Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
OD 15. DO 18. LIPNJA

Donosimo detaljni program bjelovarske Terezijane, evo što vas sve očekuje

Foto: bjelovar.info
Terezijana je u Bjelovaru postala jednim od simbola grada

Kulturna, zabavna i turistička manifestacija, bjelovarska Terezijana, ove godine, na svoj 27. rođendan postaje najzabavnija carska priča od svojih početaka 1996. godine. Od četvrtka 15. do nedjelje 18. lipnja, Bjelovar postaje središte kulturnih, glazbenih, plesnih, kazališnih i povijesnih događanja, a središnji gradski park i bjelovarski korzo, pretvorit će se u jedinstveno mjesto susreta i zabave.
Povijesne činjenice o nastanku Bjelovara 1756. godine bile su inspiracija i glavni motiv za tu najveću gradsku manifestaciju. Bjelovar je u početku, kada ga je osnovala carica Marija Terezija, imao funkciju zatvorenoga vojnog uporišta, a već tijekom gradnje je odlučeno to ipak bude otvoreni grad koji se trebao zvati Novi Varaždin. Sve to, ali i mnogi drugi detalji oko utemeljenja Bjelovara, izvrsno su pretočena priča u manifestaciju čija je prošlost poticaj za višednevno gradsko veselje koje se odvija u lipnju.

Program ovogodišnje Terezijane: 

Foto: bjelovar.info

 

Terezijana je u Bjelovaru postala jednim od simbola grada. Prošla je mnoge promjene osluškujući želje i potrebe građana, no na kraju se ipak vratila povijesnim činjenicama kao temelju. Tako se u sklopu Terezijane svake godine, kao središnje događanje i okosnica manifestacije, organizira i kostimirani scenski prikaz dolaska carice Marije Terezije u Bjelovar koji, prema legendi, iako ga je osnovala, nije nikada uspjela posjetiti. Uz domaća kulturno-umjetnička društva, u spektaklu sudjeluje i Povijesna postrojba Bjelovarski graničari Husari 1756. Husari, kao nekadašnja carska vojska, danas u Bjelovaru sudjeluju isključivo u promociji svoga grada, a predstavljaju ga i izvan njegovih granica, pa i u inozemstvu.

Uz to, Terezijana nudi brojne sadržaje za sve naraštaje – od uličnih svirača I pjevača, predstava, koncerata, uličnih performansa do domaćih delicija I rukotvorina.