Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Predali ih nadležnima

Dječji vijećnici sastavili katalog kvartovskih problema

Dječji gradski vijećnici u Splitu
Foto: Grad Split
Evidentirali su ukupno 54 problema koje su kategorizirali u pet skupina: škola, prostor za igru, promet u blizini škole, stanje na ulicama i ostalo

Splitski dječji gradski vijećnici zajedno sa svojom voditeljicom Anđelkom Visković, održali su sedmu sjednicu u zgradi Gradske uprave. Tamo su raspravljali o provedbi projekata 'Splitski dječji proračun' i 'Moj kvart, moja ulica, moja sigurnost'. Imali su i radionicu 'Ja sam jedini/a koji/a …'  u sklopu projekta '100 ljudi, 100 ćudi', s ciljem sprječavanja nasilja među djecom i mladima, koordinira Savez društava Naša djeca Hrvatske.

Andro Krstulović Opara Za daljnji razvoj grada i županije Uoči proslave Dana grada u Splitu sjednica hrvatske Vlade

Što se dječjeg proračuna tiče, vijećnicima predstoji prezentacija pred Vijećima učenika u svojim osnovnim školama, a u sklopu projekta 'Moj kvart, moja ulica, moja sigurnost' evidentirali su probleme svojih škola i kvartova. Sve te probleme objedinili su u katalogu kojega su predali zamjenici gradonačelnika Jeleni Hrgović s molbom da ih proslijedi nadležnim službama na rješavanje.

"Drago mi je da ste da ste sistematično pristupili rješavanju problema u vašim kvartovima i školama i hvala vam na domaćem radu, možda neke stvari po prvi put vidim vašim očima", kazala je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović.

Svaki dječji vijećnik je na sjednici prezentirao po jedan problem prijavljen iz njegove škole, a evidentirali su ukupno 54 problema koje su kategorizirali u pet skupina: škola, prostor za igru, promet u blizini škole, stanje na ulicama i ostalo.

Najviše su problema uočili s prometom u blizini njihovih školskih zgrada gdje upozoravaju na brzu vožnju, nedostatak pločnika, uspornika i prometne signalizacije, a smetaju ih i automobili parkirani oko škola koji ugrožavaju sigurnost učenika. Analizirajući uređenost svojih škola uz neuređena dvorišta i okoliša, smeta ih neprimjereno korištenje školskih igrališta i nedostatak sportskih dvorana u nekima od škola. Nedostaje im i općenito prostora za igru, sport i sigurno druženje u kvartu, a uočili su i probleme na ulicama kao što je nedostatna rasvjeta, pseći izmeti te ispijanje alkohola i okupljanje osoba sumnjivog ponašanja, izvijestili su iz gradske uprave.

Žnjan Krstulović Opara: Žnjanski plato bit će uređen do 2020. godine