Izbornik
Naslovnica Županije
Fokus na zdravstvenom i rekreacijskom turizmu Sisačko-moslavačke županije

Nova mjesta za umirovljenike, stambena naselja u Kutini i Popovači, ulaganja u turizam

KAD ističemo da ova županijska uprava radi 24 sata dnevno, to doista svjedočimo konkretnim radom, kaže župan Ivan Celjak
1/2
Foto: SMŽ
Počinje i najveći investicijski projekt, gradnja gaming centra, što će nas pozicionirati na karti Europe kao vodeće u području gaming industrije, ističe župan Celjak

Sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom razgovarali smo o obnovi te projektima iz prošle godine i onima koji se provode u ovoj godini.

Kako ocjenjujete 2023. godinu?

Protekla godina obilježena je projektima obnove i revitalizacije za nas u Sisačko-moslavačkoj županiji. U 2023. godinu ušli smo s najvećim proračunom u povijesti Županije te smo jasno definirali ciljeve i prioritete. Otvorile su nam se i nove mogućnosti i nadležnosti, što nikada do sada županije nisu radile i mi smo spremni dočekali te izazove, primjerice mogućnost da gradimo stambena naselja na potresom pogođenom području, što smo u šest mjeseci pokazali da smo sposobni i učiniti. Povukli smo i u roku sva sredstva namijenjena iz Fonda solidarnosti za obnovu, uzeli smo i neke nove projekte obnove zgrada kako ne bi ostale ruševne, a iskoristili smo priliku i dobrog stanja s proračunom pa pokrenuli i završili glavne kapitalne projekte kao što je, primjerice, Dom za starije u Kutini koji su stanovnici Moslavine čekali gotovo dva desetljeća, a mi smo ga napravili bez podizanja kredita. Uspješan završetak 2023. u financijskom i operativnom dijelu prenosimo i na novu, 2024. godinu.

Tri su godine od potresa. Kako biste saželi dosadašnji tijek obnove na području Sisačko-moslavačke županije? Je li sve dobro, je li štogod moglo bolje?

Uzevši u obzir okolnosti koje smo imali, iznimno velik manjak u proračunu županije prije tri godine, gotovo 90% oštećenih objekata bolnica, škola, domova zdravlja, sve ono što je u našoj nadležnosti, a bilo je ključno za nastavak života na ovim prostorima, pokazali smo da smo radom 24 sata dnevno bili spremni odgovoriti na izazove vezane uz obnovu. O tome najbolje svjedoče konkretne brojke: u ovom periodu obnovili smo ili sagradili čak 17 zgrada škola, 7 zgrada bolnica, 2 zgrade domova za starije osobe, 1 objekt iz područja kulture, 9 objekata za privremeni smještaj ustanova čije usluge koriste naši sugrađani, obnovili, uredili i opremili 32 stana, izgradili 131 kuću za privremeni smještaj obitelji, a koje će poslije prijeći u sastav domova za starije na području Gline, Petrinje i Siska, kao jedinstven projekt u Hrvatskoj, depandanse za umirovljenike, zatim obnovili zgradu Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu, obnovili mostove, sanirali i sagradili 252 kilometra cesta, sanirali klizišta…, jedini smo korisnik Fonda solidarnosti koji je povukao 7,8 milijuna eura za medicinsku opremu za naše bolnice i domove zdravlja. Uza sve to radili smo i na projektima revitalizacije. Ne samo da obnavljamo i gradimo zgrade već i dodajemo nove sadržaje, koje naši sugrađani nikad nisu imali.

Kakva je situacija s obnovom na objektima koji su pod ingerencijom županije, postoje li neki problemi?

Iznimno je velik pritisak bio prije tri godine, kada sam po preuzimanju dužnosti zatekao zdravstvene ambulante u kontejnerima, učenike i profesore bez zgrada škola, sama županijska uprava ostala je bez svoje zgrade, bilo je potrebno što prije normalizirati život. Znali smo tada da bez pomoći Vlade nećemo moći iznijeti sav taj teret, uza sav naš angažman i maksimalnu upornost, ključna je bila potpora koju smo u tim danima dobili od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Ne mislim pri tome samo na Županiju kao jedinicu regionalne samouprave već i na sve naše gradove i općine koji su teško pogođeni potresom, a sami nisu imali financijskih sredstva ni kapaciteta nositi se s brojnim izazovima obnove. Pružili smo im maksimalnu podršku, tražili pomoć i za njih te im pružali i još uvijek pružamo savjetodavnu i administrativnu pomoć. Županija se vrlo brzo pokazala kao glavno administrativno i operativno tijelo te pokretač razvoja gradova i općina na našem području, a posebno Siska, koji je administrativno sjedište županije, najveći grad, s iznimno velikim brojem oštećenih zgrada. Grad Sisak nije uspio povući sva sredstva iz Fonda solidarnosti i zgrade u nadležnosti Grada se ne obnavljaju. Primjer je OŠ Ivana Kukuljevića koja ni tri godine nakon potresa nije ni u početnoj fazi obnove, a zbog velikog broja objekata iz područja obrazovanja koje smo obnovili ili izgradili, njih čak 17, zovu nas roditelji i profesori iz Siska i pitaju može li Županija preuzeti i taj objekt jer učenici i dalje nemaju svoju školu. Imamo znanje i iskustvo, pokazali smo to, ali ovo ne smijemo jer obnova tog objekta nije u našoj nadležnosti i za njega je sredstva dobio Grad Sisak prije dvije godine. Mi možemo pružiti svu savjetodavnu i administrativnu pomoć da se škola što prije krene obnavljati i upućujemo javno poziv Gradu Sisku, a u interesu učenika i profesora te škole, da prihvate našu pomoć. Što se tiče objekata koji su u tijeku obnove, a u našoj su nadležnosti, vjerujem da će gotovo svi biti završeni do kraja ove godine, osim jedne zgrade bolnice u Petrinji koja je vrlo zahtjevan projekt obnove. To znači da smo u maksimalno mogućem dostupnom vremenu od preuzimanja dužnosti pokazali spremnost operativno raditi na obnovi, provoditi je te završiti projekte obnove.

Obnova je glavna okupacija županijske vlasti, a radi se i na drugim projektima. Što stanovnici SMŽ mogu očekivati u 2024.?

Kao što sam istaknuo, završit ćemo proces obnove objekata u našoj nadležnosti, a paralelno radimo i na projektima revitalizacije. Povećat ćemo smještajni kapacitet za naše umirovljenike za čak 1000 mjesta, to je projekt kojim se nitko nikada nije ozbiljno bavio. Izgradit ćemo, uz postojeća u Sisku, Petrinji i Glini, moderna stambena naselja u Kutini i Popovači. Uz novi dom za starije koji ćemo otvoriti u idućim danima u Kutini, to su najveća ulaganja iz proračuna Županije na tom području. Na području zapadne Slavonije kreće naš najveći investicijski projekt, gradnja gaming centra, što će nas pozicionirati na karti Europe kao vodeće u području gaming industrije.

Krećemo s najvećim ulaganjima u povijesti u obnovi i izgradnji infrastrukture koju koriste naši vatrogasci, a čiji su objekti teško oštećeni u potresu. Najveća sredstva u povijesti rada Županije uložit ćemo i u područje turizma, gdje smo se usmjerili na razvoj zdravstvenog i rekreacijskog turizma. Tu mislim na potpuno novi medicinski wellness & spa centar Sisačko-moslavačke županije koji ćemo graditi u Sisku te zdravstveni centar u Topuskom, uz to obnavljajući i proširujući sadržaje bazena, smještaja i ostalih usluga. U ovoj godini otvorit ćemo i prvi županijski vrtić Zvjezdice u Sisku, programom i sadržajem nešto potpuno novo na našim prostorima. Godinu ćemo zaokružiti ulaganjem u poduzetništvo, gradeći čak četiri poduzetnička centra, tri u Sisku i jedan u Glini. Kada ističemo da ova županijska uprava radi 24 sata dnevno, to doista svjedočimo konkretnim radom. 

ZAGREBAČKA županija podupire rad Društva Crvenog križa i više nego što propisuje zakon, istaknuo je župan Stjepan Kožić Održana Skupština Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Plaketa Zagrebačkoj županiji za pomoć u ostvarivanju ciljeva Planira se izgradnja biciklističke staze od Blatne ulice kroz Komarčev prolaz te kroz K. Lajoša i nastavak izgradnje uz dvorac, lijevom stranom, kroz Ulicu Š. Petefija Proračun za 2024. godinu iznosi 6,6 milijuna eura Prioritet Općine jest izgradnja Trga bana Josipa Jelačića u Bilju Uređena je kuća u središtu Popovače kako bi se osigurao dodatni prostor za Dječji vrtić Popovača da bi se mogla upisati sva zainteresirana djeca koja ispunjavaju uvjete Pri završetku je opremanje zgrade nove gradske uprave Popovače U planu je digitalizacija kina i nastavak izgradnje ŠRC-a