Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Vrijednost 62 milijuna kuna

Do kraja 2020. u Splitu više od 15.000 novih svjetiljki javne rasvjete

1/2
Foto: Grad Split
Ovaj projekt je ekstremno zelen i energetski učinkovit i prihvatljiv za grad jer - osim troškova javne rasvjete - smanjuje se i emisija ugljičnog dioksida, oko 1780 tona na godinu, što je zahtjev koji nam daje EU, istaknuo je gradonačelnikov savjetnik za razvoj grada Krešimir Budiša

Do kraja 2020. godine u Splitu bi trebalo biti postavljeno 15.090 novih svjetiljki javne rasvjete, što će stajati 62 milijuna kuna, a financirat će se sljedećih deset godina ušteđenim novcem od smanjenja potrošnje električne energije nakon modernizacije rasvjete.

Split Sanacija istočnog dijela Žnjanskog platoa

- Ovo je jedan od najvećih investicijskih projekata u Splitu koji će pridonijeti kvaliteti života u našem gradu, sigurnosti te napretku u ekološkom smislu - istaknuo je na konferenciji za novinare gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Foto: Grad Split

Dodao je da je Europska banka za obnovu i razvoj pomogla u kompletiranju dokumentacije potrebne za modernizaciju javne rasvjete u Splitu.

Gradonačelnikov savjetnik za razvoj grada Krešimir Budiša je objasnio da je riječ o ESCO modelu modernizacije javne rasvjete u Splitu po kojem se ušteda ostvaruje smanjenom potrošnjom električne energije, za što je potrebno instalirati nove svjetiljke.

Donacija KBC Split dobio Centar za medicinu spavanja za djecu

U Splitu je oko 17.000 svjetiljki, a po ESCO modelu i izračunu, zamijenit će se njih 15.090, što je 88 posto sustava javne rasvjete. Projekt je vrijedan 62 milijuna kuna, a financiralo bi ga se u sljedećih deset godina tako što bi nove svjetiljke smanjile potrošnju električne energije, što bi na godišnjoj razini donosilo uštedu od 6,2 milijuna kuna. To znači kako gradski proračun ne bi bio opterećen nikakvim dodatnim troškovima za taj projekt, objasnio je Budiša.

Kako je rekao, nakon postavljanja novih svjetiljki potrošnja električne energije u odnosu prema sadašnjoj smanjit će se za oko dvije trećine.

- Ovaj projekt je ekstremno zelen i energetski učinkovit i prihvatljiv za grad jer - osim troškova javne rasvjete - smanjuje se i emisija ugljičnog dioksida, oko 1780 tona na godinu, što je zahtjev koji nam daje Europska unija - istaknuo je Budiša i dodao kako se modernizacijom javne rasvjete povećava sigurnost građana.

Također je rekao da će se javna rasvjeta u Splitu modernizirati na svim velikim prometnicama u gradu te na dječjim igralištima i u sportsko-rekreacijskim zonama, a u obnovu rasvjete u tunelu Marjanu uložit će se 5,5 milijuna kuna.

javni bicikli odličan odaziv Jedan su od najuspješnijih gradova u regiji što se tiče sustava javnih bicikala

Predstavnik Europske banke za obnovu i razvoj Hrvoje Jazvić je istaknuo da je ta banka sa 75.000 eura nepovratnog novca pomogla u pripremi dokumentacije za taj projekt.

- Ovo je dosad najveći ESCO projekt u Hrvatskoj - dodao je.

Po njegovim riječima, zaštita okoliša je za Europsku banku za obnovu i razvoj jedno je od bitnih područja poslovanja.

- EBRD godišnje plasira oko 10 milijardi eura u zeleni aspekt energije - rekao je.