Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
vraćene u arhiv

Država Dubrovačkoj biskupiji vratila 220 matičnih knjiga

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Te su matice Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj bile oduzete nakon završetka Drugog svjetskog rata, a postupak povrata pokrenut je početkom 21. stoljeća

Republika Hrvatska vratila je Dubrovačkoj biskupiji 220 crkvenih matičnih knjiga oduzetih nakon Drugog svjetskog rata, a Zapisnik o primopredaji potpisali su u Biskupskom ordinarijatu u Dubrovniku ministar uprave Ivan Malenica i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Veliki jubilej Sestre Anastazija i Dionizija proslavile 50 godina službe

Riječ je o 199 matica i 21 knjizi ostale evidencije, koje su dio dokumenata kojima je upravljao Ured državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije.

Katolička Crkva u Hrvatskoj službeno je započela s vođenjem matičnih knjiga još u 16. stoljeću i župnici su takve matične knjige vodili na latinskom jeziku u narativnom obliku sve do prve polovice 19. stoljeća, kada je austrijska vlada 1816. godine u Dalmaciji uvela tabelarni sustav.

Od tada su župnici usporedno vodili dvije vrste matice, jednu na latinskom jeziku u narativnom obliku te drugu na talijanskom, a kasnije na hrvatskom jeziku u tabelarnom obliku.

Proslava mlade mise pred oko 1500 vjernika Vlč. Luka izabrao je put Gospodina i postao radnik

Te su matice Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj bile oduzete nakon završetka Drugog svjetskog rata, a postupak povrata pokrenut je početkom 21. stoljeća.

Dubrovačka biskupija 2004. godine je obnovila samostan sv. Klare i u njegovom istočnom krilu smjestila i primjereno opremila spremište arhiva u kojemu se, uz ostalo gradivo, čuva i 1207 matičnih knjiga i knjiga stanja duša.