine straha, patnje, ali i rođendani, prve ljubavi, tulumi i slavlja u teškim ratnim danima, a sve to iz perspektive djevojčice na ulazu u tinejdžersko doba dirljivo su i potresno štivo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovaj roman je i svojevrsna verzija hrvatskog Dnevnika Anne Frank jer opisuje strahote rata, granatiranja, sakrivanja po podrumima, ali ne negdje daleko u Nizozemskoj što je puno apstraktnije, nego u našoj zemlji, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić.

Uz Bojanin pogled na rat iz dječje perspektive, svoja iskustva s publikom podijelio je i umirovljeni časnik HV-a Boško Ramljak opisujući svoj ratni put te uspomene na svoje vojničke i ratne dane prepune neizvjesnosti, bolnih gubitaka, odricanja, ali i ponosa i zajedništva kojim se hrabro branila domovina.

Oba svjedočanstva bila su vrlo dirljiva pa je publika vrlo emotivno, a mnogi i kroz suze, pratila događaj, stoji na stranicama grada Senja.

Organizatori  ovog susreta su Gradska knjižnica Senj i Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića Senj u suradnji s nakladničkom kućom Alfa, a sve u sklopu tjedna u kojem obje institucije kroz bogati prigodni program „ Da se ne zaboravi“ obilježavaju  25. obljetnicu pada Vukovara i njeguju uspomenu na Domovinski rat. Centralni događaj programa je u petak, 18. studenoga kad će se uz prigodni program u 10 sati ispred srednje škole zapaliti svijeće za Vukovar, a program će se nastaviti u 11 sati u Knjižnici uz izložbu knjiga i prezentaciju o Vukovaru te projekciju dokumentarnog filma „Sveto ime Vukovar“.