Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Planiraju se i velika izdvajanja za predškolski odgoj, odnosno dječje vrtiće

Dvije gradske škole uvele produženi boravak, već upisano 60 mališana

Foto: Grad Koprivnica
Učiteljice nakon nastave s učenicima rade na pisanju zadaća, obrađivanju redovnog gradiva, a aktivno vrijeme kroz igru i sportske aktivnosti

Nakon uvođenja jednosmjenske nastave, koprivnička osnovna škola “Đuro Ester” i nova osnovna škola “Podolice” početkom novog polugodišta krenule su s pružanjem usluge korištenja produženog boravka za učenike.

Jednosmjenska nastava

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i pročelnica gradskog upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić obišle su prošli tjedan obje škole u kojima se odvija produženi boravak za ukupno 60 djece nižih razreda osnovnih škola. U OŠ “Đuro Ester” uslugu koristi 28 učenika, a u OŠ “Podolice” ukupno 32 mališana. Djeca su raspoređena u dvije skupine – polaznici prvih i trećih te drugih i četvrtih razreda. Kako su istaknule školske ravnateljice Sanja Prelogović i Helena Knežević, učiteljice će s djecom raditi na pisanju zadaća, obrađivanju redovitog gradiva, a aktivno vrijeme provodit će kroz igru i razne sportske aktivnosti.

Mjesečni trošak produženog boravka roditelji će snositi u iznosu od 40 eura mjesečno (oko 300 kuna) uz dodatna 2 eura za obrok po danu, dok je Grad u proračunu za 2023. godinu za produženi boravak osigurao 61.000 tisuću eura, odnosno oko 460.000 kuna.

Provođenje produženog boravaka u osnovnim školama na području Koprivnice počelo je formalno 9. siječnja. Produženi boravak organizira se za učenike izvan redovne nastave, a namijenjen je u pravilu učenicima prvog i drugog razreda te prema potrebi i trećeg i četvrtog razreda škole u kojoj se provodi. U Gradskoj upravi navode kako se program produženog boravka organizira u trajanju od pet sati dnevno. Prema odluci koju je usvojilo Gradsko vijeće Koprivnice, gradonačelnik za svaku školsku godinu posebnim zaključkom utvrđuje broj odgojno-obrazovnih skupina produženog boravaka po pojedinoj školi, iznos sufinanciranja programa produženog boravka od strane roditelja i ekonomsku cijenu.

U četiri redovne osnovne škole na području Koprivnice u tekućoj je školskoj godini upisano ukupno 2349 učenika u 106 razrednih odjela. U jednoj osnovnoj školi za učenike s teškoćama u razvoju upisano je pak 75 učenika u 14 razrednih odjela. Od ukupno četiri osnovne škole, u dvije škole nastava se provodi u jednoj smjeni (“Đuro Ester” i “Podolice”), a u preostale dvije (“A. N. Gostovinski” i “Braća Radić”) u dvije smjene. Za školstvo Grad ove godine planira izdvojiti čak 10 milijuna eura, odnosno oko 75 milijuna kuna. Jednosmjenska nastava u OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog uvest će se od iduće školske godine, doznajemo u gradskoj upravi. Kad je riječ o najvećoj gradskoj školi, OŠ Braće Radić, sve će ovisiti o dinamici provedbe Nacionalnog programa oporavka i otpornosti kojim se predviđa i novac za gradnju škola. Gradske su vlasti dogradnju postojeće zgrade OŠ Braće Radić prijavile na financiranje iz NPOO-a kako bi se i tamo već u rujnu 2023. godine uvela jednosmjenska nastava. No, sve će ovisiti o operativnoj provedbi NPOO-a koji je i dalje velika nepoznanica.

Izdvajanja za vrtiće

Planiraju se i velika izdvajanja za predškolski odgoj, odnosno dječje vrtiće: ukupna svota za iduću godinu iznosi oko 3,9 milijuna eura, odnosno oko 29 milijuna kuna, što je također najviše dosad. Za škole i vrtiće Koprivnica dakle iduće godine izdvaja povijesno najvišu svotu od čak 104 milijuna kuna.

KOPRIVNICA Za projekte udruga građana više od 260.000 eura KOPRIVNICA Mišel Jakšić: Koprivnica već danas odvojeno prikuplja čak 60% otpada ZDRAVLJE Deratizacija u širem gradskom središtu