Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Krstulović Opara:

Žnjanski plato bit će uređen do 2020. godine

Žnjan
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Objašnjavajući razloge za produženje privremenoga ili, kako ga je nazvao, 'svojevrsnoga hibridnog rješenja' za Žnjanski plato, Krstulović Opara je istaknuo kako je potrebno 'upisivanje platoa kao pomorskog dobra, nakon čega će se zatražiti koncesija u ime grada'

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je u ponedjeljak da će Žnjanski plato biti uređen do 2020. godine, te da će se privremeno rješenje za Žnjan s ove godine, kako je prvobitno bilo planirano, produžiti i na 2019. godinu.

Projektni natječaj za Žnjan Izabran projekt za Žnjanski plato Široka šetnica uz plažu, 'urbana šuma' i samo šest do devet kafića

"Mi smo vjerovali kako ćemo moći 'uhvatiti' ljeto 2019., kako je to bilo planirano, međutim u šumi raznih propisa i svih suglasnosti idemo biti sigurni da, ipak, krene realizacija krajem 2019. kako bismo 2020. dočekali bez privremenog rješenja", rekao je novinarima Krstulović Opara.

Dodao je da realizacija tog projekta počinje na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je i točka dnevnog reda o izmjenama i dopunama Detaljnog plana uređenja (DPU) priobalnog područja Trstenik - Radoševac koje se odnosi na Žnjanski plato.

Rekao je je kako do listopada za to područje treba donijeti DPU na temelju kojeg će se "zatražiti upis u koncesijsko odobrenje, a zatim izdavati građevinske dozvole".

"Uređivanje Žnjanskog platoa na temelju konačnog rješenja i građevinskih dozvola, koje će nastupiti tek po usvajanju DPU-a Trstenik - Radoševac, krenut će u realizaciju krajem 2019. godine", rekao je Krstulović Opara.

Dodao je da se građevinske dozvole po planu koji će biti predstavljen na sjednici Gradskog vijeća neće moći izdavati prije ožujka 2019., što znači da je teško očekivati realizaciju projekta do ljeta 2019., kao što je prvotno bilo planirano.

Objašnjavajući razloge za produženje privremenoga ili, kako ga je nazvao, "svojevrsnoga hibridnog rješenja" za Žnjanski plato, Krstulović Opara je istaknuo kako je potrebno "upisivanje platoa kao pomorskog dobra, nakon čega će se zatražiti koncesija u ime grada" kako bi grad cijelo vrijeme bio jedan od najvažnijih kontrolnih mehanizama u upravljanju tim važnim resursom. Dodao je kako će ulogu koncesionara preuzeti gradska tvrtka Spalatum D.M.C.

Andro Krstulović Opara Opara donio odluku Grad Split izdvaja 200.000 kuna za djecu oboljelu od mišićne atrofije

Splitski gradonačelnik izvijestio je novinare da su gradska komunalna poduzeća aktivirana kako bi već od kraja ovog tjedna preuzela pripremu platoa "za realizaciju privremene faze" i postavljanje modula za koje je dobivena dozvola od Ministarstva mora, prometa i veza i Ministarstva graditeljstva, a za koje je natječaj završen prošlog tjedna i kojima će vlasnik biti Spalatum D.M.C. koji će pak raspisati natječaj za potkoncesionare.

S tim u vezi najavio je da će se na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća donijeti odluka o dokapitalizaciji tvrtke Spalatum D.M.C. Kako je rekao, ta je tvrtka jedino gradsko društvo koje obavlja sličnu djelatnost, za koju je i registrirana, te je na tržištu i samim tim može biti koncesionar.

Pritom je podsjetio da je Grad u prosincu 2017. izdvojio 15 milijuna kuna za uređenje platoa te da će joj dio tog novca biti dodijeljen kako bi izradila module koje će dati u potkoncesiju. U vezi s ukupnim troškovima, gradonačelnik je rekao kako se sada može tek špekulirati. Dodao je da će to biti moguće nakon ožujka iduće godine jer će tek tada početi izrada gospodarske studije i studije održivog razvoja.

Maketa monumentalne fontane izložena u atriju Gradske uprave dio identiteta grada Splita Maketa monumentalne fontane izložena u atriju Gradske uprave