Izbornik
Naslovnica Gradovi Metković 770 pregleda
Most poručio:

'Dok smo bili na vlasti, gradska uprava je bila najefikasnija najjeftinija'

Nikola Grmoja
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
'Mi smo volontirali kako bi vratili dugove svojih prethodnika i plaće bivšim vijećnicima, kako bi odgojiteljice u vrtiću dobile svoju plaću, kako bi imali adekvatan broj vatrogasaca, i to sve s istim brojem službenika, bez otpuštanja ili uhljebljivanja' poručio je Grmoja

Most nezavisnih lista odbacio je u srijedu optužbe vladajuće gradske koalicije HDZ-HSS i Stipe Gabrića Jamba o navodnom uhljebljivanju njegovih članova, te je ustvrdio da je Gradska uprava Metkovića u vrijeme upravljanja Mosta bila najjeftinija i najefikasnija u Hrvatskoj.

Kako bi bilo kada bi svaka gradska uprava smanjila troškove administracije za 50 posto kao mi, a povećala učinkovitost ili kada bi državna administracija bila jeftinija 50 posto, koliko bi se moglo smanjiti porezno opterećenje za građane", rekao je na konferenciji za novinare politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Mi smo volontirali kako bi vratili dugove svojih prethodnika i plaće bivšim vijećnicima, kako bi odgojiteljice u vrtiću dobile svoju plaću, kako bi imali adekvatan broj vatrogasaca, i to sve s istim brojem službenika, bez otpuštanja ili uhljebljivanja. Brojke govore u našu korist, ustvrdio je Grmoja.

Mostovci su podsjetili da su u vrijeme upravljanja Metkovićem upola smanjili ukupni iznos za plaće službenika i zaposlenika (7 milijuna kuna), a troškovi gradske uprave bili su manji za 50 posto, odnosno za gotovo milijun eura.

Katarina Ujdur je volontirala 32 mjeseca, do početka obavljanja funkcije gradonačelnice, čime se odrekla 229.000 kuna, po čemu je, tvrde u Mostu, jedinstvena na hrvatskoj političkoj sceni. Također, Grmoja se kao njezin zamjenik zbog volonterskog rada odrekao 72.000 kuna.

Mostovci ističu i kako ih, dok cijela Hrvatska govori da se premalo ulaže u vatrogastvo, optužuju jer su smanjili troškove Gradske uprave za gotovo milijun eura i pritom uložili u vatrogastvo, poštujući zakonski minimum od 21 operativnog vatrogasca, koji još uvijek nije ispunjen jer ih je trenutno 20.

Navode i kako su u tamošnjem dječjem vrtiću zaposlili osam odgojiteljica koje su godinama radile na određeno, a koalicija HDZ-HSS ih proglašava uhljebima, iako su im nisu dali stalni posao nego su im prekidali ugovore pa ih ponovno zapošljavali na određeno vrijeme, te ostavili dug zbog neisplate plaća, koje je Most podmirio.

Podsjećaju i kako su u vrijeme njihove vlasti tvrtki Metković razvoj prihodi narasli s 1,5 milijun kuna na 3 milijuna, a isto je i s drugim tvrtkama, kao što su Metković d.o.o ili Čistoća koje su realizirale više projekata te napravili više kilometara vodopskrbne i kanalizacijske mreže. 

Na prijedlog Mosta, naknade za gradske vijećnike iznosile su minimalnu jednu kunu po sjednici, čime se uštedjelo gotovo 400.000 kuna, rečeno je na konferenciji za novinare.