Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
'Naš zeleni svijet'

Edukativna predstava o ekologiji razveselila splitske mališane

1/2
Foto: Grad Split
Glavna glumica Barbara Vicković uspješno utjelovljuje majčicu Zemlju te priča o postanku planete, živih bića, rijeka, mora i planina ukazujući pritom na postojeći problem gomilanja otpada i ekološku prijetnju

U sklopu EU projekta „Otpad nije smeće!“ Grad Split, u suradnji s umjetničkom organizacijom Kazališnom družinom „Smješko“ iz Zagreba, organizira niz predstava za predškolsku djecu i djecu nižih razreda škole na temu održivog gospodarenja otpadom.

Djeca, igra, vrtić Niža procijepljenost U splitske vrtiće mogu samo uredno cijepljena djeca

Predstava naziva „Naš zeleni svijet“ želi prvenstveno upoznati djecu s načinima razvrstavanja otpada. Predviđeno je izvođenje deset izvedbi, a do sada je održano šest.

Predstava je izrazito zanimljiva i edukativna te jako dobro prihvaćena od strane djece; a kako su je ona doživjela, najbolje se vidi iz njihovih izjava:

- Svidjelo mi se to što smo imali predstavu o Zemlji jer mislim da i mi djeca moramo čuvati Zemlju od pustoga smeća – rekla je Paula R.

Foto: Grad Split

- Meni je bilo najdraže kad smo pjevali ono šume , rijeke, visoke planine, sve je tako lijepo da pukneš od miline. A teto, šta je to milina?“ – pitala je Marta, 5 god.

Glavna glumica Barbara Vicković uspješno utjelovljuje majčicu Zemlju te priča o postanku planete, živih bića, rijeka, mora i planina ukazujući pritom na postojeći problem gomilanja otpada i ekološku prijetnju koja se, kao mračan oblak, polako nadvija nad nama.

Djeca izrađuju platnene vrećice Šest radionica Djeca iz čakovečkih škola šivala ekološki prihvatljive platnene vrećice

U neposrednoj interakciji glumice, pojedini učenici dolaze pred ploču s otpadom, otpad izabiru, uklanjaju, tako čiste naš planet i razvrstavaju otpad po vrsti u za to predviđene spremnike. U plavi spremnik ide papir, u zeleni staklo, u žuti plastika, u koš boje antracita odlažu ostali otpad. 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

međunarodna konferencija Još nismo dovoljno svjesni koliko su darovita djeca važna za našu budućnost