Izbornik
Naslovnica Gradovi
Koprivnica u top pet hrvatskih gradova po visini izdvajanja za obrazovanje

Dodijeljene stipendije studentima: Vi ste budućnost našeg grada

Ukupno 81 novi ugovor studentima je podijelio gradonačelnik Mišel Jakšić na prigodnoj svečanosti u gradskoj vijećnici
Foto: Grad Koprivnica
Koprivnica je među pet gradova u RH po izdvajanju za obrazovanje. Lani je Grad za stipendiranje studenata izdvojio više od 335.000 eura, dok su za ovu godinu planirana sredstva u iznosu od 369.000 eura

Koprivnica je prošli tjedan tradicionalno podijelila ugovore o stipendiranju redovnim studentima s područja grada.

Nove ideje i energija
Ukupno 81 novi ugovor studentima je podijelio gradonačelnik Mišel Jakšić na prigodnoj svečanosti u gradskoj vijećnici.

– Čestitam vam na ovim ugovorima koje ćete danas dobiti. Zaista samo ponosni na ovaj naš program dodjeljivanja stipendija, ali smo isto tako ponosni na sve vas mlade ljude koji stječete znanja i sudjelujete u kreiranju društvenog života. Budućnost ovog grada ste definitivno vi te vas pozivam da date sve od sebe na svojim fakultetima, a kad ih završite da se vratite u našu Koprivnicu i pomognete joj sa svojim idejama i energijom da se razvija dalje u najboljem smjeru za sve nas – poručio je stipendistima gradonačelnik Mišel Jakšić.

U protekloj godini Grad je za stipendiranje studenata izdvojio više od 335.000 eura, dok su za ovu godinu planirana sredstva u iznosu 369.000 eura. Ovogodišnja stipendija za studiranje u Hrvatskoj mjesečno iznosi 80 eura, u inozemstvu 160 eura, a za deficitarna zanimanja 120 eura. Za studente koji imaju utvrđeni invaliditet, stipendija za studiranje u Hrvatskoj iznosi 120 eura, a u inozemstvu 240 eura mjesečno.

– Grad Koprivnica je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem svi redovni studenti primaju stipendije, ako su prije toga zadovoljili sve uvjete za dobivanje spomenute stipendije, i smatramo da je to jako važno. Kad uspoređujemo Hrvatsku s Europskom unijom, vidimo koliko smo ispod prosjeka visokoobrazovanih kadrova, a meni je osobno jako drago da Koprivnica iz godine u godinu ima iskorak i da se to vidi po podacima Državnog zavoda za statistiku, ali znamo da ne možemo ići naprijed bez novih mladih ljudi i njihovog znanja. Veseli nas činjenica da smo, prema posljednjim podacima, u top pet hrvatskih gradova po visini izdvajanja za obrazovanje – zaključio je gradonačelnik.

U ovoj godini ukupno će biti stipendirano 336 studenata, od koji je 20 ugovora za deficitarna zanimanja doktora medicine, stomatologa, odgojitelja, logopeda, rehabilitatora, elektrotehničara, građevinara i sličnih zanimanja.

Student prve godine ekonomije u Zagrebu Marin Pranjić zadovoljan je mjesečnom stipendijom. Kako kaže, ona će mu dobro doći kao džeparac, a iskoristit će je i za plaćanje mjesečne članarine za teretanu. Na Sveučilištu Sjever pak još su u studenom lani uručene stipendije za 11 studenata prvih godina prijediplomskih studija. Odlukom Gradskog vijeća dobili su jednokratne stipendije u iznosu od 968 eura. Riječ je o studentima prijediplomskih studija prehrambene tehnologije, zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže te logistike i mobilnosti iz cijele Hrvatske.

Znanstvenoistraživački park
Jakšić je tom prigodom rekao kako će Sveučilište Sjever u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju za Koprivnicu imati značenje jedne Vegete.

– Pred nama je i ulaganje putem ITU mehanizma, izgradnja znanstvenoistraživačkog parka na Sveučilištu Sjever za koji vjerujemo kako ćemo uspjeti pokazati, možda i među prvima u državi, da je moguće spojiti potrebe mladih ljudi, znanje visokoškolske ustanove, ali i zadovoljiti potrebe gospodarstva – otkrio je tada gradonačelnik.

VAŽNOST sustava civilne zaštite pokazala se u protekloj godini u kojoj su Osječko-baranjsku županiju snašle brojne nedaće i izazovi Sastanak Područnog ureda civilne zaštite Osijek i Državne intervencijske postrojbe Osijek U Regionalnom centru civilne zaštite održavat će se edukacije i usavršavanja U TREĆEM tromjesečju 2023. prosječna plaća najviše je rasla u Brodsko-posavskoj županiji Pozitivni rezultati županije Najveći rast plaća, nezaposlenih manje od slobodnih radnih mjesta Vjerujemo da je taj događaj bio samo jedan od mnogih sličnih koji će se u budućnosti održavati na našem jedinstvenom biološkom kupalištu u Čazmi - istaknula je pročelnica Elvira Babić Marković Velik interes i odličnu posjećenost u kolovozu Čazmi pohvala Saveza društava Naša djeca za akciju Dan na bazenu