Izbornik
Naslovnica Županije
Ulaganje u obrazovanje, znanost i gospodarstvo

Metalskoj jezgri veliko priznanje "Stvaratelji za stoljeća"

NAGRADA "Stvaratelji za stoljeća" potvrda je činjenice da je ulaganje u obrazovanje, znanost i gospodarstvo već dugi niz godina okosnica djelovanja Međimurske županije
1/2
Foto: Međimurska županija
Primjer je to kako veliki europski projekti u Međimurju ne nižu mrtvi kapital, već rađaju ozbiljne sadržaje i ustanove koje postaju generatori razvojne snage

U okviru Svjetskog kongresa poduzetnika, održanog u Dubrovniku, Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec dodijeljeno je renomirano priznanje "Stvaratelji za stoljeća" u kategoriji doprinosa razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe za 2022. godinu.

Ulaganja su okosnica
Kako je istaknuto, nagrada "Stvaratelji za stoljeća" koja je dodijeljena našoj Metalskoj jezgri potvrda je činjenice da je ulaganje u obrazovanje, znanost i gospodarstvo već dugi niz godina okosnica djelovanja Međimurske županije. Metalska jezgra Čakovec odličan je primjer sinergije dionika kao i povezivanja gospodarstva i obrazovanja kojim se doprinosi stvaranju veće dodatne vrijednosti kao i otvaranju novih i kvalitetnijih radnih mjesta u metalskoj industriji. Metalska jezgra od svojeg formiranja opravdava svoju funkciju, a stručnjaci su svojim radom, znanjem, kreativnosti te vrhunskim rezultatima glavni pokretači napretka zajednice u kojoj živimo.

U ime Metalske jezgre Međimurske županije, prvog znanstvenog centra u Hrvatskoj rođenog u krilu regionalne samouprave, nagradu je u Dubrovniku preuzeo ravnatelj dr. sc. Mario Šercer, koji je izrazio ponos postignućima razvojno-edukacijskog centra koji danas predstavlja snažnu podršku gospodarstvu. Međimurski župan Matija Posavec čestitao je stručnjacima Metalske jezgre i ravnatelju Šerceru na nagradi, naglasivši da je Metalska jezgra jedan od primjera kako veliki europski projekti u Međimurju ne nižu mrtvi kapital, već rađaju ozbiljne sadržaje i ustanove koje i same postaju generatori razvojne snage kraja.

Foto: Međimurska županija

Ravnatelj Metalske jezgre Čakovec dr. sc. Mario Šercer u Dubrovniku je izlagao na temu primjera dobre prakse ustanove u sekciji Trendovi razvoja poduzetništva u oblastima ekologije, metalske i drvne industrije, energije i graditeljstva. Projekt vrijedan 35,6 milijuna kuna počeo je 1. srpnja 2018., a završio 1. veljače 2021. godine. Osigurani su infrastrukturni preduvjeti za rad Metalske jezgre Čakovec, rekonstruiran je objekt unutar Centra znanja Međimurske županije, opremljeni su laboratoriji. Glavnina aktivnosti Metalske jezgre provodi se kroz Laboratorij za Internet stvari (IoT) i Laboratorij za prototipiranje te kroz Odjel za tehnologiju čija je glavna aktivnost transfer rezultata istraživanja na korisnike iz industrije, odnosno tržište.

Brojne suradnje
Gospodarstvenicima se nudi mogućnost korištenja najsuvremenijih 3D printera (u FDM i DMLS tehnologiji), 3D skenera, 3D optičkog mjerenja, virtualnog sustava za trening zavarivanja te programa za povratno inženjerstvo, 3D modeliranje i simulaciju lijevanja. Surađuje sa znanstveno-obrazovnim i istraživačkim organizacijama, posebice s partnerima na projektu: Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu Sveučilišta u Zagrebu i Međimurskim veleučilištem u Čakovcu. Ostvarene su suradnje i s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištem Bayreuth, Tehničkim sveučilištem Darmstadt, Razvojno edukacijskim centrom Herman Holl Sveučilišta u Reutlingenu.

U PRVA dva dana ove godine u Općoj bolnici Virovitica rođeno je petero djece, u županiji se nadaju da će i ova godina biti bolja što se nataliteta tiče od protekle U Virovitičko-podravskoj županiji lani rođeno više djece nego u 2022. Obnova rodilišta završit će se u 2024., svaka soba imat će kupaonicu i internet ZAGREBAČKA županija podupire rad Društva Crvenog križa i više nego što propisuje zakon, istaknuo je župan Stjepan Kožić Održana Skupština Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Plaketa Zagrebačkoj županiji za pomoć u ostvarivanju ciljeva Planira se izgradnja biciklističke staze od Blatne ulice kroz Komarčev prolaz te kroz K. Lajoša i nastavak izgradnje uz dvorac, lijevom stranom, kroz Ulicu Š. Petefija Proračun za 2024. godinu iznosi 6,6 milijuna eura Prioritet Općine jest izgradnja Trga bana Josipa Jelačića u Bilju