Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Radovi na pročistaču u Komolcu pred samim su završetkom

Dubrovčani će od lipnja imati čistu pitku vodu bez obzira na vrijeme

Gradnja pročistača u Komolcu
Foto: Grad Dubrovnik
Voda će u pročistač dolaziti izravno iz Omble, prolaziti kroz razne filtere, nakon čega će se konzervirati

Na gradilištu uređaja za pročišćavanje pitke vode u Komolcu radi se punom parom. Trenutačno su u tijeku radovi na više pozicija istodobno, sve teče u skladu s planovima i Dubrovnik uskoro neće više imati problem s pitkom vodom, iako se rijeka Ombla, koja napaja sustav pitke vode Dubrovnika, zamućuje nakon svake jače kiše pa umjesto iz slavina Dubrovčani piju iz cisterni koje im osigurava Grad ili kupuju vodu. 
To će ubrzo biti prošlost, tvrdi gradonačelnik Mato Franković koji gradilište redovito obilazi.


Završni građevinski radovi

– Radovi izvrsno napreduju, oprema se ugrađuje i prva faza nam je pri kraju. Ono što je važno jest da će građani Dubrovnika u lipnju dobiti čistu pitku vodu. Prvih nekoliko mjeseci pročistač će biti u testnoj fazi, da vidimo kako sve funkcionira i je li sve u redu – najavio je Franković.

Sanacija odvoda Osjetljivi radovi Sanacija odvoda na Stradunu jedinstvena je u Hrvatskoj

Upravo se odvijaju radovi povezivanja uređaja s hidrotehničkim tunelom Srđ za spoj pročistača sa sustavom opskrbe grada. U samoj građevini u tijeku je montaža jedinica za pročišćavanje vode te njihovo cijevno povezivanje sa sustavom. Radi se i na elektropovezivanju ugrađene strojarske opreme s kontrolnim jedinicama, a izvode se i završni građevinski radovi na unutarnjem uređenju te krovištu zgrade.

Nastavlja se izgradnja potpornog zida pristupne prometnice objektu, kao i opsežni radovi zemljanog iskopa za spojne cjevovode, koji će omogućiti povezivanje pročistača s budućim spremnikom pitke vode te dodatnim postrojenjem za pročišćavanje vode na bazi aktivnog ugljena, što je zaseban projekt II. faze.

Dubrovnik Pomoć Grad Dubrovnik osigurao 250 tisuća kuna za HGSS

Voda će u pročistač dolaziti izravno iz Omble, prolaziti kroz razne filtere, nakon čega će se konzervirati. Kada pročistač krene s radom, bit će potrebno njegovo ugađanje, trebat će ga testirati u različitim okolnostima rada i klimatskim uvjetima, odnosno kvaliteti vode koja dolazi s izvorišta Ombla. Trebat će potom vidjeti kako radi ovisno o parametrima mutnoće vode, od onih niskih do visokih zbog kojih voda nije dobra za piće, kako će se uređaj ponašati u određenim okolnostima i koji su najbolji režimi rada uređaja za takve uvjete. Potrebno je zaokružiti cijeli ciklus u svim uvjetima tako da taj period traje godinu dana nakon ishođenja uporabne dozvole.

Snažan angažman Grada

Riječ je o jednom od najvažnijih projekata za Dubrovčane i njihove goste jer će osigurati pitku vodu svih 12 mjeseci u godini, bez obzira na vremenske uvjete. Vrijednost projekta je 56,7 milijuna kuna, financira ga dubrovački Vodovod, a ugovor s izvođačem, francuskom tvrtkom Suez, potpisan je još u lipnju 2016. godine. Iako je rok završetka bio godinu dana, problema je bilo dosta, prvo se kasnilo od početka s dozvolama, bilo je problema između izvođača i podizvođača, ali zahvaljujući snažnijem angažmanu Grada, redovitim kontrolama gradonačelnika, čak i prijetnji raskidom ugovora, radovi su se intenzivirali i prva se faza projekta uspješno približava kraju.


– U ovom trenutku, nakon godina peripetija, možemo istaknuti zadovoljstvo da smo stvar priveli kraju i da će naši sugrađani, bez obzira na to pada li kiša ili ne, biti sigurni da piju čistu vodu – zaključio je Franković.

Dubrovnik Dubrovačko-neretvanska županija U četiri mjeseca 2 posto više turističkih noćenja