Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Poklon Krapinsko-zagorske županije

Dječjem vrtiću Mavrica darovane zagorske tradicijske drvene igračke

Djeca su s nestrpljenjem čekala da se poigraju s novim igračkama
1/6
Foto: Grad Rijeka
Projektom „Dajmo djeci korijene i krila” se od 2013. godine uveseljavaju djeca širom Lijepe naše, a ova akcija je 102. podjela igračaka

U akciji „Dajmo djeci korijene i krila“ Dječjem vrtiću Mavrica darovane su tradicijske drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici, poklon Krapinsko-zagorske županije, priopćili su iz grada Rijeke.

Ovog petka i subote Krapinsko-zagorska županija po peti puta gostuje u dvodnevnom posjetu gradu Rijeci s projektom „100% zagorsko”, putem kojeg se predstavljaju zagorski proizvodi i turistička ponuda, odnosno sve najbolje što Zagorje ima.

U sklopu manifestacije, kao svojevrsni uvod i najava događanja, u Dječjem vrtiću Mavrica  upriličena je podjela tradicijskih drvenih igračaka. Riječ je o projektu Etnografskog muzeja iz Zagreba i Radija Kaj pod nazivom „Dajmo djeci korijene i krila“.

Zagorje ABECEDA prirode Zagorje abeceda prirode Malo drugačija škola: Staza kroz krošnje, hologrami, učionica na otvorenom

Kako je rekla idejna začetnica projekta Mirjana Drobina, igračkama koje se poklanjaju djeci DV Mavrica, igrali su se prije mnogo godina naši roditelji, djedovi i bake, ali one su prepoznate i u svijetu te su uvrštene na listu UNESCO-vog kulturnog nematerijalnog blaga. 

- Ovakvim igračkama igraju se djeca diljem Hrvatske, a njima se ujedno djeca upoznaju i s tradicijskim vrijednostima Hrvatskog zagorja i kulturnom baštinom - rekla je Drobina.

Još jedan poklon uručili su partneri u projektu Narodne novine čija je predstavnica Valerija Osrečak Ključarić donijela veliki paket bojica i crtaćeg pribora.

Projektom „Dajmo djeci korijene i krila” se od 2013. godine uveseljavaju djeca širom Lijepe naše, a ova akcija je 102. podjela igračaka.

U ime domaćina Grada Rijeke riječi zahvale uputio je zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović. Na poklonjenim igračkama u ime DV Rijeka, zahvalila je ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin.

Brojni turisti dan su iskoristili za šetnju Rijekom Loše vrijeme Šetnja gradom umjesto plaže

O ljepotama Zagorja te važnosti darivanja tradicijskih igračaka govorila je Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije, koja je ujedno naglasila kako akciju „Dajmo djeci korijene i krila” podupiru brojne županije, gradovi i općine diljem Lijepe naše, te partneri projekta, Narodne novine i Janaf, a organizatori su zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj.

Djeci DV Mavrica uz šarolike drvene tradicijske igračke poklonjena je i predstava Laboratorija zabave pod nazivom Vilko i dlakavi čovjek!

Gastro fešta na Korzu blagdan svetog Vida Gastro fešta na Korzu privukla brojne građane