Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
SLATINA

DVD Slatina 150 godina spašava živote i imovinu

1/2
Foto: Grad Slatina
DVD Slatina osnovan je 1872., kao prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Slavoniji, a ovoga rujna proslavlja veliki jubilej

Dobrovoljno vatrogasno društvo Slatina proslavilo je svoju 150. obljetnicu postojanja i rada. Položeni su tom prigodom vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, a organiziran je i svečani ešalon.

DVD Slatina osnovan je 1872., kao prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Slavoniji i sedmo u Hrvatskoj. Osnovano je pod nazivom Slavonsko dobrovoljno vatrogasno društvo u Slatini, a nikada u svojih 150 godina postojanja nije prekinulo s radom. U krilu slatinskog DVD-a formirana je profesionalna vatrogasna postrojba 1964.

Generacije vatrogasaca

– U 150 godina dugoj tradiciji dobrovoljnog i humanog pružanja pomoći u zaštiti i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, prolazeći kroz brojne teškoće i odricanja, DVD-a Slatina osposobio je generacije i generacije vatrogasaca te se kontinuirano razvijao u organizacijskom i tehničkom pogledu i danas broji 164 člana, od čega 72 člana djece i mladeži, kao zalog za budućnost, što nas posebno raduje – istaknuo je v.d. predsjednika DVD-a Slatina Josip Bićanić na svečanoj sjednici.

Foto: Grad Slatina

Gradonačelnik Denis Ostrošić podsjetio je kako je nakon Domovinskog rata vatrogastvo bilo slabo opremljeno zastarjelom tehnikom.

– Učinilo se mnogo za vatrogastvo, naročito u proteklih nekoliko godina, pružena mu je potpora i uložena su znatna sredstva u opremanje. Broj članova Društva je respektabilan, što je važno jer oni, i muškarci i žene i pomladak, nisu bitni samo za zaštitu i spašavanje u određenim trenucima već i za svakodnevnu sigurnost i kvalitetu ostalih aspekata zaštite svih nas – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

Slatina proslavila svoj dan i 724. obljetnicu prvog pisanog spomena svoga imena Na proslavi Dana Slatine gradonačelnik poručio: “Rast je opipljiv”

Uručena su i priznanja Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije zaslužnim vatrogascima. Priznanja za 30 godina primili su Ratko Mirkajlović, Zlatko Horvat, Željko Horvat, Marijo Varga, Drago Sabljak i Zdenko Menčik. Za 40 godina dobitnici su priznanja Dragan Dimitrijević, Josip Gebaj, Antun Uher, Darko Vujić, Branko Belošević, Miroslav Rižnik, Zvonko Katalin, Zvonimir Mikić, Ivan Pereković i Dragan Buzadžić. Srebrne vatrogasne plamenice zaslužili su Zvonko Butek, Davor Nemet, Ivan Venus, Mihael Belošević i Željko Čanaki, a srebrne vatrogasne medalje Zlatko Horvat i Verica Mikić.

Niz priznanja

Dodijeljena su i priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice. Vatrogasnu spomenicu za 50 godina primio je Josip Puljek. Spomenicu vatrogasnog veterana dobili su Zvonko Butek, Darko Vujić i Branko Belošević, dok je zlatnu vatrogasnu medalju zaslužio Dražen Nemet. Uručene su i zahvalnice DVD-a Slatina za potporu dobrovoljnom vatrogastvu, a dobio ju je, među ostalima, i gradonačelnik Ostrošić. Grad Slatina bio je glavni pokrovitelj 150. obljetnice.