Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Okupljeno prvo Dječje gradsko vijeće

Djeca zasula gradonačelnika pitanjima o biciklističkim stazama, igraonicama...

Okupljeno prvo Dječje gradsko vijeće
1/2
Foto: Grad Velika Gorica
U sklopu Dječjeg tjedna mladi članovi Dječjeg gradskoga vijeća održali su svoju prvu sjednicu u vijećnici Pučkoga otvorenog učilišta

– Jako se volimo voziti biciklima i želio bih pitati gradonačelnika mogu li se izgraditi biciklističke staze oko jezera Čiče, kao i staza za rolanje, skate-park, ali i igralište za velike i male – pitao je vijećnik Dominik Cvetnić iz Dječjega vrtića Velika Gorica na jednoj posve neobičnoj sjednici Gradskoga vijeća koja se prošli tjedan održala u vijećnici Pučkoga otvorenoga učilišta u Velikoj Gorici.

Skupilo se, naime, prvo Dječje gradsko vijeće koje je svojim pitanjima i prijedlozima upozorilo gradsku vlast na probleme koje muče najmlađe članove zajednice.

Rotor u Velikoj Gorici Projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna Radovi na najvećem gradilištu u gradu završili nakon 53 dana – Goričani dobili novi rotor

Vrtićance muče igrališta

Sjednicu je otvorila predsjednica Mara Miličević uz pomoć svoja dva zamjenika, a potom su mališani jedan za drugim izlazili za govornicu i zahtijevali odgovore na svoje probleme od gradonačelnika Dražena Barišića te njegovih zamjenika Ervina Kolarca i Krešimira Ačkara.

Osim biciklističkih staza, male su vijećnike zanimala i pitanja školskih ormarića, ograde oko škole u Vukovini, igrališta u Podbrežnici i sl. Jedan od vrtićanaca, Fran Dobrenić iz DV-a Ciciban, zahvalio je na lijepom uređenju vrtića, ali ga brine gdje će se djeca igrati kada vani bude padala kiša, a pitao je i bi li mogli dobiti dvoranu.

– Ove ćemo godine imati novi-stari vrtić. Imat ćete nove prozore i novo igralište. Oslobodit ćemo pomagala iz dvorane da se može više koristiti – odgovorio je gradonačelnik Barišić. Mališani su pažljivo slušali odgovore i obećanja koja su im vodeći ljudi u gradu davali, a njihova pitanja sipala su iz rukava.

Velika Gorica U Parku Franje Tuđmana Mame dobile prvu klupu za dojenje

Svatko od djece zastupao je svoju sferu interesa pa je tako Ivan Šubek iz Dječjeg vrtića Žirek rekao kako jako voli društvene igre. Shodno tomu, zanimalo ga je može li se negdje u gradu napraviti mjesto na kojem će biti puno društvenih igara.

Bilo je i ozbiljnijih pitanja...

– Svugdje bi se za svakoga nešto moglo naći u gradu, a igraonice bi trebale biti prvo u vašim vrtićima, domovima, pa u školama. U svakom mjestu možete naći mjesto za igru i pozivam vas da koristite te sadržaje. Osim toga, jako je dobro, ali i bitno da svi budemo i na svježem zraku – odgovorio je gradonačelnik.

Da nisu sva pitanja bila vezana za razbibrigu i igranje, pokazala su starija djeca koja su ispitivala gradonačelnika i njegove zamjenike. Osnovnoškolci su tako pitali mogu li se Šćitarjevo i Velika Gorica bolje povezati nekom autobusnom linijom jer dosta učenika ide ili u Umjetničku školu ili na treninge u Goricu.

Gradnja spomen doma 153. brigade Velika Gorica Projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna Muzej 153. brigade: 'Radimo sve kako se Domovinski rat nikad ne bi zaboravio'

– Učinit ćemo sve što je u našoj moći da u vam određenim terminima bude dostupno, sigurno i bezbrižno doći do grada – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Bunili su se klinci i zbog automobila koji se parkiraju u krugu škole zbog čega se često blokira prolazak školskom autobusu, a nakon odgovora gradonačelnika ostaje im još samo čekati i vidjeti kakvim je plodom urodila njihova prva sjednica.