Izbornik
Naslovnica Županije
Bolnica se usavršava, oprema, dograđuje i izgrađuje

Blaženko Boban: Demografska politika za nas je nulti projekt!

ŽUPAN je u KBC-u Split obišao i blizanke rođene na Staru i Novu godinu, o kojima su izvještavali i domaći i svjetski mediji
1/3
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Župan je posjetio splitski Klinički bolnički centar i prvu ovogodišnju rodilju koja je na svijet donijela blizanke, jednu minutu prije ponoći, a drugu dvije minute kasnije. Prošle je godine 4007 beba rođeno u splitskom rodilištu

Blizanke rođene u splitskom rodilištu, jedna u predzadnjoj minuti prošle godine, a druga u prvoj minuti Nove godine, o kojima su izvijestili svi domaći mediji, a bile su i senzacija svjetskih razmjera, skrenuli su pozornost na pozitivne demografije trendove u Splitsko-dalmatinskoj županiji, o čemu se govorilo i na novogodišnje jutro.

Blizanke, prva je rođena 31. 12. 2023. u 23.59 sati, a druga 1. 1. 2024. u 00:01 sat, i njihovu mamu, Splićanku kojoj su ovo prve bebe, prvog dana nove godine posjetio je i Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan u pratnji dr. Julija Meštrovića, ravnatelja splitskoga Kliničkog bolničkog centra, i dr. Damira Roje, pročelnika Zavoda za perinatologiju, koji je rekao kako ovakav slučaj nikad nije imao u svojoj karijeri.

Najveće rodilište u RH
– Bilo je blizanaca koji su rođeni jedan prije, a drugi poslije ponoći, ali baš s 31. prosinca na 1. siječnja nije. To je porođaj koji će sigurno ostati u analima kada se budu pisale kronologije i monografije, sigurno će i ovo biti navedeno. To će biti simpatična situacija u toj sretnoj obitelji gdje će se rođendan jedne kćeri slaviti na Staru, a druge na Novu godinu. Priroda bilježi svakakve situacije, pa tako i ovu. Veselimo se svemu neobičnome, ako je, naravno, dobro i veselo – rekao je dr. Roje, koji je iznio podatak kako je prošle godine u splitskom rodilištu zabilježen 3901 porod, a rođeno je 4007 djece.

– To je, mislim, jedino rodilište u RH koje ima više od 4000 novorođenčadi. Ako uspoređujemo 2023. s prethodnom godinom, u 2023. bilo je oko dva posto porođaja manje u odnosu na ukupan broj porođaja, što je na razini statističke pogreške. Mi taj stabilan broj porođaja imamo već 15-ak godina – naglasio je dr. Roje i dodao kako je splitski Klinički bolnički centar jedan od pet bolničkih centara u Hrvatskoj u kojem se brine o najsloženijim trudnoćama. Obuhvaća područje od Zadra do Dubrovnika, odnosno oko milijun stanovnika.

Župan Blaženko Boban bio je vrlo zadovoljan zbog iznesenih podataka, kao i zbog novorođenih djevojčica.

– Neka ovo bude prekretnica u demografskoj slici Republike Hrvatske, upravo ovako kako se to noćas dogodilo u splitskom rodilištu. Želim splitskom rodilištu što više posla. Kad oni imaju više posla, onda znamo da će se i promijeniti demografska slika u Hrvatskoj. U splitskom rodilištu ove godine, za razliku od prošle, rođeno je više beba. Ovo je najveće rodilište u Republici Hrvatskoj – kazao je Boban i dvjema novorođenim sekama poželio mnogo sreće i zadovoljstva, Božjeg blagoslova, da žive sretno, radosno i razdragano te je izrazio nadu da će u budućnosti novorođene djece biti još više.

Dodao je da ovih 4007 novorođenih beba u prošloj godini u splitskom rodilištu za njega znače sreću i radost.

Pohvale splitskom KBC-u
– Svi koji pratite moj rad i rad Splitsko-dalmatinske županije znate da je demografska slika i demografska politika svima nama nulti projekt. Nadam se da mi svoj kamenčić u taj mozaik demografske ljepote ugrađujemo. Vidimo ovdje da u Kliničkom bolničkom centru Split ljudi intenzivno rade. Bolnica se usavršava, oprema, dograđuje i izgrađuje. Protekla godina bila je na ponos splitskog KBC-a i njezina ravnatelja Julija Meštrovića zbog niza aktivnosti koje su proveli – poručio je Boban. Splitsko-dalmatinska županija brojnim projektima, poput "Ostani tu" i "Tu je tvoj dom" podupire mlade obitelji i djecu kako bi se život održao i u rubnim dijelovima županije, Dalmatinskoj zagori i otocima.

Julije Meštrović, ravnatelj splitskoga Kliničkog bolničkog centra, rekao je da smatra kako je podatak o broju rođenih već dovoljan dokaz koliko je ta zdravstvena ustanova strateški važna za cijelu državu.

– Lijepo je da smo se našli na splitskoj Ginekologiji. To je najveće rodilište u Hrvatskoj. Najviše djece u prošloj godini također je rođeno u našem rodilištu. To su pokazatelji kako je Klinički bolnički centar Split strateški najvažnija zdravstvena ustanova u Hrvatskoj. Na tome još jednom želim zahvaliti svom osoblju, liječnicima, medicinskim sestrama, tehničarima, njegovateljicama, kuharima, svima koji rade u KBC-u Split svaki dan, pa tako i za blagdane – kazao je dr. Julije Meštrović.

Ugovor su potpisali zamjenik gradonačelnika Alan Labus i Ivančica Đukec Kero, pomoćnica ravnateljice za razvoj struke KGZ-a Grad Zaprešić knjižničarstvo financira od 2015. Gradskoj knjižnici Ante Kovačića osigurano pola milijuna eura za rad u 2024. ZA ŠKOLSKU GODINU 2022./2023. dodijeljen je niz nagrada u raznim kategorijama, što svjedoči o izrazitom trudu koji pojedinci i škole ulažu u sport Poticaj Zagrebačke županije za daljnje bavljenje sportom Nagrađeni najuspješniji sportaši osnovnih i srednjih škola NAKON kolektivnog ugovora koji će donijeti povećanje plaća za sve zaposlene u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, gradonačelnik najavljuje kako će osječki HNK u temeljitu rekonstrukciju i obnovu Uz poreznu reformu i dodatan rast plaća Potpisan je novi kolektivni ugovor za zaposlene u HNK u Osijeku