Izbornik
Naslovnica Gradovi
Pri završetku je opremanje zgrade nove gradske uprave Popovače

U planu je digitalizacija kina i nastavak izgradnje ŠRC-a

Uređena je kuća u središtu Popovače kako bi se osigurao dodatni prostor za Dječji vrtić Popovača da bi se mogla upisati sva zainteresirana djeca koja ispunjavaju uvjete
1/2
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
O protekloj godini, za koju kaže da je bila iznimno uspješna, i planovima Popovače u 2024. razgovarali smo s gradonačelnikom Josipom Miškovićem

O protekloj godini i planovima Grada Popovače u 2024. godini razgovaramo s gradonačelnikom Popovače Josipom Miškovićem.

Kako biste ocijenili 2023. godinu za Popovaču i njezine stanovnike?

Na kraju smo još jedne godine koju, s obzirom na realizaciju zacrtanih planova i postignute rezultate, možemo ocijeniti iznimno uspješnom.

Među značajnijim radovima izvršenima tijekom prošle godine ističe se završetak projekta spojne ceste od Kolodvorske do Sisačke ulice, 2. faza – most preko vodotoka Jelenska ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna, kao i projekata financiranih iz Fonda solidarnosti: sanacija mosta i prometnice u Moslavačkoj ulici u Popovači, sanacija klizišta u Ulici Moslavca u Voloderu, sanacija Ulice bana Jelačića u Popovači te sanacija mosta u Športskoj ulici u Donjoj Gračenici ukupne vrijednosti 1,35 milijuna eura. Izvršeni su radovi na uređenju mjesnih groblja u Popovači i Voloderu koji su obuhvatili izgradnju pješačkih staza, odnosno rekonstrukciju ograda, kao i uređenje poslovnog i stambenog dijela objekta stare škole u Donjoj Vlahiničkoj i asfaltirano parkiralište oko objekta. Nastavljene su i aktivnosti na uređenju igrališta u Donjoj Gračenici, Potoku i Voloderu, a izvršeno je i uređenje prostora nove streljane u objektu sportske dvorane OŠ Zorke Sever. Uređena je unutrašnjost objekta Pučkog doma u Potoku te je nastavljeno opremanje Komunalnih servisa d.o.o. kroz nabavu novih vozila, spremnika za prikupljanje otpada, čistilice…. Uređena je kuća u središtu Popovače za potrebe osiguravanja novih prostora za Dječji vrtić Popovača kako bi se mogla primiti sva zainteresirana djeca koja ispunjavaju uvjete. Paralelno se aktivno radilo na projektnoj dokumentaciji za izgradnju još jednog vrtića. Uređen je i poslovni prostor u dvorištu zgrade gradske uprave koji se planira dati na korištenje Vatrogasnoj zajednici.

Koji su projekti završeni i je li sve išlo po planu?

Govoreći o kapitalnim projektima, pri završetku je opremanje zgrade nove gradske uprave kao i radovi na rekonstrukciji Trga I u Popovači. Uz redovno održavanje i asfaltiranje nerazvrstanih cesta, ove je godine u suradnji sa ŽUC-om realizirana rekonstrukcija prometnica na dionici Gornja Gračenica – Ciglenica odnosno Osekovo – Stružec uz zajedničko financiranje u omjeru 50:50 posto. Znatna sredstva uložena su u uređenje velike dvorane Pučkog doma Osekovo, a uređen je i Pučki dom u Ciglenici. Ističu se i radovi na proširenju javne rasvjete u Stambeno-poslovnoj zoni Jelengradska u Popovači te proširenju vodovodne mreže u Gornjoj Gračenici, Voloderu, Popovači, Podbrđu i Moslavačkoj Slatini. Izgrađene su i garaže za smještaj novih autića u Prijamnom centru Crna roda u Osekovu.

Foto: Popovača

Krenula je izgradnja pješačke staze u naselju Podbrđe, kao i radovi na izgradnji parkirališta iza objekta nove gradske uprave. Nakon olujnog vremena koje je tijekom srpnja pogodilo područje Grada Popovače, sanirana su krovišta na brojnim javnim objektima, među kojima je svakako najzahtjevniji zahvat bio onaj na sportskoj dvorani Osnovne škole Zorke Sever.

Grad je nastavio provoditi niz različitih mjera u smislu osiguravanja kvalitetnih uvjeta za život na ovom području, kako mladih tako i sugrađana starije životne dobi.

Kakav je proračun za 2024. godinu? Što građani Popovače mogu očekivati ove godine?

Za 2024. godinu predlažu se prihodi Grada Popovače bez proračunskih korisnika u iznosu od 14,051.745 eura. Planirani prihodi poslovanja Grada Popovače iznose 13,696.515 eura. Proračun za 2024. godinu raste u odnosu na prošlogodišnji za oko milijun eura. Kada je riječ o prihodovnoj strani, ne planiramo smanjenje poreznih prihoda budući da se očekuje povećanje plaća u realnom i javnom sektoru te ostaju na razini ovogodišnjih bez obzira na ukidanje prireza i činjenicu da je Grad donio odluku da se stope poreza na dohodak ne trebaju mijenjati te da ostaju na istoj razini kao i do sada. To znači da će se građanima Popovače povećati plaće za iznos do sada naplaćivanog prireza. Govoreći o potporama koje Grad ove godine očekuje iz fondova, ističe se projekt izgradnje novog vrtića u Popovači za koji je prijavljeno sufinanciranje u iznosu od 2,26 mln eura iz NPOO.

Koji su ključni projekti za Popovaču u 2024. godini?

Govoreći o aktivnostima čija se realizacija planira u 2024. godini, na natječaje državnih i EU fondova prijavljeni su ili se planiraju prijaviti i sljedeći projekti: digitalizacija kina u Domu kulture Popovača, signalizacija u naselju Potok, nastavak izgradnje Športsko-rekreacijskog centra Popovača, izgradnja pješačke staze u Strušcu, faza I.

Pored redovnog održavanja, odnosno asfaltiranja nerazvrstanih cesta, Grad je uputio i prijedlog Županijskoj upravi za ceste SMŽ-a da se tijekom 2024. godine kroz model zajedničkog financiranja u omjeru 50:50 izvrši sanacija ulice Varoš-Stružec.

Proračunom za 2024. godinu planiran je nastavak dodjele svih aktualnih potpora građanima i gospodarstvenicima, odnosno poljoprivrednicima, djelovanju udruga građana kao i kapitalna ulaganja u sakralne objekte na ovom području. Kao jedan od vrlo značajnih projekta u društvenom segmentu svakako treba izdvojiti nastavak, odnosno provedbu IV. faze programa Zaželi kroz koju će se ponovno zaposliti 30 žena koje će skrbiti o minimalno 180 korisnika.

Naša svakodnevica obilježena je uglavnom užurbanošću, stresom i nedostatkom vremena. No Božić je uvijek izvor novih nadahnuća i njegovu jedinstvenu poruku ništa ne može oslabjeti. Od srca vam želim obilje zdravlja, mira, ljubavi i nade!

Gradnja vrtića jedan od važnijih projekata

Proračunom za 2024. godinu, uz program redovnog održavanja komunalne infrastrukture, planira se završetak izgradnje pješačke staze u Podbrđu kao i parkirališta ispod zgrade gradske uprave. Planom su obuhvaćeni i projekti izgradnje pješačke staze u Strušcu i Gornjoj Gračenici te nastavak izgradnje Sportsko-rekreacijskog centra Moslavac u Popovači. U 2024. očekuje se kupnja zgrade Ine u središtu Popovače te preuređenje ovog objekta za potrebe otvaranja Katoličke gimnazije koja bi s radom trebala početi iduće školske godine. Planira se i uređenje Kuće meda, ulaganja u nabavu nove opreme i uređenje prostora Komunalnih servisa Popovača d.o.o., kao i ulaganja u poboljšanje uvjeta rada ustanova kojima je Grad osnivač. Jedan od značajnijih projekata na kojemu se aktivno nastavlja raditi izgradnja je novog dječjeg vrtića u Popovači za koji je izrađeno idejno rješenje i projekt, čija predviđena vrijednost iznosi 4,5 milijuna eura te je prijavljen za sufinanciranje na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Nadvožnjak spaja Borince i Vrtno naselje u Vinkovcima, a mještanima omogućuje bolju prometnu povezanost Ispunjen višegodišnji san mještana Borinaca Preko novog nadvožnjaka do središta grada za pet minuta SUDIONICI 41. Novogodišnje utrke natjecali su se u 18 kategorija, a među njima bilo je petstotinjak građana, rekreativaca i sportaša Poseban naglasak bit će na radu s mladima i djecom i na amaterskom sportu U godinu Europske regije sporta županija ušla Novogodišnjom utrkom ŽUPAN je u KBC-u Split obišao i blizanke rođene na Staru i Novu godinu, o kojima su izvještavali i domaći i svjetski mediji Bolnica se usavršava, oprema, dograđuje i izgrađuje Blaženko Boban: Demografska politika za nas je nulti projekt!