Izbornik
Naslovnica Županije
Pozitivni rezultati županije

Najveći rast plaća, nezaposlenih manje od slobodnih radnih mjesta

U TREĆEM tromjesečju 2023. prosječna plaća najviše je rasla u Brodsko-posavskoj županiji
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić o gospodarskim pokazateljima Brodsko-posavske županije u prošloj godini

Župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić na tradicionalnom su blagdanskom susretu s novinarima rezimirali prošlu godinu koju je, kako su istaknuli, obilježila stabilnost i dobri rezultati Plenkovićeve Vlade, ali isto tako i regionalne i lokalne razine vlasti.

Prema Marušićevim riječima, protekla je godina za regionalnu upravu općenito, pa tako i za Brodsko-posavsku županiju bila turbulentna. On je izdvojio brojne strukturne promjene, jačanje novčane i radne decentralizacije te promjenu poreznog sustava i financiranja svih županija.

Veći izvorni prihodi
Hrvatska zajednica županija, na čijem je čelu upravo Marušić, u tome je imala jaku potporu hrvatske Vlade kao partnera. Zbog toga su sve županije, ali i gradovi i općine, imale povećane izvorne prihode. Brodsko-posavskoj županiji izvorni su prihodi povećani za više od 100 posto, a sva ta sredstva usmjerena su u predfinanciranje europskih i drugih projekata.

– Spojeni su uredi državne uprave sa županijama, čime je ostvarena bolja, efikasnija i jeftinija uprava, a županije će zajedno s velikim gradovima upravljati i državnom imovinom, što je još jedan važan korak prema decentralizaciji. To znači da će se sva državna imovina na području velikih gradova, odnosno županija, moći lakše aktivirati i staviti u službu gospodarstva – istaknuo je Marušić.

Predsjednik županijske skupštine, saborski zastupnik Pero Ćosić, podsjetio je kako su zbog geopolitičke situacije u bližem i daljem okruženju sve gospodarske prognoze za 2023. bile relativno loše, ali unatoč tome rezultati su pozitivni. Globalno je raslo hrvatsko gospodarstvo, domaći proizvod, radna mjesta, plaće.

Posao za Đuru Đakovića
Ćosić je ukazao i na jedan segment koji, kako kaže, možda nije toliko bitan, ali pruža širu sliku, a to je ulaganje u obranu, odnosno vojsku. Iako se takva ulaganja obično smatraju dodatnim troškom, na lokalnoj razini imamo pozitivan primjer iz kojeg je vidljivo kako ta ulaganja treba gledati i kroz gospodarsku ulogu. Naime, oklopna vozila Bradley kupljena od SAD-a za potrebe Hrvatske vojske obnavljat će se i opremati u Đuri Đakoviću, što je odličan posao za slavonskobrodsku tvrtku.

Sve ono što Vlada radi odražava se na gospodarstvo, podvukao je Ćosić, iznijevši u prilog svojoj tezi podatke Hrvatskog zavoda za statistiku prema kojima je prosječna plaća u trećem tromjesečju najviše rasla upravo u Brodsko-posavskoj županiji, 16,8 posto. Istodobno, u ovoj županiji ima manje evidentiranih nezaposlenih ljudi nego što je slobodnih radnih mjesta, tako da svi oni koji žele raditi to i mogu.

– Naravno da kod nas treba regulirati i plaću, jer još uvijek zaostajemo za državnim prosjekom. Nažalost, to može odraditi jedino tržište, odnosno ponuda i potražnja, no to će se iznivelirati – poručio je Ćosić.

NOVO RUHO Nove pješačke staze, oborinsku odvodnju, kolničku konstrukciju i signalizaciju lani su dobile Gupčeva, Svačićeva, kneza Borne, Kolodvorska te Ulica kralja Zvonimira Za sanaciju prometnica više od 20 milijuna eura Ulaganje u obnovu cesta i vodovoda iz 1913. godine NAGRADA "Stvaratelji za stoljeća" potvrda je činjenice da je ulaganje u obrazovanje, znanost i gospodarstvo već dugi niz godina okosnica djelovanja Međimurske županije Ulaganje u obrazovanje, znanost i gospodarstvo Metalskoj jezgri veliko priznanje "Stvaratelji za stoljeća" KAD ističemo da ova županijska uprava radi 24 sata dnevno, to doista svjedočimo konkretnim radom, kaže župan Ivan Celjak Fokus na zdravstvenom i rekreacijskom turizmu Sisačko-moslavačke županije Nova mjesta za umirovljenike, stambena naselja u Kutini i Popovači, ulaganja u turizam