Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Prijava na natječaj

Dvorac Erdödy uskoro bi trebao krenuti u obnovu

dvorac Erdödy
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Prema ranijim natječajima objavljenim u sklopu obnove objekata kulturne baštine dodjeljivana su značajno manja sredstva, maksimalno 5 milijuna eura, a projekt obnove dvorac Erdödy u Jastrebarskom procijenjen je na oko 80 milijuna kuna

Grad Jastrebarsko će u četvrtak 4. listopada prijaviti dvorac Erdödy na natječaj u okviru Urbane aglomeracije Zagreb, (ITU - integrirana teritorijalna ulaganja) za revitalizaciju Brownfield lokacija (nekretnine neadekvatno korištene, zapuštene ili napuštene), a koji kao takav omogućuje obnovu dvorca u potpunosti.

Klupa za dojenje u Jastrebarskom Jastrebarsko Dobili prvu klupu za dojenje na dječjem igralištu

Naime, ovo je prvi natječaj koji omogućuje potpunu obnovu dvorca i njegovo stavljanje u funkciju, što je zapravo i uvjet za dobivanje sredstava. Prema ranijim natječajima objavljenim u sklopu obnove objekata kulturne baštine dodjeljivana su značajno manja sredstva, maksimalno 5 milijuna eura, a projekt obnove dvorac Erdödy u Jastrebarskom procijenjen je na oko 80 milijuna kuna. U okviru ovog ITU-brownfield natječaja moguće je povući maksimalno 50 milijuna kuna, što daje veliku nadu da se konačno dvorac Erdödy stavi u funkciju. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava u okviru ovog natječaja iznosi 161.744.625,76 HRK, a prolaznost projekta uvjetovana je brojem pristiglih prijava i ispunjavanjem svih uvjeta propisanih natječajem.

"Sedam godina radimo i temeljito pripremamo potrebnu dokumentaciju bez koje se ne može uopće prijaviti na natječaj. Imamo sve što natječaj traži, na što smo dosad potrošili preko milijun kuna, što vlastitih, što EU sredstava. Ovo je povijesna šansa za obnovu dvorca. Pripremili smo se ozbiljno i spremni smo za natječaj. Želim vjerovati da ćemo proći", poručio je gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, izvijestili su iz Jastrebarskog.

Ako projekt obnove dvorca Erdödy zadovolji uvjete propisane natječajem te se i odobri maksimalni iznos bespovratnih sredstava, krenut će se u izradu glavnog projekta obnove i same građevinske rekonstrukcije. Obnova dvorca trebala bi biti završena do kraja 2021., a dvije godine nakon toga dvorac treba biti u funkciji. Natječaj podrazumijeva najmanje 80% javne namjene, što znači da će komercijalnih sadržaja biti veoma malo, no najvažnije od svega je njegovo spašavanje od daljnjeg propadanja.

Glazbena škola u Jastrebarskom Kvalitetniji uvjeti Glazbena škola Jastrebarsko dobila novo energetsko ruho