Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Šibenik je već 1895. imao višefazni izmjenični elektroenergetski sustav

Studij 'zelenih zanimanja' protiv galopirajućih klimatskih promjena

storyeditor/2024-03-08/PXL_010324_110945296.jpg
1/3
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL Šibenik svoju budućnost temelji na razvoju visokoškolskog obrazovanja i implementaciji novih tehnologija – istaknuo je šibenski gradonačelnik Željko Burić na svečanoj promociji šeste generacije prvostupnika inženjera energetskih tehnologija
Održana je svečana promocija šeste generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija koji su završili studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora kojega u Šibeniku zajednički izvode zagrebački FER i FSB

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku dislocirani je studij Sveučilišta u Zagrebu, kojega zajednički izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB), a studentima pruža specifične kvalifikacije i znanja iz energetike, elektrotehnike i strojarstva. Ovaj jedinstveni studij pokrenut je 2015. godine na inicijativu Grada Šibenika koji ga financira i osigurava mu prostor i odmah je dobio epitet "studij sadašnjosti i budućnosti" s obzirom na sve veću važnost tzv. zelenih zanimanja koja su u svjetlu galopirajućih klimatskih promjena sve važnija.

Obnovljivi izvori

– Šibenik svoju budućnost temelji na razvoju visokoškolskog obrazovanja i implementaciji novih tehnologija – istaknuo je šibenski gradonačelnik Željko Burić na svečanoj promociji šeste generacije prvostupnika inženjera energetskih tehnologija koji su završili studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, održanoj u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku na kojoj su bili prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FER-a, prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dekan FSB-a i prof. dr. sc. Bojan Trkulja, privremeni voditelj studija.

– Na našem studiju riječ je o jednoj vrlo interesantnoj temi, obnovljivim izvorima energije. Danas u svijetu imamo, s jedne strane, potrebu za smanjenjem stakleničkih plinova koji utječu na problem globalnog zagrijavanja i želimo svakako minimalizirati štetan utjecaj na okoliš, društvo i ekonomiju, a s druge strane imamo situaciju u kojoj obnovljivi izvori energije, poput solarne, hidroenergije i energije vjetra nude alternativu fosilnim gorivima od kojih želimo smanjiti ovisnost i time povećati energetsku sigurnost naše zemlje. Svjesni smo da do 2030., a pogotovo do 2050. godine povećane investicije EU potiču razvoj novih tehnologija, oni stvaraju posebne prilike i nova radna mjesta u sektorima kao što su instalacije, održavanje, istraživanje, proizvodnja opreme itd, i u tom smislu studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora je vrlo aktualan studij – pojašnjava dr. Bojan Trkulja i dodaje kako je geopolitička situacija takva da i najveće investicije idu upravo u tom smjeru.

Imamo situaciju u kojoj obnovljivi izvori energije, poput solarne, hidroenergije i energije vjetra nude alternativu fosilnim gorivima, kaže prof. dr. sc. Bojan Trkulja
Foto: SASA CETKOVIC Imamo situaciju u kojoj obnovljivi izvori energije, poput solarne, hidroenergije i energije vjetra nude alternativu fosilnim gorivima, kaže prof. dr. sc. Bojan Trkulja

Završetkom trogodišnjeg studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora studenti mogu nastaviti svoj akademski put na FER-u i FSB-u pod jednakim uvjetima kao i zagrebački studenti, a mnogi od njih se odmah zapošljavaju u privredi. Problema sa zapošljavanjem nema.

Nije slučajno što je studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora smješten upravo u Šibeniku koji je ujedno i povijesna kolijevka modernih elektroenergetskih sustava te je među prvima u svijetu, već 1895. godine, imao svoj višefazni izmjenični elektroenergetski sustav.

– Šibenik je povijesna kolijevka modernih elektroenergetskih sustava, a na šibenskom području je najveća gustoća obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. S jedne strane imamo izvrsnu poziciju, a s druge imamo top institucije FER i FSB koje su zajedničkim snagama oformile program za obrazovanje vrlo tražene struke – kaže dr. Trkulja koji ističe kako na šibenski studij imaju u planu osnažiti, odnosno formirati laboratorij i istraživačke grupe koje su po prirodi istraživanja vezane za Šibenik.

Na zadnjoj promociji promovirano je 12 prvostupnika, svake akademske godine upisuje se oko 20 brucoša, a očekivati je kako će ih u budućnosti biti i više, s obzirom na to da je u Šibeniku prošle godine otvoren novi, suvremeni studentski dom Palacin što će studiranje u Krešimirovu gradu učiniti još atraktivnijim.

Studentski standard

– Šibenik danas ima izuzetnu razinu studentskog standarda, novi studentski dom, organiziranu studentsku prehranu i organiziran javni gradski prijevoz. To su čimbenici kojima naša sredina dokazuje opredijeljenost razvoju visokog školstva i znanosti – navodi gradonačelnik Burić koji iznosi podatak kako suvremeno opremljeni šibenski studentski dom kapaciteta 332 ležaja u potpunosti zadovoljava potrebe studenata koji smještaj plaćaju prihvatljivih 100 eura i nisu više izloženi samovolji stanodavaca koji im, kao i drugdje na obali, početkom turističke sezone raskidaju ugovore.

storyeditor/2024-03-08/PXL_060324_111236927.jpg Ulaganje Županije u zdravstvene objekte Pri kraju su radovi na obnovi ambulante u Topolovcu storyeditor/2024-03-08/Zapresic1.jpg Zahvalni smo što nas Grad podupire značajnim financijskim sredstvima Proglašeni najbolji sportaši grada Zaprešića u 2023. godini Ovo je značajan iskorak prema ostvarivanju ciljeva održivosti i razvoja, rekao je direktor MENEA-e Alen Višnjić Održivost i razvoj MENEA vodeći partner u projektu Danube GeoHeCo