Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovnik

Država Dubrovniku darovala četiri stana u povijesnoj jezgri

storyeditor/2024-08-09/Stanovi_Bacic.jpg
Foto: DUBROVNIK Branko Bačić je Gradu dao 4 stana u jezgri
"U idućih manje od godinu dana 30 nove djece živjet će u povijesnoj jezgri sa svojim obiteljima. Dakle, cijeli školski razred", kaže gradonačelnik M. Franković

Nakon što su se već tri obitelji, s ukupno dvanaestero djece, uselile u gradske stanove u povijesnoj jezgri, dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio je nastavak te demografske mjere kojom Grad Dubrovnik pomaže mladim višečlanim obiteljima, ali i revitalizira povijesnu gradsku jezgru.

Podrška Vlade RH

U tijeku je i javni natječaj za izvođenje radova na uređenju još tri gradska stana, za što je u gradskom proračunu osigurano dodatnih 420 tisuća eura, a u koje će se također useliti korisnici temeljem provedenog javnog natječaja za utvrđivanje Liste reda prvenstva o davanju stanova u najam na području povijesne jezgre za obitelji s više djece.

Grad Dubrovnik u tu je svrhu pokrenuo obnovu vlastitog stambenog fonda unutar zidina kako bi, uz kupnju novih stambenih jedinica, pozitivno utjecao na demografsku revitalizaciju povijesne jezgre. Tako je krajem prošle godine, prvi put nakon dugo godina, Grad iskoristio pravo prvokupa za dva stana u povijesnoj jezgri ukupne vrijednosti gotovo milijun eura.

Taj projekt sada je dodatnu podršku dobio i od Vlade RH. Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić uručio je gradonačelniku Frankoviću odluku i ugovor o darovanju stanova na korištenje Gradu Dubrovniku. Radi se o četiri stana, od kojih je najveći onaj od 140 četvornih metara u ulici Uz Jezuite u povijesnoj jezgri. Njima će Grad Dubrovnik gospodarit nastavljajući populacijske mjere priuštivog stanovanja za svoje građane, posebice usmjerene prema obiteljima s više djece.

– Nastavljamo naseljavanje povijesne jezgre, zahvaljujući Vladi i potpredsjedniku Bačiću. Zabilježit ćemo vrlo skoro, kada završimo i svoje projekte, još dodatan broj djece u povijesnoj jezgri. U idućih manje od godinu dana 30 nove djece živjet će u povijesnoj jezgri sa svojim obiteljima. Dakle, cijeli školski razred – kazao je gradonačelnik Franković. Uputio je zahvalu Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Bačiću na njihovoj podršci i razumijevanju važnosti ovog projekta.

Potpredsjednik Bačić najavio je daljnji razvoj stambene politike na području Dubrovnika, ali i cijele Hrvatske. Naglasio je kako je stambena politika jedan od prioriteta Vlade. Ovaj ambiciozni plan, koji će se realizirati kroz suradnju države i lokalne samouprave, ima za cilj aktivirati oko 400.000 praznih stanova u Hrvatskoj.

Dubrovačka stanogradnja

Grad Dubrovnik prva je jedinica lokalne samouprave koja je razvila vlastiti model stambenog zbrinjavanja građana, pod nazivom ''Dubrovačka stanogradnja''. Osmišljeno je nekoliko modela koji uključuju stanogradnju, kreditiranje, dodjelu zemljišta za izgradnju kuća te najam gradskih stanova. Nedavno su uručena i prva dva ugovora u okviru najnovije mjere, programa 30x30, koji uključuje subvencioniranje trideset mladih obitelji iznosom od 30.000 eura radi kupnje prve nekretnine. U gradskom proračunu za tu je mjeru 2024. osigurano 900 tisuća eura.

storyeditor/2024-08-09/Camino_aplikacija.jpg Nastavljaju se odlični turistički rezultati Turistička kartica Dubrovnik Pass može se pohvaliti s čak 46 posto rasta storyeditor/2024-07-26/VK_Neptun_obilazak__1_.JPG Stižu multifunkcionalna sportska dvorana i stadion Arena Lapad Ulaganje od milijun eura u nove prostore Veslačkog kluba Neptun storyeditor/2024-07-12/Brsecine_staza_participativno.jpg Završeno glasanje za participativno budžetiranje Građani odabrali najbolje projekte za realizaciju