Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Izabran projekt za Žnjanski plato

Široka šetnica uz plažu, 'urbana šuma' i samo šest do devet kafića

Projektni natječaj za Žnjan
1/6
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Čišćenjem Žnjana, dokidanjem bezvlašća i dovođenjem prostora u nultu fazu omogućili smo slobodu autorima da bez opterećenja, s punom kreacijom pristupe natječaju - poručio je splitski gradonačelnik

Rad Arhitektonskog biroa 'Ante Kuzmanić' izabran je kao najbolji na projektnom natječaju za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa te za kontaktne zone Trstenička uvala i Duilovo u Splitu između 12 prijavljenih radova.

Ugostiteljski objekti na plaži Žnjan Za realizaciju 30 milijuna kuna Umjesto ilegalnih kafića, na Žnjanu nova šetnica uz more i sportski tereni

Prvonagrađeni rad predviđa pojas plaže širok najmanje trideset metara, oslobođen bilo kakvih sadržaja osim eventualno zelenila, potom šetnicu široku deset do petnaest metara, nakon koje slijede šest do devet kafića iza kojih slijedi pojas naglašenog zelenila, nazvan 'urbana šuma', u kojem će biti sportski tereni, skate park, mali amfiteatar i drugi sadržaji. Predviđeno je uređenje najmanje 600 parkirališnih mjesta na rubnom dijelu Žnjana, a iznad dijela njih također će se nalaziti sportski tereni.

- Riječ je o velikom projektu koji je započeo burno i hrabro i koji je protekao prema predviđenoj dinamici. Temeljni kriteriji su bili vezani uz realizaciju prostornog programa, urbanističko-arhitektonska kvaliteta rješenja, funkcionalna rješenja, racionalnost i ekonomičnost izvedbe te usklađenost urbanističkog rješenja s prostorno-razvojnim potencijalom lokacije - rekao je predsjednik ocjenjivačkog suda, arhitekt Vjekoslav Ivanišević.

- Dogodilo se ono što bi poželio član svakog žirija, odluke su donesene jednoglasno. Čišćenjem Žnjana, dokidanjem bezvlašća i dovođenjem prostora u nultu fazu omogućili smo slobodu autorima da bez opterećenja, s punom kreacijom pristupe natječaju. Svih 12 autora su uzeli u obzir mišljenje građana izraženio u anketi kakav Žnjan žele - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara naglasivši kako ne treba mijenjati GUP.

Prvi put je i Grad provoditelj natječaja po kriterijima Hrvatske komore arhitekata, koja je Gradu dala licencu za to. Ova godina bit će iskorištena da kroz plansku dokumentaciju i Gradsko vijeće, ovaj rad doživi svoju realizaciju za sljedeće ljeto. Ove godine će pronaći privremeno rješenje.

Andro Krstulović Opara rješenje u svibnju 2019. Splitski gradonačelnik podupro ugostitelje koji će ukloniti objekte na Žnjanu Žnjan poziv arhitektima Raspisan natječaj za uređenje žnjanskog platoa, Trsteničke uvale i Duilova