Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
Slavonski Brod provodi poticajne demografske mjere

Duspara: Stvaranje što boljih uvjeta za život djece i mladih naš je prioritet

storyeditor/2024-03-08/PXL_171023_104755631.jpg
1/3
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL Mladim obiteljima i samohranim roditeljima omogućuje se najam stanova u vlasništvu grada uz mogućnost otkupa nakon 10 godina

Grad Slavonski Brod već nekoliko godina provodi poticajne demografske mjere koje će brojnim obiteljima olakšati korake prema neovisnom životu. Time se obuhvaća podrška u smislu rješavanja pitanja stambenog zbrinjavanja i poticanja nataliteta dodjelom opreme za novorođenčad te povećanjem jednokratnih naknada za sve roditelje, ali i ulaganjem u izgradnju te rekonstrukciju i opremanje ustanova ranog i predškolskog odgoja.

Mladim obiteljima i samohranim roditeljima (do 45 godina) omogućuje se najam stanova u vlasništvu Grada uz mogućnost otkupa nakon 10 godina. Tu je mjeru Grad uveo 2018. godine, kao jedini u Hrvatskoj, a do sada su 44 obitelji osigurale svoje stambeno pitanje. Na odobravanje mladih naišla je i mjera osnivanja prava građenja obiteljske kuće na gradskom zemljištu. Jedinstvena je to mjera na razini RH u sklopu koje je potpisano više od 90 ugovora o osnivanju prava građenja, a više je od 50 obiteljskih kuća izgrađeno.

Ove su se mjere pokazale izuzetno popularnima jer su se u Slavonski Brod doselile obitelji i iz drugih hrvatskih županija.

Proračunom za 2024. povišeni su dosadašnji iznosi jednokratnih novčanih potpora za sve roditelje, a iznose 600 eura za prvo dijete, 800 eura za drugo te 1000 eura za treće i svako sljedeće dijete. Svako dijete rođeno u tekućoj godini ostvaruje i pravo na božićnicu u iznosu od 100 eura.

Mladim obiteljima i samohranim roditeljima omogućuje se najam stanova u vlasništvu grada uz mogućnost otkupa nakon 10 godina
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL Mladim obiteljima i samohranim roditeljima omogućuje se najam stanova u vlasništvu grada uz mogućnost otkupa nakon 10 godina

– Stvaranje što boljih uvjeta za život djece i mladih u Slavonskom Brodu, gradu prijatelju djece, jedan je od naših prioriteta, zbog čega već dugi niz godina radimo na programima i mjerama kako bismo im to i omogućili. Upravo iz tog razloga povećali smo iznos naknada za novorođenčad, u svim gradskim osnovnim školama osigurali smo uvjete za produženi boravak, a cilj nam je uvesti i jednosmjensku nastavu u sve škole – istaknuo je gradonačelnik Mirko Duspara.

Ove su demografske mjere izniman doprinos stvaranju poticajnog okruženja za ostanak obitelji u gradu. Očekuje se da će takve inicijative ne samo pomoći mladim obiteljima u ostvarivanju životnih ciljeva nego i pridonijeti dugoročnom razvoju grada.

storyeditor/2024-03-07/f16eb527-11d7-4942-9819-fb2a7e6fc75b.jpeg Škola u Sutivanu bit će jedna od prvih koja će prijeći u jednosmjensku nastavu Velika ulaganja na Braču, za splitsko-dalmatinske otoke predviđeno 35 mil. eura storyeditor/2024-03-08/a_zeljeznica_radovi_foto_kristijan_toplak.jpg U željezničku infrastrukturu u županiji uloženo 23,8 milijuna eura Brže, sigurnije i jeftinije prometovanje vlakom storyeditor/2024-03-08/PXL_010324_110945296.jpg Šibenik je već 1895. imao višefazni izmjenični elektroenergetski sustav Studij 'zelenih zanimanja' protiv galopirajućih klimatskih promjena