Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
UREĐENA FASADA VINKOVAČKE GIMNAZIJE

Dva i pol stoljeća stara vinkovačka ljepotica na zadovoljstvo građana zasjala je novim sjajem Uređena fasada vinkovačke gimnazije

Foto: Grad Vinkovci
Novo pročelje uređeno je po uzoru na ono s razglednice iz 1912. godine i gimnazija se vratila svojim korijenima na ponos svih generacija i njezinih učenika i građana, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića jedan je od ukrasa u pješačkoj zoni i središtu Vinkovaca. Zub vremena, ali prije svega požar koji je zahvatio dva prozora na zgradi, a koji je oštetio i dio fasade pročelja, bio je poticaj da se počne razmišljati o obnovi cijeloga vanjskog dijela zgrade gimnazije s ulične strane.

PROLJETNI RADOVI U TIJEKU Novi asfalt od Kurilovečke do Kolarove

Radovi započeli lani

Ti napori rezultirali su time da je dva i pol stoljeća stara vinkovačka ljepotica zasjala novim sjajem. Naime, zajedničkim projektom Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije ta ideja je i zaživjela tako da su tijekom prošle godine započeli radovi na obnovi fasade gimnazije koji su ove godine i završeni, na zadovoljstvo zaposlenih i gimnazijalaca, kao i Vinkovčana.

– Sama zgrada kao arhitektonsko blago, ali i ustanova koja je simbol obrazovanja na ovim prostorima, ponos je grada. Novo pročelje uređeno je po uzoru na ono s razglednice iz 1912. godine i gimnazija se vratila svojim korijenima na ponos svih generacija njezinih učenika. Ova zgrada postala je ponovno ponos svih naših građana – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

GRADI SE PJEŠAČKA STAZA I NOGOSTUP U naselju Lukavec asfaltira se i uređuju staze

Pojasnio je da je zbog činjenice što su radovi rađeni prema razglednici iz 1912. godine, odnosno kako je zgrada tada izgledala, projekt gimnazije doživio određene promjene. Danas je vanjski izgled gimnazije identičan onome otprije više od 100 godina.

Uredit će se i sud te muzej

– Slika gimnazije je slika Vinkovaca. Znamo da gotovo ne postoji razglednica Vinkovaca na kojoj nije i gimnazija. Sama zgrada kao arhitektonsko blago, ali i ustanova kao simbol obrazovanja na ovim prostorima, ponos su grada – istaknuo je Bosančić.

ZA LAKŠI PRIJEVOZ OSOBA S OTEŽANOM POKRETLJIVOŠĆU Grad kupuje 11 novih niskopodnih autobusa

Ravnateljica gimnazije Ivana Biljan kazala je da je ovo divan osjećaj, kako za nju tako i za kolege i učenike. – Napokon uživamo u onom na što smo navikli jer gimnazija nije samo središte odgoja i obrazovanja, nego i kulture – istaknula je Biljan.

Bosančić je najavio i skorašnje uređenje zgrada suda i muzeja.