Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Zagorje abeceda prirode

Malo drugačija škola: Staza kroz krošnje, hologrami, učionica na otvorenom

Zagorje ABECEDA prirode
Foto: Hrvatska zajednica županija
Moći ćemo vidjeti prirodne vrijednosti Krapinsko-zagorske županije kroz holograme, virtualnu stvarnost, imitaciju špilje, jame te druge zvučne i slikovne efekte kakvi još dosad nisu viđeni - zaključila je Šalković

U Zelenjaku je održana uvodna konferencija projekta Zagorje ABECEDA prirode, vrijednog 4,58 milijuna kuna, od čega je 85% bespovratnih sredstava. O projektu su govorili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dijana Hršak te koordinatorica projekta, Ivana Šalković iz Zagorske razvojne agencije, prenijeli su iz Hrvatske zajednice županija.

zavod za zapošljavanje Projekt EU Poticat će samozapošljavanje žena i mladih do 29 godina

Župan Željko Kolar rekao je da je riječ o sjajnom projektu, koji će, prije svega, biti velika atrakcija.

- Jedan od okidača da smo krenuli u projekt je davanje dodatnog sadržaja koji će prije svega privlačiti posjetitelje koji su vezani za školu i obrazovanje. Kroz osnovnoškolsko obrazovanje bi svaki učenik trebao posjetiti spomenik Lijepoj našoj, a Staza kroz krošnju i učionica na otvorenom će dati dodatni sadržaj i dati mogućnost da učenici nastavu obave na najbolji mogući način. Cilj je da svaka osnovna škola u dobi kojeg odrede ravnatelji kroz godinu mora posjetiti Centar i tako upoznamo djecu sa zaštićenim područjem Krapinsko-zagorske županije i da oni dobiju volju da se s roditeljima vrate. Uvjeren sam da će postotak kojeg smo si postavili za cilj od 8,5 posto biti i veći - zaključio je župan Kolar.

- Ovo je za sada najveći i najzahtjevniji projekt tako da pred nama stoje veliki izazovi. Projekt je prošle godine u travnju prijavljen u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine" Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i ukupne je vrijednosti 4,589.418,50  kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja sufinancira projekt u iznosu od 85 %, a bespovratna sredstva iznose 3,724.920,23 kuna - rekla je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dijana Hršak te dodala kako je cilj ovog projekta širenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj.

To uključuje razvoj posjetiteljske infrastrukture, turističkih sadržaja, ali i edukativnih programa i materijala te plana upravljanja posjetiteljima kako bi se osiguralo održivo korištenje, ali i povećao broj posjetitelja, gospodarske aktivnosti u okolini i aktivirala lokalna zajednica. 

Obilazak završene ceste u općini Sokolovac Općina Sokolovac Župan i načelnik Bakšaj sa suradnicima obišli obnovljenu cestu

- Investicije u okviru ovog projekta provodit će se na području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, gdje će biti izgrađena Staza kroz krošnje dužine oko 130 metara, a koja će se dizati na visinu od 4 metra te zelena učionica na Risvičkoj gori. Na području ekološke mreže Natura 2000 Strahinjščica (uređenje zelene učionice) te u neposrednoj blizini Strahinjščice, odnosno u njezinom samom podnožju (uređenje Centra za prirodu „Zagorje“ i zelene učionice). Važno je naglasiti da uređenje Centra za prirodu „Zagorje“ uključuje multimedijalna rješenja za interpretaciju svih zaštićenih prirodnih područja KZŽ kao i svih područja ekološke mreže Natura 2000 na području Krapinsko-zagorske županije - zaključila je Hršak.

Ivana Šalković iz Zagorske razvojne agencije govorila je o provedbi samog projekta.

- Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, a projekt prate partneri Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija – objasnila je Šalković i napomenula da kada se radi o Stazi za krošnje i sam Centar za prirodu Zagorje.

Staza kroz krošnje bit će prva u Hrvatskoj, odnosno prva u ovom dijelu Europe.

– Centar će nas voditi kroz zaštićena prirodna područja na vrlo inovativan način. Moći ćemo vidjeti prirodne vrijednosti Krapinsko-zagorske županije kroz holograme, virtualnu stvarnost, imitaciju špilje, jame te druge zvučne i slikovne efekte kakvi još dosad nisu viđeni - zaključila je Šalković te dodala da se staza procjenjuje na 1,5 milijuna kuna, a Centar na 1,4 milijuna kuna.

Mališani iz vrtića i osnovnih škola sudjelovali su u skupljanju starog papira O ekologiji od malih nogu Djeca skupljanjem papira i znanjem zaradila 45.000 kuna Mini mljekara Veronika Potpora Pola milijuna kuna za softver mini mljekare