Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Automatski vanjski defibrilator

Dobili uređaj koji spašava život kod iznenadnog srčanog zastoja

vanjski defibrilator
1/7
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
Uređaj je postavljen u Puli na pročelju zgrade na adresi Giardini 2

Prvi javni automatski vanjski defibrilator, odnosno AVD uređaj koji spašava živote kod iznenadnog srčanog zastoja postavljen je na pročelju zgrade na adresi Giardini 2. AVD uređaj nalazi se na osvijetljenom mjestu te je pod video nadzorom.

"Grad Pula, kao društveno odgovorna javna uprava, s obje ručke je prihvatila inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Pula i Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije koja je rezultirala kupnjom 10 AVD uređaja",  istaknula je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci koja je navela kako su, uz Grad Pulu, uređaje kupili još Tehnomont d.d, Kuća skrbi Sv. Polikarp d.o.o, Pula Sport d.o.o, Uljanik brodogradilište d.d. i 3. Maj brodogradilište.

"Ova zajednička akcija imala je za cilj dodatno pridonijeti podizanju zaštite zdravlja i života ljudi te povećati sigurnost građana, ali i turista, posebice za vrijeme turističke sezone kada se broj stanovnika povećava i za do 20 tisuća", naglasila je zamjenica gradonačelnika.

Veliku potreba za ovim uređajem potvrdila je i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pule Jasna Vekić koja je navela kako je u planu nastavak širenja mreže AVD uređaja sukladno izrađenom operativnom planu, te da se kao sljedeća potencijalna lokacija razmatra okolica pulskog Amfiteatra. "Uz uređaj, u slučaju srčanog zastoja, obuka građana o postupcima oživljavanja je ključna", kazala je Vekić nadodavši kako upravo iz tog razloga Crveni križ godišnje educira preko tisuću građana, izvijestili su iz Grada Pule.

Zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić obratila je pažnju na bitnost dostupnosti AVD uređaja na javnim mjestima, za koji kaže da, ako se s njegovom primjenom krene unutar prve tri minute povećava stopu preživljavanja za 50 posto. Godišnje u Istri oko 280 osoba doživi iznenadni srčani zastoj, od toga u Puli u njih 85, dodala je doktorica Antić koja je ujedno pojasnila kako defibrilator, zbog jednostavnosti njegove primjene, mogu koristiti i laici. Aparat daje upute na hrvatskom jeziku te nakon skeniranja bolesnika, ako nema potrebe, ne isporučuje šok i na taj način ne ugrožava život osobe priključene na aparat. Demonstraciju rada defibrilatora i samog postupka oživljavanja danas su izvele djelatnice Gradskog društva Crvenog križa Pula.

Na području Grada Pule poznato je da ima 17 AVD uređaja, koji se uz već spomenute nalaze još i u zgradi Policijske postaje Pula, u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pula te u Zračnoj luci Pula. Svi oni su umreženi putem besplatne aplikacije naziva „Staying alive“ (stayingalive.org/hr.php) koja korisnicima pomaže da, u slučaju potrebe, lociraju njima najbliži AVD uređaj.